OS X Webserver
25 september 2005 - 22:13   
geplaatst door: Hipska
Hoi mensen, ik ben erin geslaagd om mijn webserver te installeren, en te laten verbinden met internet.

nu is enkel mijn vraag hoe ik ook php bestanden kan laten werken op die server? ... alvast bedankt

(oja; eventueel ook nog mysql :blush: )

(Bewerkt door Hipska om 22:15, 25-09-2005)

iBook G4 14" | iPhone 3G 8GB | iMac C2D 27" | MacBook Air C2D 13" | iPhone 3G 16GB
OS X Webserver
25 september 2005 - 22:56    reactie #1
geplaatst door: jef
hallo Hipska
ik raad je aan om webserver kit te installeren.
daar zit namelijk alles in apache 2, php, mysql...
http://www.rbsoftware.net/?page=wsxk
voor de pagina op je server te bereiken moet je gewoon naar http://127.0.0.1 surfen.
OS X Webserver
26 september 2005 - 22:46    reactie #2
geplaatst door: Hipska
kan het zijn dat er al geïntregeerd een mysql server in zit? kwam dit vandaag toevallig tegen in Netingo-beheer
iBook G4 14" | iPhone 3G 8GB | iMac C2D 27" | MacBook Air C2D 13" | iPhone 3G 16GB
OS X Webserver
26 september 2005 - 22:47    reactie #3
geplaatst door: jef
waar in zit?
OS X Webserver
26 september 2005 - 22:51    reactie #4
geplaatst door: Hipska
in OS X
iBook G4 14" | iPhone 3G 8GB | iMac C2D 27" | MacBook Air C2D 13" | iPhone 3G 16GB
OS X Webserver
26 september 2005 - 23:05    reactie #5
geplaatst door: Plexyglazz
Ik weet niet zeker of MySQL standaard in OS X zit (ik dacht het wel).
Ik heb zelf in ieder geval één van de meest recente builds gedownload en geinstalleerd.

PHP zit er niet standaard op (wel op OS X Server geloof ik).
Heel belangrijk is in ieder geval dat je sites die je lokaal maakt met PHP en MySQL via Localhost benaderd, want anders werkt het niet. (voorbeeld: http://localhost/~gebruikersnaam/test/index.php of http://localhost/test/index.php als je ze niet in je gebruikersmap met sites, maar in de 'rootmap' van de server hebt staan.)

En vergeet niet om na een herstart te controleren of je MySQL server weer draait!! Bij een herstart wil het weleens gebeuren dat MySQL niet aktief is (gebeurt bij mij op enkele systemen ook na een verse installatie.)

[Bastiaan]

OS X Webserver
26 september 2005 - 23:49    reactie #6
geplaatst door: Hipska
php stond blijkbaar niet aan standaard in os x

ik heb nu die server geinstalleerd van webserverxkit, maar apache wil niet opstarten   mysql wel

iBook G4 14" | iPhone 3G 8GB | iMac C2D 27" | MacBook Air C2D 13" | iPhone 3G 16GB
OS X Webserver
27 september 2005 - 07:33    reactie #7
geplaatst door: jef
je moet eerst de webserver van osx uit zetten en dan die van webserverx kit aan zetten.
OS X Webserver
27 september 2005 - 08:18    reactie #8
geplaatst door: XiC
Of met behoud van de OS X webserver....

Kijk dan voor PHP hier

En voor MySQL hier

Dat alles was hier te vinden

OS X Webserver
27 september 2005 - 08:31    reactie #9
geplaatst door: wannabe steve
Jullie zijn mijn redding!

