Bij die mini's wordt OS X Server geleverd. Daarmee kan je makkelijk file sharing, webserver,... opzetten. Nu, makkelijk is relatief. Je moet toch echt wel wat kaas gegeten hebben van netwerken om alles perfect werkend op te zetten. Je zou wel kunnen werken met de basis-modus van OS X Server. Daarbij gaat de server al het werk voor jou doen en op basis van enkele concrete vragen de hele server configureren. Dat werkt en werkt goed, maar is vrij beperkt.
Wat misschien een hulp kan zijn, is mijn handleiding OS X Server:http://www.fredmatrack.net/home.php?tekstid=4
Je kan die gratis downloaden. Als je die stap voor stap volgt, kom je al een heel eind in de configuratie.
Waar moet je mee opletten met die machine? De harde schijf. Er zitten er twee in en de vraag is hoe je die gaat gebruiken. Als twee losse schijven of als mirror (raid) van elkaar. Ik zou persoonlijk voor die laatste optie gaan en de Mini nog voorzien van een externe harde schijf (die ook in een raid kan) om bijvoorbeeld de bestanden op op te slaan. De websites zet je dan op de interne HD, bestanden van de drie Macs op de externe schijf.
Ben me net aan het prepareren op een OSX 10.6 support examen en dan zijn dit soort handleidingen wel heeel handig!
Een website kun je gevoegelijk buitenshuis onderbrengen, e-mail idem, diverse crm- en andere infosystemen: idem. Files serveren: gebruik er een lokaal huis-en-tuin-Macje voor (of goedkoper : een netwerkschijf).
Het hangt er vanaf wat je verder nog van de server verwacht, maar zo in het algemeen gesproken lijkt het me niet veel zin te hebben om hiervoor een MacMiniServer (laat staan een XServe) te gebruiken.
Maar die handleidingen van Fredmatrack zijn wel een ++notitie op MacFreak waard!
Erik.
Ik ben er ook over na aan het denken.
Zo'n 23 macs in ons bedrijf. Met name MacBooks op afstand.
De functies waar ik graag OS X Server met name voor zou willen inzetten is:- Wiki (de interface ziet er werkelijk prachtig uit op OS X Server)- Filesharing- Company wide AddressBook- Site hosting
Heeft iemand enig idee hoe dat zit qua up-/down-speed van je ADSL connectie om zaken mogelijk te maken.
Ik woon in Antwerpen en heb nu een 50GB down en 1,25 up ADSL lijn.
@Fred: Respect voor de prachtige handleiding
Afhankelijk van het succes van je website kan het je bedrijf wel stilleggen als er teveel data getrokken wordt voor de website. Daarnaast is de snelheid voor de bezoeker ook nog eens niet altijd even goed te garanderen. Als je een huis-tuin-en-keuken ADSL/kabel lijn hebt dan zou ik het niet aanraden om professioneel je website op kantoor te hosten. Mits daar zulke goede voorwaarden gelden dat er niets aan de hand is. Snelheid is één ding, een statisch IP-adres is een ander ding en daarbij nog eens de datalimieten, voor zover geldig.
50Gb is de download limiet
Dan even los van de website, voor de Wiki (interne kennisdeling) en file sharing met zo'n 20 mensen die zeker niet enorm gebruik maken van file sharing... zou dat kunnen met een normale ADSL lijn?
Dream on 23:22, 26-Feb-2010Hahaha, je hebt gelijk Sypie.50Gb is de download limiet Dan even los van de website, voor de Wiki (interne kennisdeling) en file sharing met zo'n 20 mensen die zeker niet enorm gebruik maken van file sharing... zou dat kunnen met een normale ADSL lijn?
Dit ga je niet trekken met 1.25 Mbps up.
Sowieso is een downloadlimiet en server nogal onverenigbaar. Als je in Antwerpen woont zijn er trouwens diverse goedkope alternatieven voor 3Mbps up, 24Mbps down en geen downloadlimiet.
Voor een website is dit dan weer iets te traag, vind ik persoonlijk. Het kan, zeker als het een site is met weinig afbeeldingen (dus veel tekst en css) dan gaat dat nog behoorlijk goed. Die wiki/blog gaat bijvoorbeeld heel vlot.
