OwnCloud, enige ervaring?
19 november 2020 - 00:00   
geplaatst door: HEXDIY
Beste MacFreaks,

heeft iemand van jullie ervaring met OwnCloud?

Na het spijtige recente fiasco van Stack probeer ik trouwens uit te vissen of ik ook een "poor man's online NAS" kan opzetten via een oude Mac of Time Capsule.
Dat moet mogelijk zijn.

Ik hou mijn eigen cloud liever in eigen hand van nu af aan.

Helaas was Stack eveneens gebaseerd op open source OwnCloud soft dacht ik.
Puzzeltermen: https://owncloud.com/.

Dat moet mogelijk zijn, niet enkel via een recente NAS, maar ook via quasi afgedankte onderdelen.
Stack deed niet beter...

Wat denken jullie?

Dank je!



Bewerkt: 19 november 2020 - 00:13 door HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: OwnCloud, enige ervaring?
19 november 2020 - 06:36    reactie #1
geplaatst door: Sypie
Een aantal jaren geleden heb ik OC gedraaid. Dit was tijdens mijn studie waarbij projecten met elkaar gedeeld moesten worden maar niemand OneDrive had. Aangezien ik destijds echt van het uitzoeken was heb ik OwnCloud op mijn eigen domein geïnstalleerd. Het werkte toen al als een malle. Het zat goed in elkaar met rechtenverdeling onder gebruikers. De synchronisatie met Agenda, Contacten en documenten was goed. Alles werkte uiteindelijk zoals je kon verwachten.

Mocht je al een NAS hebben dan kun je die er waarschijnlijk voor gebruiken. OC heeft een makkelijkere weg om verschillende gebruikers aan te maken en rechten in te stellen dan de meeste NAS besturingsssystemen. Daarbij is de webinterface van OC waarschijnlijk een stuk sneller dan die van menig NAS.
antw: OwnCloud, enige ervaring?
19 november 2020 - 07:10    reactie #2
geplaatst door: HEXDIY
Dank je, klinkt goed! Ik bestudeer het nader.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: OwnCloud, enige ervaring?
19 november 2020 - 07:40    reactie #3
geplaatst door: boiing
Op een Mac kun je de server installeren in Docker, dat heb ik wel eens voor iets anders gebruikt:

https://brendamour.net/en/2016/09/23/owncloud_mac/
antw: OwnCloud, enige ervaring?
19 november 2020 - 07:51    reactie #4
geplaatst door: jaco123
Naast Owncloud is er natuurlijk ook nog Nextcloud, een heel populaire afsplitsting van Owncloud: https://nextcloud.com

(Ik heb met beide geen ervaring, poosje terug wel even ingedoken en toen is op mijn todo-lijstje gekomen "experimenteren met Nextcloud", maar kan me niet meer herinneren wat precies de verschillen tussen die 2 waren)
antw: OwnCloud, enige ervaring?
19 november 2020 - 07:57    reactie #5
geplaatst door: boiing
https://civihosting.com/blog/nextcloud-vs-owncloud/

Nextcloud heeft iets meer features en wordt iets actiever ontwikkeld? Ik zet 'm ook op de todo lijst :biggrin:.

https://www.geekbitzone.com/posts/nextcloud/nextcloud-docker-mac/
antw: OwnCloud, enige ervaring?
19 november 2020 - 09:20    reactie #6
geplaatst door: dennisreij
Ik gebruik het al een jaar of 4 zonder problemen.
ik heb hier een vm voor ingericht, met een mountpoint naar de nas.
werkt als een malle.

gr. dennis
antw: OwnCloud, enige ervaring?
19 november 2020 - 11:10    reactie #7
geplaatst door: boiing
Dank je, klinkt goed! Ik bestudeer het nader.
Installatie van Nextcloud via Docker (laatste link die ik gaf) is een fluitje van een cent HEXDIY. Binnen 10 minuten aan de praat op een oude 2012 Mac. Nog geen tijd om er verder mee te spelen maar het draait.
antw: OwnCloud, enige ervaring?
19 november 2020 - 13:48    reactie #8
geplaatst door: kebdarge
ik gebruikte eerst owncloud en nu nextcloud al een jaar of zes.
Geweldige projecten en makkelijk te onderhouden.

Je kan hier ook een raspberry-pi voor gebruiken.
Joh, al weer bijna 20 jaar MacFreak. Wat vliegt de tijd...
antw: OwnCloud, enige ervaring?
20 november 2020 - 19:46    reactie #9
geplaatst door: EagerB0b
Je kan hier ook een raspberry-pi voor gebruiken.

Dat zou ik ook doen. Scheelt je alleen al aan elektriciteit meer dan je denkt. Handleidingen genoeg te vinden.
antw: OwnCloud, enige ervaring?
20 november 2020 - 20:06    reactie #10
geplaatst door: boiing
Klopt, maar stel dat je toch al een Mac mini als server hebt (bijvoorbeeld :wink:). Die zijn zuiniger dan menigeen denkt: mijn 6-core i5 zit onder de 10 Watt als ie zich niet druk maakt. Een Raspberry zal rond de 1 tot 2,5 W gebruiken (bron), dat verschil is niet eens zo groot eigenlijk. Kun je nagaan als je een M1 mini als server zou gebruiken :woot:.

Het is iets lastiger met Docker om alles voor elkaar te krijgen. Omdat het een soort VM is is het meer werk om de mySQL database en filesharing naar de container voor elkaar te krijgen. Leuk om even te proberen, voor het gemak zou ik er ook eerder een 'dedicated' Raspberry voor inzetten. Het blijft Linux, die Nextcloud server, dus kun je 'm beter op Linux hardware draaien.