Ik zit op het moment met hetzelfde probleem, want mijn webserver ondersteund geen php/perl/cgi nu kan ik hem zelf gaan hosten.....
DANK! :worship:  :worship:  :worship:

I know you're with me, so what if we do fall apart?
Give into all that we are and let all the broken pieces shine
OS X Webserver
27 september 2005 - 10:02    reactie #10
geplaatst door: stijn vanhandsaeme
even voor de duidelijkheid bji een os x client versie zit php wel standaard op, maar niet aan (moet je in httpd.conf aanzetten) en mysaql zit er niet standaard op.
maar dat hoef je natuurlijk niet epr sé te weten als je die andere pakketten installeert.
OS X Webserver
27 september 2005 - 10:12    reactie #11
geplaatst door: dewaard
Misschien heb je het al opgelost, maar t.b.v. van toekomstige zoekers  wil ik graag het volgende toevoegen. Er zijn een aantal mogelijkheden om MySQL, Apache en PHP te draaien op MacOS (reguliere versie, Server laat ik buiten beschouwing). Sommige daarvan zijn al in dit draadje genoemd, daarom richt ik me uitsluitend op de 'beste' opties in verschillende scenario's.

MySQL

Allereerst de installatie van MySQL. Daarbij heb je twee opties. Je kunt MySQL zelf compileren. Deze opties is vooral interessant voor gebruikers die weten wat ze willen en ervaring hebben met het compileren van programma's en MySQL. Deze gebruikers zullen waarschijnlijk wel weten hoe ze dat moeten doen en anders kunnen ze informatie vinden in een van de honderden tutorials die hierover zijn verschenen.

De meeste gebruikers, waaronder ook ervaren gebruikers zoals ondergetekende, zullen echter kiezen voor de *uitstekende* binary versies die MySQL aanbied voor Mac gebruikers. Voordat je MySQL installeert moet je bedenken welke versie je wilt gebruiken. Normaliter is dat de zogenaamde 'production release' die op dat moment uit is. Production Release is de aanduiding voor de recenste versie die door MySQL als 'productie waardig' wordt aangeduid (dus geschikt om in het wild te gebruiken).

Op dit moment is MySQL 4.1 de meest recente productie release, maar weldra zal deze versie worden vervangen door MySQL 5 (op dit moment een beta, IIRC). Om deze versie te installeren ga je naar de website van MySQL, 'Developer Zone', 'Downloads' en klik je op MySQL 4.1. Dan krijg je een lange lijst met de source code en binary releases voor verschillende platforms te zien. Wij hebben natuurlijk de 'Standaard' versie met de installer nodig. Let wel even goed dat je de versie voor jouw versie van OS X kiest.

Wanneer je het bestand binnen hebt pak je het uit (als dat niet automagisch gebeurt) en wordt het 'Disk Image' gemount door Mac OS X. Je gaat in Finder naar het Disk Image, waarna je de installer uitvoert. Als je klaar bent kan je tevens het meegeleverde 'Start up Item' installeren, waarmee je MySQL automagisch wordt gestart wanneer je de computer opstart.

Een derde handige optie die MySQL meelevert is de 'MySQL PrefPane', waarmee je een optie aan de 'System Preferences' van je Mac toevoegt waarmee je MySQL op de vertrouwde manier aan en uit kunt zetten.

Apache
Apache is natuurlijk de bekende open source webserver, die ook voor Mac OS X beschikbaar is. Op dit moment zijn er twee smaken beschikbaar, namelijk Apache 1.3 en Apache 2. Versie 1.3 is ouder, maar wordt nog wel veel gebruikt. Apache 2 is inmiddels al weer een paar jaar uit en is een grotendeels herschreven versie waarin een aantal nieuwe functies zijn verwerkt, maar vooral is gewerkt aan het nog verder perfectioneren van de prestaties en stabiliteit.

Welke versie heb ik nou nodig? Dat hangt ervan af wat je ermee wilt gaan doen. Een belangrijk verschil onder de motorkop tussen beide versies is dat Apache 2 multi-threaded is. Dat is een ingewikkelde term die aangeeft dat Apache 2 meerdere (multi) versies van zichzelf (threads) lanceert om bezoeken af te handelen, waardoor de server meer bezoeken tegelijk aan kan. Dit is natuurlijk heel handig als je een zware machine hebt die veel bezoekers krijgt, maar er kleeft wel een nadeel aan.

