Ervaringen en raad voor mesh systeem
27 april 2022 - 17:02    reactie #25
geplaatst door: WimvanD
Set van 3 netgear Orbi RBK753 gekocht.
Werkt goed.
Heb ze nu in accespoint mode gezet.
Snelheid in router mode ligt wel hoger maar wou huidige netwerk, en alle daarop aangesloten toestellen, behouden.
Daarom -> AP mode.
Certified Terminal Guru.
Ervaringen en raad voor mesh systeem
27 april 2022 - 18:31    reactie #27
geplaatst door: JJmac
Dat is mooi, hou ons maar even op de hoogte hoe het gaat met de Orbi.
Ik gebruik maar 30% van m'n Mac, Maar dat is 30% meer dan Windows
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 09:45    reactie #28
geplaatst door: SnowLeopard
Geen wifi 6
Dateert al van 2018
Zijn dan wel snellere, recentere systemen te koop.
Als ik dan investeer wil ik direct toekomstgericht zijn met zeker wifi 6

Welke wordt dat dan voor jou? er is momenteel alleen de 6E(+6Ghz uitvoering van wifi 6) en die is nog niet erg actief omarmd......
13,3" MacBook Pro Touch Bar 2019, 2x12" MacBook 512GB(1xRIP!), 13" MacBookPro intel 320SSD, MacBookAir, Mac Mini 2016&2010, iPhone Xs MAX, X, 6S Plus, 5S, 5, 4S, 3GS, 3G, iPad1, Air, PRO 12,9, iPod 160 GB, Time Capsules 2&4.
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 09:58    reactie #29
geplaatst door: MacFrankie
Set van 3 netgear Orbi RBK753 gekocht.
Werkt goed.
Heb ze nu in accespoint mode gezet.
Snelheid in router mode ligt wel hoger maar wou huidige netwerk, en alle daarop aangesloten toestellen, behouden.
Daarom -> AP mode.
Wat is je huidige netwerk?
Alleen bedraad of ook draadloos?
Modem / router van je internet provider?

Jouw Orbi heeft 3 LAN poorten. Daarop kun je bijvoorbeeld ook een ethernet switch aansluiten, als 3 poorten niet genoeg zijn.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 10:47    reactie #30
geplaatst door: Flix
Ik zie nu dat mijn opmerking over de Deco M5 mosterd na de maaltijd is, want TS wilde blijkbaar WiFi 6. Sorry voor deze bijdrage.

Maar heeft ie nu een belachelijk dure set, waar je over het algemeen niks meer kan dan met een setje dat de helft of maar 1/3 kost van wat ie nu heeft gelapt.
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 11:05    reactie #31
geplaatst door: MacFrankie
@Flix
Inderdaad. En de TS heeft ook niet voor de beste (snelste) instellingen gekozen, wat natuurlijk zonde is. De hoge investering is eigenlijk zijn geld niet waard.

Verder is wifi 6 plat gezegd niks meer dan de integratie van 2,4GHz in wifi 5. Wifi 6E voegt daar 6GHz aan toe, maar er zijn niet veel devices die dat hebben.

Het is ook niet voor niets dat ik mijn "antieke" set, nu voor onder de €200 verkrijgbaar, heb geadviseerd.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 12:31    reactie #32
geplaatst door: WimvanD
Wat is je huidige netwerk?
Alleen bedraad of ook draadloos?
Modem / router van je internet provider?

Jouw Orbi heeft 3 LAN poorten. Daarop kun je bijvoorbeeld ook een ethernet switch aansluiten, als 3 poorten niet genoeg zijn.

Bedraad en draadloos.
24 poorts gigabit switch.
Provider: Telenet
One up abonnement (1 gb download)

Ga nu van modem/router -> switch -> ethernet
+
modem/router -> Netgear Orbi
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 12:32    reactie #33
geplaatst door: WimvanD
Ik zie nu dat mijn opmerking over de Deco M5 mosterd na de maaltijd is, want TS wilde blijkbaar WiFi 6. Sorry voor deze bijdrage.

