Dus meneer Oude Ophuis; [/news]
Felix Oude Ophuis om 23:33, 15-03-2006 Men heeft het in de artikelen over computervredebreuk, dan wel over computer(systeem); toch echt iets anders als een WiFi netwerk!
[news]Als we dan toch gaan mierencopuleren; die definitie is in artikel 80sexies WVSR is als volgt opgenomen: "Onder geautomatiseerd werk wordt verstaan een inrichting die bestemd is om langs elektronische weg gegevens op te slaan en te verwerken.". Een switch of draadloze router vallen onder deze definitie daar deze informatie langs elektronische weg verwerken (bits van A naar B transporteren).
Dus....
Maar als je lekker eigenwijs wilt zijn (ben ik ook hoor, en nog koppig op de koop toe, zeker wanneer ik weet dat ik 100% gelijk heb) dan moet je gewoon die regels zien zoals je ze wilt zien en lekker je eigen gang gaan.
Zoals gezegd, laten we de interpretatie van de wet maar over aan de mensen die er voor geleerd hebben.[/news]
Feitelijk weet je dan pas of het strafbaar is...
Bovenstaande geldt ook voor het Openbare Ministerie.
(Bewerkt door lector om 8:42, 16-03-2006)
Hoe dan ook, Donner is aardig aan het trekken aan de wet Computercriminaliteit en dat is maar goed ook. Net als dat ik een groot voorstander ben van het feit dat je tegenwoordig ook iemand kunt aanpakken die via het internet laster of smaad pleegt. Het internet (en eigenlijk alles op het gebied van (draadloze)netwerken) is nog een grote poel van anarchisme en hierin ben ik het met Donner geheel eens, wat overigens zeldzaam is! [/news]
Ik denk, als ik alles zo lees, dat je dus in 99% van de gevallen niet bang hoeft te zijn om problemen te krijgen, want er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden.a: de eigenaar van het netwerk laat bewust zijn netwerk openstaan, omdat hij / zij vindt dat internet voor iedereen is.b: de eigenaar van het netwerk heeft een draadloos routertje gekocht, en heeft geen enkele notie van beveliging en dergelijke, maar zal dus ook niet zo snel door hebben dat jij van zijn netwerk gebruik maakt.
Maar, zoals gelukkig met iedere nieuwe wet, de wetgevers bedenken iets en de rechters en advocaten gaan er vervolgens mee spelen omtot een uiteindelijk goede definitie te komen van die wet. Als wettenzo duidelijk zouden zijn dat er geen vinger tussen te krijgen is, dan hebje ook geen advocaten meer nodig, wat het leven er soms makkelijkerop zou maken. Welkom in Utopia!
Grappig feit is wel dat de starter van dit draadje opent met de titel"ik steel internet" waarbij hij impliceert te begrijpen dat wat hijdoet eigenlijk niet helemaal in de haak is. En terecht, want er zijn ookproviders geld rekenen voor gebruik per MB voor mensen die incidenteelinternetten en de kosten laag willen houden. Bij gebruik van zo'n ver-binding benadeel je iemand dus aanwijsbaar.
Aangezien deze materie natuurlijk erg nieuw is, zeker voor de wetgevende macht, die niet over één nacht ijs kan en mag gaan, zeggen die rechtsartikelen ook nog niet alles en gaat het om de interpretatie van de rechters in verschillende uitspraken (jurisprudentie), waardoor er langzaam een duidelijk beeld zal ontstaan over wat wel en wat niet geoorloofd is in deze. Dus als je het zeker wilt weten dat het niet mag, zul je enkele rechterlijke uitspraken moeten ontlokken; die schijnen er dus al te zijn in het voordeel van de open-netwerk-gebruiker.Je kunt het ook wel nagaan: als je zo'n draadloos routertje installeert, heb je ook de plicht jezelf enigszins te verdiepen in de bijbehorende risico's en beveiligingen; laat je dat na, dan zal de rechtspraak ook niet makkelijk 100% mededogen schenken/gelijk geven. Bv zal je bij een inboedelverzekering geen geld terug krijgen als er helemaal geen sporen van braak o.i.d. zijn, dus als je bv de buitendeur open hebt laten staan; bij een rechter zal je dan niet snel wèl een vergoeding kunnen afdwingen.
Verder wil ik me hier bij aansluiten:
DrStevil om 7:32, 16-03-2006Geen forum zonder moraalridders! Ga nog even door mensen. Zou er misschien ook een meldingsplicht moeten zijn voor mensen die er achter komen dat hun buren hun netwerk niet afgeschermd hebben?
