Mijn computers zijn met elkaar verbonden via een draadloos netwerk - werkt inmiddels allemaal prima.Maar soms wil ik grote bestanden overzetten, en ik heb begrepen dat dat sneller gaat via een vaste ethernet-verbinding.Daartoe hoef ik toch niet telkens twee computers direct met een ethernet-snoertje aan elkaar te verbinden? Zouden ze elkaar ook niet via die router moeten kunnen bereiken?Kan ik naast het draadloze netwerk ook nog een bedraad netwerk opzetten - zodat mijn drie computers wel met elkaar praten, maar die vierde er juist buiten blijft?
En nee, natuurlijk hoeft dat niet, zo'n draadje onderling.Je hebt toch een (draadloos?) netwerk via de routeer?! Laat dat nou precies bedoeld zijn om bestanden uit te wisselen!
Je kunt theoretisch in je router de MAC-adressen van computers toegang geven tot het netwerk, maar of je daarmee ook tegelijk de internettoegang beheert weet ik niet, hangt wrs. van de router af.
(Bewerkt door Panico om 11:41, 17-10-2011)
Paulus om 15:58, 17-10-2011Ik had begrepen van de monteur die het WiFi-modem kwam installeren dat een bedrade verbinding altijd beter en sneller zou zijn dan een draadloze....
Paulus om 15:58, 17-10-2011...Dus als mijn laptop vaak op één plaats staat (niet in de buurt van mijn iMac) zou het geen kwaad kunnen om naar die plek ook een ethernet-kabeltje te laten lopen...
Paulus om 15:58, 17-10-2011...Afhankelijk van hoeveel Megabytes er moeten worden uitgewisseld kan ik dan kiezen voor draad of draadloos...
Paulus om 15:58, 17-10-2011Maar ik begrijp van jullie dat het niet zo simpel ligt...
Inmiddels ben ik een paar uur en een hoop gemodder verder.Overdracht via het draadje leidde tot zeker 10 vastlopers. Telkens moest in Finder opnieuw starten.Toen heb ik de firewire-stekker eruit getrokken, en ben draadloos verder gegaan.Gaat niet veel langzamer en... geen vastlopers.
Ik leer.
----------------------
... maar nog niet genoeg. Ik ben nog wat aan het door-oefenen...Als ik vanaf de MacBook opdracht geef te zoeken naar mogelijke netwerken dan noemt hij onder andere "netwerk van iMac van Paulus". Ja geen wonder, die iMac staat er vlak naast.Als je dan zegt: verbind me maar door dan wil hij een WEP-wachtwoord hebben. Geen idee waar ik dat vandaan moet halen.Kennelijk moet ik eerst op de iMac een netwerk aanmaken en er een wachtwoord bij definiëren. Dat is wel gelukt - maar wat werd er bedoeld met dat reeds bestaande "netwerk van de iMac?" en welk wachtwoord hoort daarbij?
(Bewerkt door Paulus om 19:28, 17-10-2011)
Paulus om 19:22, 17-10-2011Toen heb ik de firewire-stekker eruit getrokken, en ben draadloos verder gegaan.----------------------Als ik vanaf de MacBook opdracht geef te zoeken naar mogelijke netwerken dan noemt hij onder andere "netwerk van iMac van Paulus". Ja geen wonder, die iMac staat er vlak naast.Als je dan zegt: verbind me maar door dan wil hij een WEP-wachtwoord hebben. Geen idee waar ik dat vandaan moet halen. Kennelijk moet ik eerst op de iMac een netwerk aanmaken en er een wachtwoord bij definiëren.
Als ik vanaf de MacBook opdracht geef te zoeken naar mogelijke netwerken dan noemt hij onder andere "netwerk van iMac van Paulus". Ja geen wonder, die iMac staat er vlak naast.Als je dan zegt: verbind me maar door dan wil hij een WEP-wachtwoord hebben. Geen idee waar ik dat vandaan moet halen. Kennelijk moet ik eerst op de iMac een netwerk aanmaken en er een wachtwoord bij definiëren.
Geen wonder? Wel een wonder, want je hoort dat helemaal niet te hebben. Je hebt blijkbaar op je iMac een z.g. Computer-naar-computer-netwerk aangemaakt. Moet je niet doen. Je moet op elke Mac onder het AirPort waaiertje de naam van je draadloze routeer kiezen, en dan het bijbehorende WPA2 wachtwoord invullen.
Bekabeld is een netwerk, zeker Gbit, altijd sneller. Dit kun je leuk vinden, of niet, maar het is nu eenmaal zo. En kom niet met cijfers want die theoretische snelheid op 802.11n haal je gewoonweg niet. De overhead is gewoon immens.Kortom: Heb je de kans om bekabeld te gaan, zeker doen. Zo niet, dan niet. Maar ga i.i.g geen ad-hoc netwerkjes starten en zeker niet met firewire of andere kabels die bedoeld zijn voor andere zaken. Mocht snelheid geen issue zijn en je liever gemak wenst, ga dan draadloos. That simple.