Maar! Als je nog niet zo bedreven bent met OS X Server, zou ik opletten bij het opzetten van die dingen. Ze openen namelijk behoorlijk wat poorten naar interne zaken en dat moet je dus goed beveiligen. Het is dus misschien niet onverstandig om al zeker je website buiten huis te zetten en eventueel ook je mail.
1. Website + Mail => Extern gehost2. Wiki + File sharing => OS X Server via Mac Mini thuis en op termijn in data center
@Jagit: Bedankt, helemaal gelijk. Heb je eventueel wat tips voor alternatieven in Antwerpen?
@fredmatrack: Bedankt voor je feedback
Wel opletten met die File Sharing, zelfs 3Mbps up is nog steeds maar 1 GB per uur upload. Voor kleine files voldoende, maar ik begrijp dat je het voor 20 users nodig hebt en het professioneel gaat gebruiken? In dat geval zou ik zeker een dedicated server nemen in datacentrum, de tijd die je bespaart met een snelle 100Mb lijn weegt niet op tegen de kosten. Maar dat wist je blijkbaar al gezien je plannen op termijn...
Het is inderdaad mijn bedoeling eerst te testen of het werkt voor onze situatie en zo ja via data center serieus implementeren (dan kan site + mail er ook bij).
Nu ik er zo over nadenk... is het reeds mogelijk een OS X 10.6 Server installatie te huren voor testmogelijken? Biedt Apple of een andere club dat? Iemand enig idee?
http://www.greenmini.nl
en
http://www.Macminicolo.net
Ik ga eens kijken of ik hier een testaccount kan verkrijgen.
jimmoor om 10:30, 26-02-2010Ik ben vooral benieuwd naar de ervaringen van huidige bezitters van de Mac Mini Server uitvoering. Is het de moeite waard voor een klein bedrijf dat met 3 Mac's werkt? Is het werkelijk zo handig in te stellen allemaal of heb je meer specifieke ervaring nodig? Ik overweeg er eentje aan te schaffen, maar mis ervaringen van, hopelijk, enthousiaste gebruikers. En draait een Website er moeiteloos op, kunnen er eventueel 2 verschillende sites of meer op? Afijn, dus een paar vraagjes alvorens ik tot aanschaf overga. Ik zie graag reacties van medeleden die de Mini Server inmiddels draaiende hebben.En graag vooral of het makkelijk in te stellen is, zoals Apple het doet voorkomen, want in de voorlaatste MacFan stond dat je aardig wat ervaring met netwerken e.d. moet hebben om e.e.a. goed aan de praat te krijgen.
Ik heb dus nu een miniserver voor thuis, als fileserver,webserver,mailserver,mediacenter (plex), downloader (sabnzbd/transmission) in gebruik, het configureren mbhv de wizzard van os x is goed te doen, het is wel van belang dat je een eigen domeinnaam hebt, welke naar je adsl ip adres verwijst. dit hoeft niet www.domeinnaam.nl te zijn, het mag ook bv macmini.domeinnaam.nl. De meeste instellingen zijn vrij straight forward, je kan eerst met het serverpreferences panel, en verder met server admin instellingen doen en services aanzetten/configgen.Als je een beetje weet hoe netwerken / websites / mail werken is het goed te doen. De handleiding die hier in deze thread genoemd wordt is ook een goede bron van informatie, deze gaat alleen wel iets dieper er in als de standaard setup. Voor enkele achterafprobleempjes, of aanpassingen in bv mail (meerdere domeinen) zijn op internet genoeg oplossingen/handleidingen weer te vinden. Zelf heb ik er 2 websites en domeinnamen op draaien,met bijbehorende mail, dat gaat prima, zolang je geen superdruk bezochte sites (tienduizenden pageviews/mails per dag hebt).
Ik heb mijn server data + timemachine voor de andere macs op de 1e schijf, en de fileserver bestanden op de 2e schijf.Backups kan je bv doen door de 1e schijf met superduper regelmatig (bv wekelijks) te clonen(naar een usb schijf), en de file server disk continue met time machine naar een externe 1,5 tb bv te laten backuppen.Wil je dat helemaal veilig dan zou je dat naar een elders ondergebrachte time-capsule kunnen doen (of naar een andere (colocated) mac mini server)