Het nadeel van de multi-threaded architectuur van Apache 2 hangt samen met een belangrijk kenmerk van de populaire webserver: Apache werkt met modules die ieder op zich weer extensies en modules kunnen laden. Hierdoor is Apache enorm flexibel, maar wanneer je Apache 2 gebruikt moet je je wel realiseren dat je tegen problemen kunt aanlopen als de modules die je gebruikt geen multi-threaded architectuur ondersteunen.

Inmiddels wordt dit gelukkig door veel modules ondersteund, maar niet door allemaal. Het is dus een kwestie van goed opletten. Helaas is PHP een van de twijfelgevallen. PHP biedt zelf wel ondersteuning voor deze architectuur, maar niet alle modules zijn compatible. Welke modules zijn dan geschikt voor gebruik in combinatie met Apache 2? Helaas is daar geen officiele lijst van beschikbaar en kan niemand hier echt een antwoord op geven.

In de praktijk is dit probleem gelukkig te overzien. Veel professionele gebruikers van Apache kiezen daarom desondanks voor Apache 2, omdat deze versie een aantal grote voordelen biedt. Zo gebruikt mijn bedrijf, Net Collective tegenwoordig Apache 2 op de hosting servers. Wanneer je exotische of oudere modules gaat gebruiken moet je echter goed opletten of ze wel compatible zijn.

Hoewel wij zakelijk gebruik maken van Apache 2 is Apache 1.3 geenzins afgeschreven. Je kunt deze versie nog prima gebruiken, zeker in omgevingen waar je geen tienduizenden bezoekers per minuut verwacht. Ik weet niet welke versie met OS X Server wordt meegeleverd, maar Mac OS X Tiger bevat bijvoorbeeld nog steeds versie 1.3 van Apache.

Apache installeren
De installatie van Apache is relatief eenvoudig. De beste manier om Apache op een UNIX systeem te installeren is door het zelf te compileren. Op Mac OS X heb je hiervoor de Developer Tools nodig, dus zorg dat je deze installeert voordat je begint. Voordat je Apache gaat installeren moet je nadenken over de modules die je wilt gaan gebruiken. Natuurlijk kies je voor PHP, maar deze module installeer je nadat je Apache draaiende hebt. Op deze plek gaat het te ver om dieper in te gaan op de modules, omdat een standaard installatie vaak afdoende is en je modules waarschijnlijk niet nodig hebt op het moment dat je je daar niet van bewust bent.

Hoe compileer je Apache dan? Ook daarvoor is dit niet de juiste plek, want er zijn een groot aantal uitstekende bronnen om deze informatie vandaan te halen. Wanneer je Apache wilt compileren kan je op http://www.phpmac.com verschillende tutorials vinden met duidelijke instructies.

En als ik dat compileren een beetje te veel van het goede vind? Wat dan? Gelukkig levert Apple, zoals eerder aangegeven, een standaard versie van Apache 1.3 mee. Het enige wat je hoeft te doen om deze aan te zetten is naar je 'System Preferences' te gaan en de webserver te starten.

Wanneer je niet wilt compileren maar de meegeleverde versie van Apache toch niet aan je eisen voldoet kan je kiezen voor een binary installer. Er zijn een aantal installers beschikbaar, maar de eerder in dit draadje genoemde Entropy site is de bekendste leverencier. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, omdat ik Apache altijd handmatig compileer, maar wie dat echt niet wil kan meer informatie vinden op http://www.entropy.ch/software/macosx/

PHP
Het laatste onderdeel van dit stukje is de installatie van PHP. Ook hier zijn weer twee versies om rekening mee te houden. De meest gebruikte versie van PHP is versie 4. Sinds ongeveer een jaar is PHP 5 officieel beschikbaar. Deze versie biedt een groot aantal voordelen ten opzichte van PHP 4, maar sommige gebruikers zijn wat huiverig omdat het in bepaalde uitzonderingssituaties kan voorkomen dat code die in PHP 4 werkt niet werkt in PHP 5.