Je router is het verbindingspunt voor je beide computers, indien beide ethernet kabels in je computers zitten en verbonden zijn met je router, heb je de beste setup.
NOG CONCRETER:Zet airport eens uit op alle machines Paulus, en verbind alle computers met een draad <--> router. Kijk eens hoe snel je nu bestanden over kwakt van de een naar de ander. Al zou je alsnog draadloos willen dan adviseer ik je Wi-Fi aan te zetten op die zakelijke router. Zit dat er niet op? Inderdaad een Airport Express (in brugmodus) hangen aan je router op de laatste poort en dan enkel draadloos verbinding maken met deze Airport op computers waar geen ethernet kabel is aangesloten.
Op dit moment is het plotselinge probleem dat ik twee computers naast elkaar heb staan, allebei met Airport aan. Volgens de ene zijn er zes netwerken vlak in de buurt, de andere kan geen enkel netwerk vinden, dus ook niet die van mijzelf.Alle instellingen geprobeerd. Wat kan hier nou weer aan de hand zijn?
Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het niet vinden van netwerken maar de vraag is of dit nu relevant is. Natuurlijk wil je dit opgelost hebben maar het hak op de tak springen helpt niet in het proces je netwerk onder controle te krijgen (en te begrijpen).
Maar goed; Klopt het dat Airport aan staat op beide computers en er geen draadloos netwerk wordt aangemaakt door je computers? Want zoals ik het net begreep had je internet delen aan staan. Dit kun je dan ook het beste direct weer uit zetten (in systeemvoorkeuren --> delen). Want als dit aan staat kun je ook geen netwerken vinden aangezien je er immers zelf een opgezet hebt.
Lukt dat niet of is dat niet het probleem?Zet Wi-Fi uit- en aan in de systeemvoorkeuren.
Lukt of werkt dat niet?Probeer je Airport te verbinden met je netwerk in een ander gebruikers account.
Luk of werkt dat niet?Haal het interface "Airport" weg uit je netwerk systeemvoorkeurenpaneel en voeg deze opnieuw toe.
Lukt dat nog steeds niet? Dan ben ik bang dat er iets dieper liggend mis is met de machine. Op dit tijdstip weet ik het ook ff niet meer.
Het vervelende met de meeste technische Mac-onderwerpen is dat ze je uitgelegd worden alsof je eigenlijk het meeste al weet. In ieder geval de basis, de samenhang. Bijna alles wat je in de Help-functie opzoekt duikt er meteen middenin, gebruikt termen die je niet kent. Ik mis (al vele jaren) een logische start-bij-het-begin-opbouw. (Tuurlijk weer nalatig van mij om geen MacMiep-boeken in huis te hebben...)
Jouw uitleg daarentegen is heel helder.Het was dan ook meteen raak: op mijn iMac stond Internet-delen aan.Maar jij bent dan ook de eerste die uitlegt dat de computer in zo'n geval een eigen netwerk aanmaakt en geen andere netwerken meer zoekt.
Verholpen, het loopt gesmeerd.
Mijn streven de afstand van mijn netwerk uit te breiden is inmiddels simpel bereikt: beide computers hangen nu aan de router die het verste weg ligt.
Goed te horen dat het nu werkt in ieder geval.
Paulus om 19:22, 17-10-2011Zoals al gezegd: het is wél een MacBook. Waarom is dat niet goed?...
Maar met jouw opmerking ben ik het niet helemaal eens; een Mac kan out-of-the-box prima netwerken. Hoef je geen enkele instelling voor te maken. Pas op het moment dat je zelf rare dingen instelt, gebeuren er rare dingen. Want waarom in godsnaam 'Internetdeling' aangezet? Dus degene die niet bij de basis blijft, ben je toch zelf.
Misschien een tip voor volgende keer: eerst (hier) vragen en dan doen...
(Bewerkt door Flix om 11:50, 18-10-2011)
je mac heeft verbinding met het internet via een utp/ethernet kabel,en deelt die via wifi met je andere apparaten
hopelijk snap je nu waar de naam vandaan komt.
Paulus om 15:51, 18-10-2011Als ik ergens het woord "internetdeling" zie staan dan denk ik: da's handig, dan kunnen mijn verschillende apparaten gezamenlijk gebruik maken van internet. Net zoals bestandsdeling betekent: elkaars bestanden kunnen lezen.
De naam internetdeling klopt dus net zo goed als bestandsdeling: De Mac deelt zijn eigen internetverbinding net zoals hij zijn eigen bestanden deelt.