(Bewerkt door Pako om 9:54, 16-03-2006)
En dat is wat helaas velen zien als een normale gang van zaken. Met name omdat het de virtuele wereld betreft moet alles maar kunnen en mogen en gebruik mag maken van de zaken die jij thuis hebt staan. Voorbeeldje, een totaal vreemde komt bij je binnen en brult; "hey, kom effe je telefoon gebruiken want ik moet even iemand bellen hoor!" en grijpt de telefoon en belt met zijn neef in Verweggistan. Het klinkt overdreven en zelfs bijna belachelijk, maar feitelijk doe je precies dat wanneer je ongevraagd op iemand zijn internet verbinding inhaakt zonder toestemming te vragen.
En met dat soort opvattingen is onze sociale maatschappij langzaam naar de knoppen aan het gaan en wordt ze steeds a-socialer, omdat velen denken dat ze alle rechten hebben omdat die deur toevallig open staat. Nederland is wat dat betreft echt koploper. Andere landen waar ik geweest ben en gewoond heb, hebben de mensen nog wel fatsoen en kennen ze het verschil tussen mijn en dijn.
Dus los van wat de wet zegt is er ook nog zoiets als fatsoen en het verschil tussen mijn en dijn! Die internet verbinding is niet van jou, jij betaalt er niet voor, ergo je hebt er met je handen van af te blijven. Helaas moeten we tegenwoordig alles maar dicht timmeren en beveiligen omdat deze elementaire fatsoensnorm totaal vervaagd is en is het zelfs zo erg dat we alles (zelfs de fatsoensnormen en iets dat "gezond verstand" heet) moeten onderbrengen in wetten en regels omdat we het anders niet meer snappen. Zijn we nu werkelijk zo dom (lees van die kuddedieren) met z'n allen?![/news]
welkom op het internet
In het eerste geval is het inderdaad huisvredebreuk en crimineel om zomaar naar binnen te wandelen, ondanks dat je mag verwachten dat mensen hun huis goed beveiligen, dat dat geld kost doet mijns inziens niet ter zake.Of je nu in een dorp woont, waar het van oudsher gewoonlijk is om je achterdeur niet op slot te zetten en je gewoon binnen wandelt terwijl je 'Volluk' roept of in een stad maakt natuurlijk niets uit. Dat het jammer is dat dat tegenwoordig niet meer kan is jammer. Maar in een stad zou het ook niet nodig moeten zijn om je huis op slot te doen of een slot op je fiets te hebben. Dat dat wel nodig is, is nou eenmaal zo!
In het tweede geval is het een kwestie van je uitzending niet publiekelijk, maar afschermen cq scrambelen, zodat niet iedereen daar naar kan luisteren (gebruik van kan maken).
Ik ben toch geneigd om een WiFi netwerk te zien als radio-uitzending die te voorzien is (moet zijn) van een slot; wanneer je dat niet doet moet je zelf op de blaren zitten dus.
Ik geef het op voor wat betreft deze discussie, want iedereen houdter zo te zien andere fatsoensnormen op na en het heeft geen zin omconstant mijn opvattingen hierover te blijven ventileren. Anders komthet zo over alsof ik mijn mening door iedereen z'n strot probeer te rammen. Hoe dan ook, mijn standpunt blijft dat wanneer iets niet van jou is, je er in principe met je takken van af hoort te blijven. En zo heeft iedereen weer zijn eigen opvattingen, zo blijkt.
ik ben het helemaal eens met Pako
Ik woon in een dorp en heb dus de achterdeur meestal niet op slot.Dat betekent dan ook dat mijn buurman inderdaad naar binnen stapt en hoihoiroept zonder dat ik hem heb uitgenodigd.
Als ik dat niet wil doe ik de deur op slot.
Mijn wifi verbinding staat ook open. een aantal van mijn buren gebruiken dieook en daar heb ik geen problemen mee, ik betaal een vast bedrag per maanddus waarom zou het mij ook schelen.
Ik reis over de hele wereld en kom regelmatig een scala aan wifi spots tegenals ik mijn powerbook openklap. Daar maak ik dan gebruik van. Hoe kan ikweten of dit onbeveiligde prive wifi routers of publieke wifi hotspots zijn?
Ik zou niet weten hoe ik dat moet weten.
als de buurman zijn muziek nou eens heel hard zet zodat ik er op kan dansen daar lijkt het meer op
Maar zo is het nou eenmaalÂ… wat zouden we daar aan moeten doen? verbeter de wereld, begin bij jezelf. Nou ik laat mijn huis, fiets, auto en tas niet onbeheerd achter hoor!
Blijft de vraag: is een WiFi netwerk een huis, fiets, auto, tas of vergelijkbaar met een radiouitzending?
Ik sla puntje 1 even over. (kan toch de verleiding niet weerstaan: Verlaat dat criminele dorp van je en kom gezellig in de grote stad wonen. Ik woon en werk met twee kleine kinderen in het hart van de een van de engste steden van Nederland en merk iedere dag weer hoe hulpvaardig en aardig vrijwel iedereen is. Er is nog hoop!) Puntje 3 is de Jan-Hein Donner aanpak: Ik schrijf in de wet dat het niet mag en dan is het probleem opgelost. Hmmm. Kom ik zo op terug.
