Stel dat ik het nummer kan achterhalen van iemands pc (elke computer heeft een uniek nummer toch?), kan ik dan met behulp van een ping en een progje de exacte plaats bepalen waar iemand woont? En hoe exact is dat?
Kan ik achter dat unieke nummer achterhalen als diegene op msn zit?
Kan ik dat unieke nummer bij mezelf ook afschermen?
Ik zit namelijk in met de veiligheid van een vriendin, die voorlopig even niet gevonden mag worden, door omstandigeheden.
Groeten,
(Bewerkt door roeland lutters om 18:43, 9-11-2004)
(Bewerkt door karin om 21:27, 15-12-2014)
Ook geeft de provider vaak zelf aan voor welk inbelpunt het ip nummer gebruikt wordt. Bij dialup verbindingen heb je bijvoorbeeld bij de reverse dns lookup namen als asd182.dial.wanadoo.nl of hlm8283.dialup.xs4all.nl ofzo. asd slaat dan op Amsterdam en dan weet je dus dat degene in Amsterdam inbelt en hlm voor bijvoorbeeld Haarlem. Het staat echter de provider vrij om namen aan de ip-nummers toe te kennen en veel gebruiken alleen een nummer. Voor veel providers gaat dit echter niet meer op omdat ze vpop's gebruiken (virtuele inbelpunten) en kun je er geen betrouwbare gegevens meer uit die namen halen. Verder is het inderdaad zo dat je bij inbel verbindingen vaak elke keer een ander ip nummer toegewezen krijgt als je inbelt. Elke keer krijgt een beller een op dat moment vrij ip nummer toegewezen uit een 'pool' van nummers.
Nog een punt is dat vroeger de ip-nummers niet evenredig over de aardbol verdeeld zijn. Dit betekend dat amerikaanse bedrijven vaak hele ranges bezitten. Vanwege de ip-nummer schaarste verhuren sommige bedrijven deze ranges waardoor de koppeling fysieke plaats - ip-nummer ook niet werkt.
Het is dus niet zo dat je aan de hand van het ip nummer kan zien vanuit welke straat of plaats de verbinding wordt gemaakt. Je kunt er wel uit afleidingen via welke provider de verbinding gemaakt is, de bewuste provider heeft vervolgens de gegevens van degene die het bewuste ip-nummer op dat tijdstip gebruikte.
Het is niet zoals het oude telefoon systeem dat nummers corresponderen met een bepaalde fysieke plaats. Op dit moment is het ook met het telefoon systeem zo dat fysieke plaats en nummer geen verband meer met elkaar hebben (al doen ze het voor administratieve redenen nog wel, echter, technisch gezien is er geen verband meer).
Welnu, om gevonden te worden moeten er 2 dingen gebeuren: -1- men komt achter je IP adres en -2- men vindt het bijbehorende echte adres.
-1- Je IP adres is redelijk makkelijk te achterhalen. Als je gewoon MSNt dan zie je het niet, maar echt moeilijk blijkt het niet te zijn.-2- Je internet provider geeft het IP adres uit, dus zij hebben alleen je adres gegevens die ze niet zomaar uit geven (alleen op verzoek van justitie, zoals het hoort).
Er is geen tooltje dat bijnehorende adressen weet op te zoeken, voorzover ik weet.
@ Karin Scholtus: steeds wisselende IP adressen worden uitgegeven door je provider. Dit gebeurde veel met inbel accounts, zodat de ISP met minder IP's toch veel mensen kon bedienen. Nu met breedband, gebeurt dit steeds minder, omdat mensen vaak 24 uur pd on line willen zijn.
