Ok, het probleem is als volgt. Ik heb succesvol een netwerk maar door omstandigheden niet de meest optimale ==> Mijn router is een draytek (2600GI) en die stuurt mijn internet signaal draadloos en probleemloos naar mn powerbook. Deze heeft op zijn beurt (natuurlijk) een ethernet kaart en dus heb ik dmv. een kabel en internet delen een connectie weten te maken naar mijn Linksys Switch (puur een switch, geen router, 16 poorten). Die switch verdeelt mijn internet op dit moment probleemloos over 2 andere computers...
Maar... Aangezien ik 2x DHCP gebruik zit ik dus achter 2 NAT 'dingen' (weet even niet hoe ik het moet uitleggen, onderin meer info). Dus ik kan bepaalde dingen niet doen, bijvoorbeeld games hosten, programma's draaien die zich als een game-server 'gedragen'. Hosten dus.
Het viel mij op dat de eerste mac, de powerbook, het IP 192.168.1.1 als router heeft en automatisch via DHCP 192.168.1.10 als IP krijgt. Omdat deze een nieuw subnet aanmaakt (denk ik) wordt de mac waarvan ik nu typ, een g4 dual 1.25, automatisch het IP (weer via DHCP) 192.168.2.2 toegewezen gekregen... 192.168.2.2 is het 'router' adres, de switch dus.
Hier ligt denk ik mijn probleem, maar aangezien ik die switch niet 'normaal' kan bereiken, is er überhaupt een oplossing voor mijn probleem? Of zal ik er echt aan moeten geloven en een nieuwe router moeten kopen die WEL dichtbij mijn computers kan staan? Of een airport kaart voor de computers? Of toch maar dat gat in de muur maken om de ethernet kabels door te trekken?
Edit: Ik las net hier http://www.macfreak.nl/cgi-bin/forums/topic.cgi?forum=6&topic=2763 over airport express, waar de airport express als 'switch' kan fungeren. Dit zou betekenen dat de switch het IP van de router overneemt, maar waarom kan mijn switch dat dan niet? Of kan het wel, maar weet ik niet hoe
(Bewerkt door Godfather om 1:46, 18-05-2005)
Logisch gezien zou er iets voor de powerbook gefixed moeten worden... Maar hoe? Wie o wie?
Ik dacht ook nog eens na over de post dat de router het nooit aan zal kunnen. Dit zou heel goed mogelijk zijn aangezien deze mac een adres zou moeten krijgen van de router, en niet van de powerbook.
Hoe dan ook, uitleg hoe ik mijn ethernet kaart zo configureer dat hij een handmatig adres hanteer zou handig zijn. (vergeet niet dat netwerk, ethernet automatisch zoekt NAAR een verbinding. Als ik handmatig een adres instel vervalt de verbinding ook gewoon. Ik denk dus dat ik terminal ofzo moet gebruiken?
Bedankt voor de reacties.
Stel, mijn huidige connectie vanaf router ==> PB is als volgt:
TCP/IPConfigure IPv4 - Using DHCPIP adress: 192.168.1.10Subnet Mask: 255.255.255.0Router: 192.168.1.1
Hierboven hoe de PB met het internet connect via airport. Hoe zou de instelling voor een internet-gedeelde computer zijn? precies hetzelfde maar dan IP adres 192.168.1.11?
(Bewerkt door Godfather om 13:12, 19-05-2005)
Andere PC'sConfigure IPv4 - Manual IP adress: 10.0.0.x (en x = uniek per PC) Subnet Mask: 255.255.255.0 Router: 10.0.0.1
Dat de oude verbinding werkt is mij een raadsel, het zou suggereren dat het signaal klakkeloos op de ethernetpoort wordt gezet en weer terug? Omdat de andere PC's ook in dezelfde range IP nummers hebben snapt de router de retournerende signalen ook nog steeds. ???
Godfather om 1:43, 18-05-2005Het viel mij op dat de eerste mac, de powerbook, het IP 192.168.1.1 als router heeft en automatisch via DHCP 192.168.1.10 als IP krijgt. Omdat deze een nieuw subnet aanmaakt (denk ik) wordt de mac waarvan ik nu typ, een g4 dual 1.25, automatisch het IP (weer via DHCP) 192.168.2.2 toegewezen gekregen... 192.168.2.2 is het 'router' adres, de switch dus. Hier ligt denk ik mijn probleem, maar aangezien ik die switch niet 'normaal' kan bereiken, is er überhaupt een oplossing voor mijn probleem? Of zal ik er echt aan moeten geloven en een nieuwe router moeten kopen die WEL dichtbij mijn computers kan staan? Of een airport kaart voor de computers? Of toch maar dat gat in de muur maken om de ethernet kabels door te trekken?