Maar heeft ie nu een belachelijk dure set, waar je over het algemeen niks meer kan dan met een setje dat de helft of maar 1/3 kost van wat ie nu heeft gelapt.

Snelheden van Deco M5 <-> Netgear Orbi is wel wat anders.
Dus, je hebt wel meer voor dat "belachelijk duur"

Deco M5: AC1300 Wifi 5 en uit 2017
Netgear Orbi RBK753: AX4200 Wifi 6 uit 2020

Zou wat gek zijn om nu nog iets te kopen wat al 5 jaar oud is.
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 12:34    reactie #34
geplaatst door: WimvanD
@Flix
Inderdaad. En de TS heeft ook niet voor de beste (snelste) instellingen gekozen, wat natuurlijk zonde is. De hoge investering is eigenlijk zijn geld niet waard.

Inderdaad, zoals ik eerder zei heb ik momenteel ingesteld als acces point en dan is het wat trager dan ingesteld als router.
Dit heb ik enkel gedaan omdat ik anders alle aangesloten apparaten opnieuw moet gaan inloggen op nieuwe netwerk van Orbi.
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 13:26    reactie #35
geplaatst door: MacFrankie
Bedraad en draadloos.
24 poorts gigabit switch.
Provider: Telenet
One up abonnement (1 gb download)

Ga nu van modem/router -> switch -> ethernet
+
modem/router -> Netgear Orbi
Waarom doe je niet dit:
Telenet modem/switch --> Netgear Orbi --> gigabit switch

Waarbij:
* Telenet modem/switch bij voorkeur ingesteld als modem;
* Netgear Orbi via (CAT6) kabel aangesloten op het modem, en bij voorkeur ook de router van je netwerk;
* gigabit switch via (CAT6) kabel aangesloten op de Orbi.

Snelheden van Deco M5 <-> Netgear Orbi is wel wat anders.
Dus, je hebt wel meer voor dat "belachelijk duur"

Deco M5: AC1300 Wifi 5 en uit 2017
Netgear Orbi RBK753: AX4200 Wifi 6 uit 2020

Zou wat gek zijn om nu nog iets te kopen wat al 5 jaar oud is.
Waarom? Netwerken veranderen niet zo snel als bv CPU's.

Ik zou overigens ook geen set met AC1300 nodes meer kopen, maar er is niks mis met een setje AC2200 nodes. Wifi 6 is geen revolutionair nieuwe wifi standaard, het is een geëvolueerde versie van wifi 5, waar 2,4GHz (van wifi 4) aan toe is gevoegd. Mijn wifi 5 set bedient 5GHz clients via wifi 5 en 2,5GHz clients via wifi 4. Bij wifi 6 kan dat allemaal onder de wifi 6 noemer. Dat is niet heel erg spannend.

Inderdaad, zoals ik eerder zei heb ik momenteel ingesteld als acces point en dan is het wat trager dan ingesteld als router.
Dit heb ik enkel gedaan omdat ik anders alle aangesloten apparaten opnieuw moet gaan inloggen op nieuwe netwerk van Orbi.
Een Orbi als AP zou niet trager mogen zijn dan een Orbi als router. Het zou alleen kunnen dat je Telenet router niet zo goed is. Des te meer reden om je Orbi als router te gebruiken denk ik!

Wat ook zou kunnen is dat je verkeerde kabels tussen je apparatuur gebruikt. Gebruik kabels die zo kort mogelijk zijn, en gebruik kabels van goede kwaliteit. Voor 1 Gbit snelheden gebruik je UTP CAT6 (CAT5E is de ondergrens, maar CAT5 werkt niet). Check je kabels voor het beste resultaat!

