De iBooks, Powerbook, pc en pc-notebook zien elkaar keurig. Het zij via bestandsdeling, hetzij via Windows-bestandsdeling (via SMB natuurlijk).
Ook zien ze allemaal de Filemaker Server die op een iBook G3 onder OS9 draai vanuit een Filemaker toepassing.
Echter geen van alle ziet die iBook met de Filemaker Server voor het delen van bestanden. Dus Filemaker wil wel prima als server draaien maar het delen van mappen/bestanden met die machine liukt gewoon niet.
Ik ben een beetje het spoor bijster en ik wil eigenlijk gewoon bestanden delen tussen die Filemaker server en mijn eigen iBook, vooral omdat ik geacht wordt de zaak te beheren en geen zin heb om voor de backups telkens naar de datacomruimte met de server te lopen. Dat zou toch via het LAN moeten kunnen lijkt me...
Voor mij is het ook een vraag hoe het nu kan dat ik de OS9 Filemaker server niet zie vanaf de andere systemen
Nisse: Als ik de firewall uitzet, loop ik dan niet meer risico van buitenaf? (waarom voelt dit als een hele naïeve vraag....)
Monsterhond om 7:32, 30-01-2004Nisse: Als ik de firewall uitzet, loop ik dan niet meer risico van buitenaf? (waarom voelt dit als een hele naïeve vraag....)
Een firewall heb je vooral nodig om je interne netwerk te beschermen tegen pogingen tot inbraak van buitenaf. De computer of router die op het internet aangesloten is en het internetverkeer doorverdeeld zal dus een firewall moeten hebben. Een firewall laat alleen netwerkverkeer door dat over bepaalde poorten gaat, de rest van het netwerkverkeer wordt tegengehouden. Ik ga er nu even vanuit dat je met je router op het internet aangesloten zit en dus zal de router een firewall moeten hebben (en die hebben ze meestal ook en die staat meestal ook aan).
Als je binnen je thuisnetwerkje ook nog eens firewalls hebt, dan ben je misschien met die computers nog wat veiliger, maar de vraag is of je daar wat aan hebt, want je hebt al een firewall tussen je thuisnetwerk en het internet staan en die werken meestal voldoende. Extra firewalls in je thuisnetwerk kunnen namelijk het vrije netwerkverkeer binnen dit thuisnetwerk belemmeren, want een firewall staat niet alle soorten netwerkverkeer toe. Stel dat je je thuisnetwerkverbinding van je nieuweG4 deelt over Airport dan laat de nieuweG4 waarschijnlijk alleen internet netwerkverkeer door naar de iMac (en/of andersom) en de rest, zoals filesharing, wordt dan geblokkeerd door de firewall. Als je de firewall uitzet, dan laat de nieuweG4 waarschijnlijk meer soorten netwerkverkeer door.
AppleTalk zegt volgens mij altijd dat er geen zones zijn, tenzij je door een server zones laat verdelen en dit is in een thuisnetwerk niet het geval.
Maar je hebt eigenlijk nog niet goed beschreven hoe je netwerk eruit ziet. Heb je nu wel of niet een echte Airport basestation, of gebruik je de Airport kaart van de nieuweG4? Hoe ben je met het internet verbonden? Via een ethernetmodem+router? Kabel of ADSL?
dank voor uitleg over firewall etc
Netwerk:Draytek-router met ADSL-verbindingaan router hangt:echt Airport Base stationtwee G4s (ethernetkaart)
de nieuwe G4 heeft ook airportkaart
iMac communiceert via Airportkaart met internet én nieuweG4 (maar niet met oudeG4)ik weet eerlijk gezegd niet of iMac rechtstreeks met airport base station praat of via een omweg via de nieuweG4. ik dacht via base station
enige probleem: imac kan oudeG4 niet vinden wanneer oudeG4 9.2 draait maar wel wanneer hij 10.2 draait. (andersom kan die oudeG4 de imac wel vinden: ongeacht besturingssysteem)
Monsterhond om 7:32, 30-01-2004Hitchhiker: Over aanmelden bij airport-station - het is niet zo dat ze elkáár niet zien, maar dat de iMac (airport/10.2) de oudeG4 (9.2) niet ziet. Andersom ziet de oudeG4 de iMac wel. Hmm... oké, daar ga ik toch ff naar kijken.
Dat zeg ik, maar kennelijkis het toch iets anders. Je hebt het over "zien" wanneer "ziet" volgens jou de ene Mac de andere. als je 'm als fileserver kunt benaderen, met ping, anders?Je moet meestal dus aan de nadere kant ook iets hebben. Het zou bijv. heel goed kunnen dat jou G4 onder 9.2 samengebruik uit heeft staan en onder 10.2 aan heeft staan. Het feit dat de iMac en de G4 elkaar andersom wel zien betekent dat het netwerk en de bijbehorende adressen allemaal goed zijn.
Standaard bestandsuitwisseling op de Mac gebeurt via Apple's eigen AppleTalk protocol. Maar er zijn tegenwoordig twee soorten van het AppleTalk protocol: het oude AppleTalk protocol en AppleTalk over IP (=internet protocol). Standaard werkt OS 9 met het oude protocol en OS X met AppleTalk over IP.
OS 9 kan shares van beide versies van het AppleTalk zien, maar OS 9 deelt standaard zelf zijn eigen bestanden over het oude protocol. Vanaf OS 9 kan je in het samengebruik (file sharing) regelpaneel aanvinken dat je je bestanden wilt delen via AppleTalk over IP.
OS X gebruikt standaard alleen AppleTalk over IP, maar je kunt AppleTalk in de netwerkvoorkeuren wel aanzetten zodat je ook oude AppleTalk shares kunt zien, zoals Annemie als zei. Ik weet niet of je dan ook via het oude AppleTalk protocol bestanden deelt, maar dat is niet nodig, want OS 9 kan beide protocollen benaderen.
Zowel AppleTalk over IP aanzetten in OS 9 op de oude G4 of AppleTalk aanzetten in OS X op de iMac zou hetzelfde resultaat moeten hebben op een gewoon ethernet netwerk. Ik ben benieuwd of je het werkend krijgt. Ligt het niet aan de AppleTalk instellingen, dan veel succes...
Oh ja, nog een mogelijk puntje: Ik heb niet veel ervaring met de technische mogelijkheden van de Apple airport basestations, maar ik kan me herinneren dat ik in de handleiding van mijn broertjes Linksys wifi-router heb zien staan dat (het oude) AppleTalk protocol niet door hun wifi-router ondersteund wordt. Stel dat dit bij de Airport basestations ook het geval is (geen idee of dit zo is, maar het zou kunnen, want de nieuweG4 ziet oudeG4 wel over het ethernet, terwijl de iMac oudeG4 niet over airport ziet), dan is de enige oplossing om het delen via AppleTalk over IP onder OS 9 aan te zetten.
Overigens weet Apple zelf geloof ik niet meer waar AFP nou precies voor staat. Behalve AppleTalk Filing Protocol, schijnen er ook variaties AppleShare Filing Protocol en gewoonweg Apple Filing Protocol te zijn.