External HD uitsluiten op bepaalde account
15 augustus 2008 - 21:29   
geplaatst door: Thibo
Hallo,

Ik deel een iMac (Leopard 10.5.4) met een paar mensen. Naast de iMac ( staan een aantal externe harde schijven die nu en dan worden aangesloten op de iMac. Nu zou ik graag willen bekomen dat één bepaalde gebruiker die harde schijven NIET kan gebruiken in zijn/haar account.

M.a.w., als die gebruiker die HD's aansluit, zou er niets mogen gebeuren, of hij/zij zou niets mogen kunnen openen dat daar opstaat. Het probleem is namelijk dat dat nu wel gaat, maar vooral, dat ik die HD's soms aansluit op mijn profiel, en dat die ene gebruiker in zijn/haar account daar dan later ook aankan. Dat wil ik graag veranderen. Net zoals bij mijn internal HD (of toch mijn "gedeelte") is het de bedoeling dat de data op die HD's for my eyes only is. Of dat ik ten minste kan bepalen voor wiens ogen wel en en voor wiens ogen niet.

Wie weet hoe dit kan?
U bent alvast een held....

External HD uitsluiten op bepaalde account
16 augustus 2008 - 03:05    reactie #1
geplaatst door: marcone
volgens mij:

cmd-i op de externe HD
helemaal onderin "negeer eigendomsrechten op dit volume" uitvinken.

iets daarboven bij "lezen en schrijven" de bevoegdheid op everyone "geen toegang"

zou moeten werken..

hoor het graag van je!


Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. - Mark Twain
External HD uitsluiten op bepaalde account
16 augustus 2008 - 08:17    reactie #2
geplaatst door: Sypie
Ik heb even een testje gedaan met een FireWire (Journaled) schijf en een USB (FAT32) schijf.

De FireWire schijf kan prima omgaan met schijfrechten, deze staan in het info venster helemaal onderaan en kun je wijzigen door het slotje open te zetten. In schijfhulpprogramma kun je controleren of "Eigenaren ingeschakeld" zijn of niet. Dit kun je in schijfhulprogramma controleren in het onderste gedeelte van het scherm als de betreffende schijf gecontroleerd is. Er staat dan ja of nee achter. Deze schijf verschijnt NIET op het account welke is aangemaakt, de rechten werken dus wel degelijk.

De USB schijf is FAT32 geformatteerd voor het geval dat OS X er vreemd mee gaat doen, of wanneer die een keer het bureau verlaat. Hier zijn geen "Eigenaren ingeschakeld" en dus vallen er ook geen rechten uit te delen. Deze eigenaren kun je in schijfhulpprogramma ook niet inschakelen en in de Finder info staat er ook niets anders bij dan lezen en schrijven.

Kort door de bocht conclusie, ik kan er naast zitten: een FAT32 schijf is niet te gebruiken voor dit soort instellingen, een Apple geformatteerde en ingedeelde schijf wel. Als je dus gebruik wilt maken van deze mogelijkheden dan zul je van FAT32 af moeten stappen met als gevolg dat je schijf op een Windows machine niet te lezen/schijven is.

EDIT: Ook hier meteen een Wiki van gemaakt als handreiking: Schijfrechten instellen.

(Bewerkt door Sypie om 10:01, 17-08-2008)