<EDIT> Okay net te laat </EDIT>
(Bewerkt door Dorkiban om 19:29, 9-11-2004)
(Bewerkt door ook peter om 20:38, 9-11-2004)Sorry haal hier tenonrechte ARP (waarmee je MAC adres opvraagd) en MAC-adres door elkaar, excuus
(Bewerkt door ook peter om 9:00, 10-11-2004)
ook peter om 20:37, 9-11-2004 Elke provider en/of KPN kan in theorie op basis van jouw inbellen(ISDN, analoog)/aanmelden(ADSL, kabel) bepalen waar jij zit. Hiervoor is geen IP-nummer of arp-adres (nog unieker) nodig.IP-nummers zijn niet zo uniek als je denkt. Ik zit bijvoorbeeld op een telefoonlijntje en dan krijg je steeds een nieuwe. De ARP-adressen daarentegen zijn specifiek voor een stukje hardware maar niet plaats gebonden.Ik zit me net te bedenken dat een mobiele telefoon met GPRS of UMTS geen betere kansen biedt (het schijnt eenvoudig te zijn om de cel en afstand er naar toe te bepalen van waaruit jij belt).Als jouw vriendin echt niet gevonden wil worden, ik benijd haar niet, dan lijkt mij een internetcafe de veiligste plaats om even de meel te checken en te chatten. Soms is de massa de beste plek om niet op te vallen.(Bewerkt door ook peter om 20:38, 9-11-2004)
(Bewerkt door ook peter om 20:38, 9-11-2004)
Ho! stop! Hier gaan dingen fout ARP staat voor Address Resolution Protocol. Het ARP protocol is ervoor om IP adressen te vertalen naar MAC-adressen (het hardware adres van je netwerkkaart). Dit protocol werkt alleen in het subnet waarin je je bevindt, ik kan niet het mac-adres opvragen van jouw computer, wanneer ik mij niet in dat subnet bevindt.
Het bepalen van een locatie van een persoon kan enkel als je toegang hebt tot de zendmasten die die persoon momenteel gebruikt. Ik weet niet hoe goed de hardware in die dingen is, maar in theorie kun je met behulp van trilateration de positie bepalen (wanneer je 3 of meer masten hebt). Je berekent dan simpelweg het snijpunt van de drie stralen van de cirkel die aangeeft binnen welke afstand die persoon van die mast is
Even gechargeerd:
Als ze inbelt en MSN doet met jouw e-mailadres of nickname, dan zijn de gegevens die jij de afgelopen jaren het net op hebt gestuurd theoretisch met haar in verband te brengen.
Als iemand echt wil zijn die gegevens wel terug te vinden, maar ze moeten dan nog wel met elkaar in verband kunnen worden gebracht. Dan maar hopen dat je niet per MSN of ICQ of forum je adres hebt verstuurd of in je profiel hebt staan, of inderdaad je eigen naam als e-mailadres gebruikt of in je home page hebt staan.
Als je heel erg paranoide bent zou het beter zijn als ze niet vanaf je huiscomputer inbelt (voor haar bestwil, en jouw nachtrust, natuurlijk).
PS: al te voor de hand liggende plaatsen om in te bellen zou ik ook vermijden (Openbare Bibliotheek etc)
Sterkte.
(Bewerkt door Panico om 21:40, 9-11-2004)
Heb het zelf nog nagekeken, en bijvoorbeeld mijn IP adres lijkt op het nummer van een collega van mij. Hij woont echter wel flink wat kilometers van mij vandaan. Familie van mij woont hier in de buurt en hebben dezelfde provider, maar hun IP nummers zijn totaal anders.
Kort door de bocht... aan alleen je IP nummer heeft niemand iets.
Er zijn manieren om iemand te traceren langs internet, maar zoiets vergt toch veel moeite en tijd voor de kwaadwillende. En dan hangt het nog af van wat iedereen in haar directe omgeving aan "sporen" achterlaat op hun/zijn/haar computers.
Je kan je nog afvragen in hoeverre je je communicatie, al dan niet via internet, moet gaan beperken. Het ligt aan de aard van het probleem, maar misschien is het dan al tijd om Justitie erbij te halen.
Citaat WebWereld 1 sept. 2004: " Ook het opvragen van gebruikersgegevens bij providers is een stuk eenvoudiger geworden. Vanaf deze week mogen namelijk ook opsporingsambtenaren dat doen. Het gaat hier om naam- en adresgegevens van een verdachte bij bijvoorbeeld een ip-adres."
Als je daarbij bedenkt dat een - hopelijk héél klein - deel van onze Politie criminele neigingen/contacten heeft, en de rest soms toch slordig en onverantwoordelijk omgaat met vertrouwelijke gegevens, stemt dat niet optimistisch (van beide categorieën zijn voldoende voorbeelden voorhanden).