Mien jonguh wat een verhaal moest het 3 keer lezen voordat ik het door had wat je had Je hebt niet de meest makkelijke opstelling bedacht zeg. Met goede routering zou het allemaal wel moeten gaan werken maar is het niet veel makkelijker om je PC's die geen WiFi verbinding hebben gewoon met kabels vast te knopen, direct aan je router die aan het internet hangt?
Het probleem lijkt me meer te zetten in de 'routerings software van OSX' dan aan allerhande IP nummerplannen en niet aan NAT en/of DHCP ranges. Tenzij je een ace bent in het maken van een router van je powerbook zou ik toch eens beginnen met het vereenvoudigen van je netwerk. Is misschien wel wat werk maar uiteindelijk heb je er alleen maar plezier van.
Nog even voor de duidelijkheid:
Een bridge is: Een apparaat dat klakeloos al het netwerkverkeer door mikt naar een andere poortEen router is: Een apparaat dat verkeer doorstuurd naar een andere poort maar doet dit op basis regels op (IP) adressenEen switch is: Een apparaat dat verkeer doorstuurd naar een andere poort op basis van intelligent regels waarin o.a. rekening kan worden gehouden met IP-adressem, poorten, flow-control, error-control ACL's etc.
Dus een bridge is een domme doos die maar 1 ding kan, een router is een bridge + wat extra en een switxh is een bridge + router en heel veel goodies :D
Q: Wil je je internet succesvol delen via je PowerBook via Airport?A: Volgens mij kan de Airport netwerkpoort alleen gebruikt worden om te sharen als 'ie op de hoogste prioriteit staat (bovenaan in het lijstje van netwerkpoorten dus).
Q: Hoe krijg ik het makkelijkst internet op die andere computers?A: Stop er WiFi kaartjes in.
Je claim dat 192.168.2.2 het ip-adres van je switch is niet correct. 192.168.2.1 is je PowerBook, je G4 krijgt van je Powerbook 192.168.2.2 uitgedeeld. De router zou dus op 192.168.2.1 moeten staan bij DHCP, waarvan ik overigens niet 100% zeker ben; het zou ook 192.168.1.1 (je draytek) kunnen zijn. Sorry, maar ik heb hier even niets om deze situatie na te bootsen.
Als je een server wil draaien kun je in je Draytek een portforward aanmaken naar het idd vaste ip-adres van de machine die als server gaat functioneren. Voor deze machine zul je handmatige configuratie van TCP/IP moeten gebruiken aangezien je IP-adres niet mag veranderen.
Het makkelijkst is om gewoon 2 WiFi kaartjes in die 2 machine te proppen.Het meest uitdagend is om het met de huidige hardware op te lossen.
1 - Ik trek 1 lange draad (RJ 45) van router naar switch, door de muur heen2 - Ik trek nog zo'n draad maar hang daarachter de router en dus kan ik de switch wegdoen en heb ik 1 apparaat, opnieuw een gat boren.3 - Ik koop airport kaarten4 - Ik ga terug naar mn oude setup, met 3 kastjes (modem, router, router)5 - Lees onderstaand #1
Ik snap nu dat de powerbook het 'router' ip adres verzint, en niet de switch, ik heb het verkeerd gepost. Mijn vraag was dan ook eigenlijk, hoe los ik dit op, en als het aan de powerbook ligt, zit er ergens in een /sbin/ map een bestandje waarin ik de bovenstaande router gegevens test? Zo niet, dan ga ik er langzaam aan maar aan geloven.
Verder, ik ben er nog steeds niet uit over dat ethernet 'delen' gebeuren. Als ik gegevens erin stop, dan stopt het hele internet er gewoon mee (ik kan nu op dit moment met deze setup wel surfen, alleen niet hosten, als in spellen en programma's zoals nicecast)
Hartelijk dank voor de posts
----#1Oja, voor ik het vergeet, ik ben zo aan het klungelen aangezien de draytek die ik heb geen 'nederlands' adsl stekker aansluiting heeft, maar een gewone RJ 45 grootte, zeg maar (ipv. de kleine variant). Weet iemand of je dit kan omzetten dmv. een klein apparaatje? (Dan is mijn probleem namelijk ook opgelost :P )
(Bewerkt door Godfather om 1:41, 20-05-2005)