Deze bezwaren gaan misschien op bij bestaande websites die geen goed overdachte programmeercode hebben en waarvan de programmeurs geen tijd of kennis hebben om de code zo aan te passen om hem compatible te maken met PHP 5, maar voor nieuwe gebruikers is de portibaliteit van oude code niet relevant omdat ze deze simpelweg niet hebben en de meeste open source projecten die ze (willen gaan) gebruiken uitstekend draaien op PHP 5.

De meest voor de hand liggende versie van PHP is dus versie 5. Hoe kan je deze installeren? Ook hiervoor verwijs ik naar http://www.phpmac.com waar je veel informatie vind over de installatie van PHP op Mac OS X.

Wanneer je genoegen neemt met een wat oudere versie van PHP 4 kan je ook de meegeleverde versie van Apple gebruiken. Dit kan alleen als je er bij de installatie van Apache voor hebt gekozen om de meegeleverde versie te gebruiken (in theorie kan het wel, maar praktisch gezien is dit geen goede optie). Apple's meegeleverde PHP versie is niet standaard ingeschakelt, maar door wat regels in /etc/httpd/httpd.conf te activeren (door het # tekende voor de regel weg te halen) kan je na een herstart van Apache meteen gebruik maken van PHP.

Voor uitgebreide instructies voor de activatie van PHP 4 in de meegeleverde versie van Apache kan je kijken op http://www.phpmac.com/articles.php?view=225

------

Note to moderator: Dit is een veel voorkomende vraag. Is het misschien een idee om een soort standaard tutorial te maken + een FAQ met veel voorkomende vragen. Deze zijn er wel in het Engels, maar specifiek voor Nederlands- en Vlaamstalige Mac gebruikers zou dit, voor zover ik weet, een noviteit zijn. Vervolgens kan in het forum worden verwezen naar deze FAQ of tutorial, waardoor dit soort typewerk overbodig wordt ;)

----

EDIT: Ik zie op het eerste oog wat kleine (tekstuele en grammaticale) tikfouten. Excuses hiervoor, dit is mede het gevolg van het tikken van een lang verhaal in het kleine tekstveld van het forum. Ik heb alleen op dit momet geen tijd om het een en ander te verbeteren. Lees er dus maar overheen...

(Bewerkt door dewaard om 10:15, 27-09-2005)

OS X Webserver
27 september 2005 - 21:30    reactie #12
geplaatst door: Hipska
mijn webserver van os x stond al uit.
Citaat
stijn vanhandsaeme om 10:02, 27-09-2005
even voor de duidelijkheid bji een os x client versie zit php wel standaard op, maar niet aan (moet je in httpd.conf aanzetten) en mysaql zit er niet standaard op.
maar dat hoef je natuurlijk niet epr sé te weten als je die andere pakketten installeert.
ik zou anders dit zo wel willen doen, waar vind ik die httpd.conf? en hoe pas ik die aan?
iBook G4 14" | iPhone 3G 8GB | iMac C2D 27" | MacBook Air C2D 13" | iPhone 3G 16GB
OS X Webserver
27 september 2005 - 22:11    reactie #13
geplaatst door: Hipska

Citaat
dewaard om 10:12, 27-09-2005
...
Voor uitgebreide instructies voor de activatie van PHP 4 in de meegeleverde versie van Apache kan je kijken op http://www.phpmac.com/articles.php?view=225 ...

ik heb dit gedaan, maar nu staat de persoonlijke webserver en die apache2 aan van webxkit.. :S
iBook G4 14" | iPhone 3G 8GB | iMac C2D 27" | MacBook Air C2D 13" | iPhone 3G 16GB
OS X Webserver
28 september 2005 - 08:43    reactie #14
geplaatst door: stijn vanhandsaeme
je hebt dus al gevonden waar dat httpd.conf bestand zit... je kan dat trwouens ook door ga naar map en dan /etc/httpd intikken en dan kan je dat bestand ook met je standaard tekst editor openen. mysql kan je kiezen voor serverlogistics.com, mysql.com of entropy.ch om een binary te downloaden.
nu je al die andere installatie hebt, kna ik je helaas niet vertellen wat je moet doen om daar van af te geraken en terug de standaard pakketten te laten runnen. heb ik geen ervaring mee.
misschien iemand anders?