mac in pc netwerk
22 oktober 2002 - 19:58   
geplaatst door: macanoid
(veel tekst, met hopelijke alle benodigde info)

Op ons kantoor (sales/marketing afdeling bij grote tijdschriften uitgever) werk ik als enige met een mac (iBook). Tot verleden jaar gaf dat geen problemen, maar sinds kort is er een en ander verandert, waardoor ik mogelijkerwijs m'n mac moet opgeven. Ik hoop dan ook dat iemand antwoord kan geven op onderstaande vragen.

De situatie is als volgt: er zijn flex-plekken gecreëerd, en aan de medewerkers zijn 'roaming profiles' toegekend. Met behulp van een password logt iedereen in, en wordt gerout naar een shared domain op een server  waar zijn/haar relevante gegevens staan. Voor alle duidelijkheid, er wordt gewerkt met NT workstation 4.
Nadat het authorisatie process is doorlopen, start bij een ieder de door de admin toegekende desktop op en kan er gewerkt worden.

Naast het werken met de bekende standaard programma's zoals office, acrobat, e.d heeft eenieder ook toegang tot twee specifieke shared domains. Centraal  hierop staan de gegevens van mijn afdeling, zoals correspondentie, marketinggegevens e.d.

Nu blijkt dat de windows admins met loginscript werken (althans, zeggen ze). Het schijnt dat de shared domains regelmatig 's nachts worden verplaatst, en dat dan alleen de loginscripts worden aangepast, zodat als mensen 's ochtends inloggen ze niets merken dat e.e.a. verandert is.

mijn vraag (hè hè, eindelijk): ik wil ook gewoon bij die shared domains komen en gewoon m'n iBook blijven gebruiken. Ik heb totaal geen kaas gegeten van windowsnetwerken, en heb geen idee of wat ik wil onmogelijk is. We hebben al een test gedaan met de ingebouwde smb browser van os x 10.2, maar dat bleek niet voldoende.  Ik overweeg nu dan ook om DAVE 4.0 aan te schaffen in de hoop dat dit wel voldoende is. heeft dit zin, of moet ik m'n iBook opgeven??

Ik moet er nog wel even duidelijk bij vermelden dat mocht het aan de praat te krijgen zijn, er geen support gaat worden gegeven. Er wordt geen moeite gedaan voor een enkele mac-netter, en aan de serverkant zal er ook niets worden veranderd.

ik wacht met spanning op antwoord.

(Bewerkt door macanoid om 19:59, 22-10-2002)

mac in pc netwerk
23 oktober 2002 - 00:33    reactie #1
geplaatst door: Rutger
Ik heb Dave in het verleden wel gebruikt om in te kunnen loggen op een NT domein; dat ging toen zonder problemen.

Je kan een evaluatie versie van Dave 4.0 downloaden; dus ik zou het gewoon uitproberen.
http://www.thursby.com/evaluations/dave/

MacBook Pro (16-inch, 2021) | iPhone 16 Pro Max | Apple Watch Ultra | iPad Pro 12.9-inch (5th generation) (Wi-Fi + Cellular) | Apple TV 4K (3rd generation)
mac in pc netwerk
26 oktober 2002 - 21:53    reactie #2
geplaatst door: macsmet
Ik heb in het verleden gewerkt met een iMac in een PC netwerk met een NT 4 server.
Op de NT server waren de services voor Macintosch (niet standaard!) geinstalleerd zodat ik toegang kon krijgen tot gesharde drives op de NT server. Ik moest dus gewoon inloggen met een username en password. Er werd ook gewoon gebruik gemaakt van DHCP. Printen kon alleen via de Postscript netwerkprinters. Kijk ook eens op http://www.macwindows.com! Ik hoop dat ik een beetje antwoord heb kunnen geven op je vragen.

MacSmet

CamelCaps | Educatieve Software - http://www.camelcaps.nl
mac in pc netwerk
8 mei 2003 - 21:14    reactie #3
geplaatst door: Tekkel
Ik zit met een soortgelijk probleem. Bij mij op school is een Novell Netware 6.0 netwerk in combinatie met W2K in "werking".  Een viertal maanden geleden gemigreerd van Novell Netware 5.5/W95 en, nee, nog steeds niet voltooid die migratie  :devil:

Nu is het mogelijk in een dergelijk Netwerk mijn PB 12" met OSX 10.2.4 te hangen, ik heb daar een handleiding van dus dat zou moeten lukken.

