Volgens mij hebben alle Edimax routers een DHCP server, dat is in iedergeval geen probleem. Ik zal eerst proberen een globaal beeld te schetsen hoe een netwerk met DHCP, een router, een hub (of switch) werkt. Wanneer dat duidelijk is dan is het configureren wat makkelijker te begrijpen...
Wanneer alles juist is geconfigureerd voor DHCP gebeurt het volgende:
1 - Wanneer een computer wordt aangeschakeld dan kijkt deze eerst op het netwerk voor een DHCP server.
2 - Wanneer deze is gevonden geeft de DHCP server de computer een niet gebruikt IP adres (bv. 192.68.0.100).
3 - Hierna worden de DNS servers en de gateway door de DHCP server op de computer geconfigureerd.
DNS servers zorgen ervoor dat computernamen worden vertaald naar IP adressen (www.macfreak.org wordt bijvoorbeeld vertaald naar 80.71.67.91).
Het gateway adres is het IP adres wat je aan je router hebt toegekend, elk IP adres wat niet lokaal kan worden gevonden (lees op je eigen netwerk) gaat via de gateway (je router dus) het internet op.
Je HUB zelf is niet meer dan een verdeeldoos en bevat verder geen intelligentie; elk netwerkpakketje wat op een poort binnenkomt wordt op alle poorten doorgegeven.
Een switch heeft de zelfde functionaliteit van een hub maar heeft wel enige intelligentie; de netwerkpakketjes worden alleen doorgestuurd op de poort waar een apparaat aan hangt met het IP adres waarvoor het pakketje bedoeld is. Een switch gaat veel efficienter om met het netwerk en er vinden ook veel minder 'botsingen' van netwerkpakketjes plaats (daardoor zijn er minder herverzendingen van pakketjes noodzakelijk en is het netwerk sneller).
Het configureren:
Je prikt alle apparaten die je hebt (computers en router) op je HUB of switch. Op deze manier kunnen alle apparaten elkaar 'zien' en met elkaar 'praten'.
Daarna moet je router goed zijn geconfigureerd voor je internetprovider, dit verschilt per provider en ik neem dat dit goed is gedaan.
Vervolgens moet je op de router DHCP activeren en een range van IP adressen ingeven die de DHCP server mag uitdelen aan de computers op het netwerk. Je moet de DNS servers van je internet provider invoeren indien dit niet automatisch door de provider wordt gedaan.
Als laatste moet je de computers configureren voor DHCP en eventueel rebooten (voor Macs hoeft dit volgens mij niet voor PC's is dit afhankelijk van het gebruikte OS).
Ik hoop dat je wat aan deze uitleg hebt, anders vraag maar raak ....