"Opsporingsambtenaren" zijn in principe politie, marechaussee en justitie, maar ook bijv. spoorwegpolitie. Ik denk/hoop niet dat "buitengewone opsporingsambtenaren" (arbeidsinspectie, milieu-inspectie, boswachters, parkeerbeheer...) ook dit soort bevoegdheden heeft....
Maar iemand die écht ergens achter wil komen, lukt dat met wat inventiviteit en doorzettingsvermogen toch wel. De zaak Mariëndijk leert, dat zelfs de Landsadvocaat voor dit soort zaken gebruik maakte van diensten van een illegaal "handelsinformatiebureau"...
ook peter om 20:37, 9-11-2004 Elke provider en/of KPN kan in theorie op basis van jouw inbellen(ISDN, analoog)/aanmelden(ADSL, kabel) bepalen waar jij zit. Hiervoor is geen IP-nummer of arp-adres (nog unieker) nodig.IP-nummers zijn niet zo uniek als je denkt. Ik zit bijvoorbeeld op een telefoonlijntje en dan krijg je steeds een nieuwe. De ARP-adressen daarentegen zijn specifiek voor een stukje hardware maar niet plaats gebonden.Ik zit me net te bedenken dat een mobiele telefoon met GPRS of UMTS geen betere kansen biedt (het schijnt eenvoudig te zijn om de cel en afstand er naar toe te bepalen van waaruit jij belt).Als jouw vriendin echt niet gevonden wil worden, ik benijd haar niet, dan lijkt mij een internetcafe de veiligste plaats om even de meel te checken en te chatten. Soms is de massa de beste plek om niet op te vallen.
Alleen de informatie die je hier noemt zit op een heel ander abstractie niveau en is niet beschikbaar op het protocol niveau van een internet verbinding (dus de informatie die KPN heeft over je fysieke lijn e.d.) en dus niet tot beschikking aan iemand die je wilt opzoeken via het internet. Uiteraard kan KPN in theorie achterhalen waar jij zit, echter, de koppeling tussen de gegevens (omdat die zich op verschillende abstractie niveaus bevinden) is niet altijd even makkelijk.
Als iemand van het internet gebruik maakt is alleen zijn ip-nummer en MAC adres te achterhalen. De IP-nummers zijn altijd uniek, maar worden gewoon telkens door iemand anders gebruikt. Door de koppeling tijdstip+ip nummer kun je bij de provider de gegevens van de gebruiker opvragen of, als die niet volledig zijn, de logs raadplegen om te kijken via welke fysieke lijn er ingebelt is. Deze laatste zijn echter niet altijd beschikbaar en omdat je met verschillende instanties te maken hebt wordt het nog een hele toer om al die gegevens die voor de puzzel nodig zijn bij elkaar te krijgen. Ook is het zo dat vanaf het internet de koppeling ip-nummer <-> fysieke lijn in feite niet zichtbaar is.
Juist het MAC adres is niet altijd uniek omdat mensen dit zelf heel makkelijk kunnen veranderen (o.a. om ergens misbruik van te kunnen maken, maar er zijn ook legitieme redenen om dat te veranderen overigens).
Voor diegene die dachten mee te werken aan potentieel criminele activiteiten, Justitie staat aan onze kant.
Iedereen hartstikke bedankt.
Volgens mijn informatie betekent dat dan dus ook parkeerwachters, arbeidsinspectie, sluiswachters, sociaal rechercheurs, flora- en faunacontroleurs van het AID, bepaalde ambtenaren bij Min. van Verkeer & Waterstaat, Rijkswaterstaat, waterschappen en Inspectie Gezondheidszorg, "Reinigingspolitie", inspecteurs Voedsel- en Waren-authoriteit ("Keuringsdienst van Waren"), wildbeheer, bepaald personeel van Parkeer Groep Nederland, bepaalde stadwachten...
Personeel van beveiligingsfirma's kunnen officieel nog geen boa's zijn (hoewel het verschil bij spoorwegpolitie wel bijna verdwenen lijkt: opsporingsambtenaren in dienst van een bedrijf!).
De regering gaf in 2003 (voorlopig verslag Vaste Kamercommissie Justitie, 9 juli 03) aan, dat het aantal 'bevragingen' (dus opvragen van naam en adres van internetgebruikers) snel zal oplopen van 300.000 naar 900.000...