Mijn vraag ik nu: is dat een beetje leuk samenwerken met Netware 6.0 of kan ik me de moeite besparen en gewoon van gebrande cd's en internet thuis bestanden uitwisselen?
Kortom wie heeft hier al ervaring mee?


Alvast bedankt voor de tips

(Bewerkt door Tekkel om 21:16, 8-05-2003)

I run on beans ....... laserbeans.
mac in pc netwerk
8 mei 2003 - 23:26    reactie #4
geplaatst door: JoepieNL
Ook ik heb meerdere malen gewerkt binnen een Windows of Novell-netwerk. In beide gevallen was het noodzakelijk om een 'share' aan te maken op de server. Vraag me niet wat het betekent maar je systeembeheerder moet het weten. Binnen een Windowsnetwerk kan het zijn dat Apple services niet aanstaan geloof ik; dat moet je dan ook regelen.

Ik ben benieuwd hoe je het gaat oplossen!

mac in pc netwerk
8 mei 2003 - 23:40    reactie #5
geplaatst door: Tekkel
Citaat
JoepieNL om 23:26, 8-05-2003

Ook ik heb meerdere malen gewerkt binnen een Windows of Novell-netwerk. In beide gevallen was het noodzakelijk om een 'share' aan te maken op de server. Vraag me niet wat het betekent maar je systeembeheerder moet het weten. Binnen een Windowsnetwerk kan het zijn dat Apple services niet aanstaan geloof ik; dat moet je dan ook regelen.

Ik ben benieuwd hoe je het gaat oplossen!


Ik hoop eerlijk gezegd dat de systeembeheerder het voor elkaar krijgt. Is iemand die tot vijf jaar geleden alleen nog maar met Mac's had gewerkt en nu langzaam zijn hersencellen aan het verspillen is aan een brak netwerk. Ik ga hem binnenkort eens bij zijn kladden pakken. Zijn er nog voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om mijn hele PB12" niet in de frut te laten geraken?
I run on beans ....... laserbeans.
mac in pc netwerk
9 mei 2003 - 09:48    reactie #6
geplaatst door: tecks
@Macanoid

Een mac met OS X is relatief eenvoudig in een windows-netwerk op te nemen.

Een roaming profile heb je niet nodig, omdat je toch de preferences van een windowsmachine niet wilt hebben. Wat de beheerder dus moet doen is instellen dat bij het inloggen met jouw username, het script wordt overgeslagen.

Het enige vervelende is dat de gesharede locaties blijkbaar regelmatig verplaatst worden. (Waar dat in hemelsnaam goed voor is?)

Ik kan verder uiteraard niet zien wat er in het inlogscript staat. Het is goed mogelijk dat er diverse authorisaties worden geregeld en dat er wijzigende verwijzingen in het script staan. Het wordt dan wel heel ingewikkeld om dat allemaal te volgen zonder het script in te zien.

Waar het volgens mij op neerkomt is dat je uitsluitend toegang krijgt tot de gedeelde netwerkbronnen. Het moet voor de beheerder een koud kunstje zijn om de shares in de SMBbrowser te laten verschijnen.

Enige nadeel is dat ze wel eens verhuizen en dat betekent voor jou dat je, als ze weer eens verhuisd zijn, opnieuw met appeltje-K op zoek moet naar de locatie. Dat lijkt me dan niet zo'n probleem meer.

Verder:
Services voor Macintosh op de NT-domaincontroller zijn VOLSTREKT overbodig als je gewoon met SMB en TCP/IP werkt. Deze macintosh-services zijn voor OS9 en eerder (die werken uitsluitend met appletalk). Ook dave lijkt me een overbodige aanschaf als je OS X 10.2 gebruikt.

Als je systeembeheerder het niet wil regelen dan beginnen we wel een boycot tegen de wakkerste krant van nederland. :-)

Succes ermee.

The power to be your best