Dan puntje 2: Behalve (wat) bandbreedte opsnoepen en onbeveiligde gegevens lezen, wat kan iemand op jouw Wifi doen? Vrijwel niets. Remedie: Zet lekker je Wifi open. Beveilig je gegevens, geen samengebruik zonder wachtwoorden, verstuur geen vertrouwelijke informatie onbeveiligd, ....
Is dat veilig genoeg? Nee, helaas niet. Maar dat is een slot op de achterdeur ook niet. Als iemand binnen wil komen komt ie binnen. Leer ermee leven of gebruik geen draadloos internet.
En 1 troost: De kans op Wifi misbruik (dwz zodanig dat je er last van hebt) is statistisch gezien erg klein. En mocht je de ongelukkige zijn die wel misbruikt wordt, dan kun je het hackers nog erg moeilijk maken. (iedere dag een andere password, ADSL/Kabel-modem en airport station uitzetten als je het niet gebruikt, firewall modem dichtzetten, IP forwarding voor poorten die toch open moeten staan, etcetera) Voor de andere risico's verwijs ik naar een eerdere post.Mijn persoonelijke conclusie: Er moet een redelijke(!) wet zijn die misbruik verbiedt, anders kun je niets doen tegen kwaadwillende personen. Maar in de praktijk is het risico van misbruik erg klein.
Grote uitzondering: Mensen die werkelijk voor iedere verstuurde bit betalen. Hen raad ik aan: NEEM GEEN WIFI ALS JE NIET WEET WAT JE DOET.
(Bewerkt door constantin om 11:36, 16-03-2006)
Je stuurt immers golven de ether in die iemand anders kan oppakken.
Als je dat niet wilt dan plaats je een decoder (in het voorbeeld van betaaltelevisie),
Of in het geval van een wifi verbinding broadcast je bv niet dat je in de ether zit.
Als je vervolgens de decoder softwarematig kraakt (zie voorbeelden van betaaltelevisie) dan is het wat mij betreft crimineel gedrag.
(Overigens sluit ik de boel wel af als ik niet thuis ben, zo naief ben ik nuook weer niet)
Ten overvloede: Er bestaat geen sluitende Wifi beveiliging! Ga er altjd vanuit dat jouw verkeer onderschept kan worden.
De juiste key invoeren kan een nachtmerrie zijn. Soms moet je de key op het ene systeem invoeren in ascii en op het andere als hexadecimaal. Succes.
Mijn standpunt mag uit bovenstaande discussie bekend zijn: Waarom beveilig je dat netwerk? Maar als je daarvoor kiest: Beveiliging op MAC adres werpt al een aardige drempel op tegen toevallige gebruikers, dus je zou het hierbij kunnen laten.
Datzelfde geld naar mijn mening ook voor internet/draadloze netwerken. Mensen die je kentlaat je toe om van je netwerk gebruik te maken. Maar vreemden hebben er gewoon nietste zoeken. Of je nu wel of geen kwaad in de zin hebt, het gaat er voornamelijk om dat zoietsgewoon niet van jou is. Je betaald er niet voor, en er is ook geen toestemming verleend.
Om even het voorbeeld van Leon om te draaien, als mijn buurman zijn achterdeur altijd open heeft, en ik ben goede maatjes met mijn buurman, wat let het mij, als mijn buurman toevalig even weg is, en kopje suiker te lenen oid. Ik ga pas de fout in op het moment dat ik misbruik maak van zijn gastvrijheid door de koelkast leeg te roven of erger.......(bedenk zelf maar wat) Nu heeft mijn buurman bewust zijn wifi niet beveiligd, eigenlijk dus een virtuele achterdeur die hij open laat staan, gezellig voor de buren, mijn binnenkomst op zijn netwerk is dan mijn virtuele "volluk".
Nu wordt het nog gekker, stel...ik weet dat mijn buurman zijn netwerk bewust niet dichttimmert, ik zit lekker in de tuin te internetten, blijkt dat ik, per ongeluk niet het netwerk van de buurman heb gebruikt, maar die van mijn achterbuurman (ik weet niet hoe het netwerk van mijn buurman heet), taddaa!!!! weer vier jaar cel
Als iemand per MB of minuut oid zijn adsl moet betalen lijkt het mij niet slim om zijn wifi netwerk open te laten staan, lijkt mij net zoiets als je fiets wit schilderen, en niet op slot zetten op de hoge veluwe (je weet wel....witte fietsenplan).
En wie mag dat betalen dan? Diegene met het open netwerk, want danhoor je de rest ineens niet meer. En zit er eigenlijk ook geen verschil infatsoen tussen een kopje suiker bij de buur lenen, of een netwerkje "kapen"?