Mac-netwerk: printer en andere problemen
22 juli 2007 - 12:37   
geplaatst door: Balder
Heb gisteren een hele dag (op 21/07 dan nog) zitten sukkelen met een netwerk en zie nog steeds geen oplossing voor de problemen, misschien jullie wel?

Situatie:
Mac-only netwerk met 7 macs, deels draadloos, deels met draad. Internet komt via Telenet kabelmodem waaraan er een Linkys Etherfast router hangt en daaraan hangt nog eens een USR wireless router.

Problems:
Naast de Macs hangen nog een LaCie Ethernet Disk mini die als fileserver gebruikt wordt en een Brother 5250 DN laserprinter aan het netwerk. Na de installatie werkte alles goed maar na een tijdje valt de Brother nog maar via twee macs te benaderen. De LaCie schijf deed ook raar maar die heb ik een vast IP toegekend en dat lijkt te werken. De andere Macs krijgen gewoon een ip via DHCP. Daarnaast valt het internet af toe weg en is een gedeelde usb printer (Epson 1290) soms wel en soms niet te bereiken.

Ik twijfel nu:
- Mag je zomaar vaste ip adressen toekennen naast de dynamische (bv voor de printer?) of moeten ze allemaal vast worden dan?
- Is er iets mis met de setup (2 x router, waarvan 1 als hub) of toch met de printer zelf? Heb de firmware van de printer upgedated, de routers gereset, manuals gelezen, voorkeuren weggegooid, de laatste drivers gedownload etc maar niets lijkt te helpen.
- Ik ga ervan uit dat de Linksys router als DHCP server werkt maar begin nu te twijfelen of die USR ook geen ip's uitdeelt, zou dit kunnen?

Iemand wat goede raad voor mij?  :hypocrite:

(Bewerkt door Balder om 13:49, 22-07-2007)

Mac-netwerk: printer en andere problemen
22 juli 2007 - 16:39    reactie #1
geplaatst door: Nicky
Om met je laatste vraag te beginnen: Ja dat zou kunnen en zou ook de door jou beschreven problemen kunnen verklaren.
Mac-netwerk: printer en andere problemen
22 juli 2007 - 16:44    reactie #2
geplaatst door: Vitruvius
2 routers in 1 netwerk is een probleem omdat maar één van de twee routers als DHCP mag fungeren. Die tweede router (de draadloze) kan je wel als switch of hub gebruiken en zet daar ook alle andere netwerkcontrolerende functies van af (zoals ook firewall e.d.). instellingen toegankelijk via het surfen naar een bepaald ip adres, zie handleiding van de router.

beste opzet is de volgende:

- Internet komt binnen via de telenetmodem.
- Die gaat naar de router (die als dhcp server werkt en alle andere netwerkcontrolerende functies op zich neemt).
- Vandaar gaat het naar een switch (kan zijn dat die in de router is ingebouwd: dan heb je naast één WAN-ingang meerdere LAN uitgangen).
- En van daaruit naar de draadloze router die als switch fungeert (is beter dan een hub, al ga je in een netwerk met 7 mac's daar weinig van merken).
- Je netwerkschijf en je netwerkprinter geef je een vast ip-adres (in de aard van 10.0.0.2 voor de netwerkschijf en 10.0.0.3 voor de netwerkprinter)
- Aan de mac die het meest opstaat geef je de USB printer, die je deelt en die mac geef je dan het volgende vast IP-adres (10.0.0.4 als we de nummering volgen).
- De overige mac's mogen een variabel ip adres hebben in de range van 10.0.0.5 tot 10.0.0.20 , in elk geval ruim genoeg (vast mag ook, maar wanneer er een laptop op bezoek is dan heeft ie ook een ip-adres en kan die op je netwerk. Wanneer je dat NIET wilt dan is een vast IP adres (op basis van het MAC-adres) het veiligste, let wel op dat je dan voor elke nieuwe computer terug in de instellingen van de router moet om die nieuwe mac aan het netwerk toe te voegen.

succes

Archaeology is fun, opgraven is afzien! MacBook Pro, iMac, iPhone, iPad.
Ergens in de evolutie is er iets gigantisch fout gegaan.
Mac-netwerk: printer en andere problemen
22 juli 2007 - 18:05    reactie #3
geplaatst door: Balder
Dankjewel voor deze zeer verhelderende uitleg! Ga er deze week mee aan de slag en laat nog weten of het gelukt is.  :worship: