Macjes opnemen in Win 2003 netwerk?..
12 oktober 2004 - 20:51   
geplaatst door: macvooh
INL: heb hier al over meerdere fora voor gezocht, overal wel iets gezien, maar niet wat ik wil..
bij ons op school hebben we 10-tal emacjes in netwerk, die sinds dit jaar ook opgenomen zijn in het schoolnetwerk (win 2003 server). Opgenomen is een groot woord, maar we hebben tenminste internet.!

Meestal, indien er over zoiets gepraat word vallen termen als Samba (smb), Apple File Protocol (afp) enz enz. Ook telkens wordt er gegoocheld met IP's enzo..

Ik als 'moderne' gebruiker ben gewoon gewend om GA->Netwerk->Local-> Computer09.local ofzo te kiezen.

Als ik nu de netwerk omgeving bekijk zie ik wel de windows mappen (WORKGROUP - WERKGROEP) maar wanneer ik ze open zijn ze leeg.
Nu vermoed ik dat SMB of Mac Services ofzo aangeschakeld worden op de win2003 server.... MAAAAAAAAAAAR,
ja kan wel gaan denken wat de doorsnee mentaliteit is van de windowsliefhebbende (even ziek al necrofilie) netwerkbeheerder.. Een en al wijsneuzerij dus..

Ik wil het dus zeker weten voor ik hem iets 'beveel' aan/uit te zetten op zn server.


Kort Samengevat: Ik wil de Windows 2003 fileserver toegangelijk maken vanuit de OSX netwerkomgeving zonder de 'domme' studenten te laten sukkelen met ip's enzo...

en liefst moet er direct vanuit het Save AS menu al op de Fileserver kunnen gesaved worden... (zoals op windows geen probleem is) alvast bedankt medemaccers!

FREAK!
Macjes opnemen in Win 2003 netwerk?..
12 oktober 2004 - 22:20    reactie #1
geplaatst door: Joppes
Hoi macvooh, er valt een boel te zeggen over het in een netwerk hangen van een computer (PC of mac, maakt niet zoveel uit), dus laat ik het gewoon opsplitsen in een aantal paragraafjes.

1. 'Eventjes' een connectie maken naar een server gaat het snelste via Command-K. Je vult de naam in van de server en met een beetje mazzel (als hij in de lokale DNS is opgenomen) krijg je een wachtwoord-dialoog. Als hij niet is opgenomen in de lokale DNS kun je connecten (Command-K) naar het IP-adres van die W3K-bak. Kun je vrij makkelijk opvragen op een lokale Windows-machine: Start > Uitvoeren, 'command' intikken en op Enter drukken, 'ping naam-van-server' intoetsen en dan moet je zo'n IP-nummer terugkrijgen.

2. Het is mogelijk om per user-account op te geven welke programma's er gestart moeten worden als die persoon
inlogt. Als je de bestaande netwerk-koppelingen naar zo'n account sleept zal hij ze de volgende keer dat je inlogt opnieuw aanmaken.

3. Windows 2003 werkt standaard *exclusief* met ge-encrypte wachtwoorden. Om ervoor te zorgen dat je daar geen last van hebt moet je ervoor zorgen dat hij encryptie alleen toepast als de client het ook kan toepassen. Zie daarvoor http://allinthehead.com/retro/218/accessing-a-windows-2003-share-from-os-x

4. Die WERKGROEP/WORKGROUP shares die jij ziet staan zijn waarschijnlijk van slordig geconfigureerde machines die ooit op het netwerk hebben gestaan. Een standaard genetwerkte Windows machine zet zichzelf namelijk in de werkgroep WORKGROUP/WERKGROEP (afhankelijk van taal). Het domein waar jij naar op zoek bent heeft waarschijnlijk een heel andere naam.

5. Je kunt de systeembeheerder inderdaad ook vragen om AppleTalk in te schakelen. Ik heb geen flauw idee wat dat echter met zich meebrengt aan de 2003-kant voor wat betreft shares of wat dan ook. Misschien dat een andere forummer meer kan melden?

Ik hoop dat je hiermee iets verder komt. Het probleem in dit soort kwesties is vaak dat een probleem meerdere oorzaken en dus meerdere oplossingen kent. Ik raad je aan om het netwerk jezelf eigen te maken. Met een beetje mazzel weet je straks meer als de systeem/netwerkbeheerder ;-).
Oh ja, als je specifiekere en/of andere informatie nodig hebt, ga vooral je gang.
Evolution: just a fairytale for adults!
Macjes opnemen in Win 2003 netwerk?..
13 oktober 2004 - 07:46    reactie #2
geplaatst door: macvooh
ok bedankt

maar toch even naast de kwestie.. ik ben er me van bewust (die apple-k) hoe ik moet verbinden.
Maar zo MAG het niet gaan!.

In windows xp gaat het zo bij het opslaan: SAVE AS -> dialoog -> ik klik op 'netwerkomgeving' -> ik zie de naam "Leerlingen op FILESERVER", en als ik daarop klik kan ik dan opslaan, in mijn mapje van mijn klas met mijn naam. Geen gedoe met serveradressen enzo, enkel de standaard login (student/student) om er op te geraken.

In OSX moet dit toch ook kunnen?

EN ook zou ik graag weten, indien het toch met server moet, of het makkelijk is ervoor te zorgen dat dit volume hem automatisch mount op het bureaublad bij opstarten.


dank  :worship:

FREAK!
Macjes opnemen in Win 2003 netwerk?..
13 oktober 2004 - 10:06    reactie #3
geplaatst door: Thomas
Via de finder --> netwerk moet ook kunnen in een netjes geconfigureerde omgeving, net als mounten bij het inloggen. Zoek eens op macosxhints.com voor uitgebreide technische omschrijvingen...

Thomas

Wat ik hier uitkraam is puur mijn persoonlijke mening.
Macjes opnemen in Win 2003 netwerk?..
14 oktober 2004 - 17:44    reactie #4
geplaatst door: macvooh
... heb niet echt iets nuttig gevonden op die site...
FREAK!
Macjes opnemen in Win 2003 netwerk?..
16 oktober 2004 - 15:46    reactie #5
geplaatst door: Joppes
macvooh, in mijn eerdere antwoord stond al het een en ander over automatisch mounten van bepaalde shares. Voor alle duidelijkheid hier wat uitgebreidere uitleg:
1. Druk op Command + K
2. Geef servernaam of ip-nummer op en klik op Verbinden
3. Geef gewenste gebruikersnaam + wachtwoord op, vink 'voeg toe aan sleutelhanger' aan en klik op OK oid
4. Kies de share waar je verbinding mee wilt maken en klik op OK (oid)
De eerste stap is nu gelegd, je hebt iig een bestaande verbinding. Nu gaan we zorgen dat hij automatisch gemaakt wordt op het moment dat er door de huidige gebruiker ingelogd wordt.
5. Klik op Appeltje (linksboven in je scherm) > Systeemvoorkeuren
6. Klik op Accounts (Gebruikers?)
7. Selecteer de gebruiker die gewijzigd moet worden
8. Klik op het tabblad 'Opstart items' (oid, iig de meest rechtse)
9. Sleep nu je gemounte share van je bureaublad naar het lijstje dat getoond wordt.
Als het goed is staat de share nu in de lijst met op te starten items. Bij de volgende login sessie wordt hij netjes
opnieuw gemount. En omdat het wachtwoord aan de sleutelhanger van de gebruiker is toegevoegd zal hij niet meer om gebruikersnaam + wachtwoord vragen.
Any questions? Feel free!
Evolution: just a fairytale for adults!
Macjes opnemen in Win 2003 netwerk?..
16 oktober 2004 - 21:02    reactie #6
geplaatst door: macvooh
KEURIG  :thumbs-up:

bedankt hoor  :worship:

FREAK!
Macjes opnemen in Win 2003 netwerk?..
25 augustus 2005 - 14:31    reactie #7
geplaatst door: Roger Vromans
wel wat erg laat, maar ik het het zo opgelost:

Grote voordeel is dus dat de / \ , etc. tekens gewoon kunnen (want op een mac mag dit). Nadeels is weer dat je niet meer dan 32 tekens kwijt kunt.

Uit de help file van SBS 2003 geplukt:
(sorry maar de opmaak van de help file neemt hij niet mee maar zoek anders eens op "create a Macintosh-accessible volume")

To create a Macintosh-accessible volume
Open Computer Management.
In the console tree, right-click Shares.
Where?
Computer Management
System Tools
Shared Folders
Shares
Click New Share.
In Share a Folder Wizard, click Next.
In Folder path, type the drive letter and path to the folder you want to make accessible to Macintosh users and click Next.
Or, click Browse to find the folder and click Next.
In Share name, type the name and, optionally, in Description, type a description of the Windows share.
Select the Apple Macintosh users check box and click Next.
In Permissions, click a standard permission set or click Customize to set more specific permissions.
Click Finish.
Notes
To open Computer Management, click Start, point to Settings, click Control Panel, double-click Administrative Tools, and then double-click Computer Management.
A Macintosh-accessible volume is a folder on a computer running Services for Macintosh that is made available to Macintosh clients. Once a Macintosh-accessible volume has been created for Macintosh users and a shared folder created for users of x86-based computers, both types of users can exchange files. Macintosh clients need to run AppleTalk to access AppleTalk printers.
By default, the folder is shared out to Microsoft Windows users only. If you share out the folder only to Macintosh users, then default permissions for these users are read-only. You can, however, change their permissions using the Security tab.
All Macintosh-accessible volumes must be created on an NTFS partition or on a CDFS volume. If you specify a CDFS volume, the Macintosh-accessible volume will provide read-only access.

The truth is out there !