Als je alles aansluit zoals ik heb aangegeven, en je nergens een device een hard coded IP adres hebt gegeven, dan hoef je op bekabelde apparaten niks aan te passen. Als je het Orbi wifi netwerk dezelfde naam geeft en hetzelfde wachtwoord gebruikt, dan heb je een kans dat je ook op de wifi clients niets aan hoeft te passen.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 16:50    reactie #36
geplaatst door: WimvanD
Waarom doe je niet dit:
Telenet modem/switch --> Netgear Orbi --> gigabit switch

Waarbij:
* Telenet modem/switch bij voorkeur ingesteld als modem;
* Netgear Orbi via (CAT6) kabel aangesloten op het modem, en bij voorkeur ook de router van je netwerk;
* gigabit switch via (CAT6) kabel aangesloten op de Orbi.

Wat ook zou kunnen is dat je verkeerde kabels tussen je apparatuur gebruikt. Gebruik kabels die zo kort mogelijk zijn, en gebruik kabels van goede kwaliteit. Voor 1 Gbit snelheden gebruik je UTP CAT6 (CAT5E is de ondergrens, maar CAT5 werkt niet). Check je kabels voor het beste resultaat!

Als je alles aansluit zoals ik heb aangegeven, en je nergens een device een hard coded IP adres hebt gegeven, dan hoef je op bekabelde apparaten niks aan te passen. Als je het Orbi wifi netwerk dezelfde naam geeft en hetzelfde wachtwoord gebruikt, dan heb je een kans dat je ook op de wifi clients niets aan hoeft te passen.

Dit is goede raad.
Zal ik eens proberen om anders aan te sluiten zoals je aangeeft.
Kabels veranderen vanuit meterkast naar bureel met Macmini is ,niet mogelijk (kabels zijn  getrokken in de muur)
Zal even moeten controleren welke CAT de netwerkkabels zijn.
Ervaringen en raad voor mesh systeem
28 april 2022 - 23:51    reactie #37
geplaatst door: gipsman
Hier na 10 jaar nog steeds Airport Extreme+Airport Express (5!)+time capsule in een huis van 10x10x10m. Veel hout, weinig beton. Die expressen zijn bedoeld voor hifi versterkers via airplay2. Weinig problemen, ook internet eindje de tuin in, ca.30m. Ook gastnetwerk.
Die dingetjes zijn nog steeds tweedehands te koop. Installatie super easy. Mesh avant-la-lettre. Ze staan hier 24/24 aan.
Kopen is misschien geen goed idee want er is geen ondersteuning meer van Apple.
Airport was zo één van die dingen die Apple zo goed deed dat ze er al meteen van af wilden 😎. Cfr. iWeb, iPhoto, Homepod1, …
Bij defecten schakel ik misschien over naar Eero. Sinds kort lijkt eero te koop ook voor NL en BE, via Amazon Duitsland. Vroeger alleen in Duitsland zelf.
Eero is ontwikkeld door enkele vroegere werknemers van Apple. Nu overgenomen door Amazon, wat te denken geeft.
Ook niet bepaald goedkoop natuurlijk, maar die dingen moeten lang dienst doen, dus liefst niet te krenterig zijn.
Ervaringen en raad voor mesh systeem
29 april 2022 - 09:16    reactie #38
geplaatst door: MacFrankie
Ja, de Apple Airport routers waren al perfecte mesh routers voordat men de term "mesh" had uitgevonden! Ook ik had een set van 3 (2 x Extreme & 1 x Express), werkte perfect totdat er een Extreme kapot ging en er geen nieuwe meer te koop was. Omdat perfecte wifi door het hele huis ondertussen noodzaak was voor werk en school, heb ik toen een geheel nieuwe set aangeschaft.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Ervaringen en raad voor mesh systeem
29 april 2022 - 19:53    reactie #39
geplaatst door: nnsa
Ervaringen en raad voor mesh systeem
29 april 2022 - 22:35    reactie #40
geplaatst door: MacFrankie
Maar dit zijn "losse" routers, in een modern huis met betonnen vloeren zal het niet volstaan.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!