Even een hele korte uitleg over proxies en websurfen. Zonder proxy hang je 'rechtstreeks' aan het Internet. Als je surft naar
http://www.ergens.com/index.html wordt er een verbinding geopend met ergens.com, het bestandje index.html opgehaald en de verbinding weer gesloten. Ook interessant te weten is dat dat via een poort gaat, in het geval van http is dat (normaal gesproken) poort 80.
Maak je nu gebruik van een proxy-server dan lopen al je pagina's via die server. Surf je nu naar http://www.ergens.com/index.html dan richt je je verzoek aan de proxy-server. Als die de pagina al eens eerder heeft opgehaald krijg je die; zoniet dan haalt de proxy 'm bij ergens.com en krijg je 'm van de proxy. Met pagina's met dynamische informatie gaat het weer iets anders, maar dit is het basisprincipe.
Meestal communiceer je met de proxy over een andere poort dan poort 80; meestal 8080. Belangrijk om te weten. Behalve http kunnen ook andere protocollen zoals FTP via een proxy lopen. Voordeel van een proxy is dat het internetverkeer naar buiten beperkt wordt en dat veelgevraagde pagina's sneller beschikbaar zijn. Bovendien kan een proxy-server als meer dan alleen maar een doorgeefluik fungeren: je kunt allerlei statistiek laten plaatsvinden, en je kunt pagina's of websites blokkeren. Verder kun je allerlei veiligheidsmaatregelen nemen zodat de buitenwereld nooit computers achter de proxy kan zien maar ook niet van het bestaan weten van die computers, omdat ze alleen maar zaken doen met de proxy. Met een firewall is dat weer iets anders.
Voor het instellen van het surfen via een proxy heb je dus nodig: (1) het zgn. IP-adres van de proxyserver en (2) het poortnummer via welke je de proxy-server moet benaderen. Als die verbinding tot stand kan worden gebracht geschiedt eventuele wachtwoordverificatie via de normale protocollen; de dialoog moet dus ook gewoon verschijnen.
MacBigfoot om 15:18, 21-10-2003
Zo'n automatische oplossing klink mij helemaal mooi, ik snap er jammer genoeg niet helemaal zoveel van.
Kun je daar wat meer uitleg over geven? Zelf heb ik geen webserver (websharing staat ook bewust uit) aan staan, maar wat moet ik allemaal hebben en aan staan en instellen om dat zo te krijgen?
Voor het automatisch instellen van de proxy op een laptop die zowel op het bedrijfsnetwerk als thuis wordt gebruikt moet je behalve de instellingen van de proxy-server ook iets vinden wat uniek is in beide situaties (bijvoorbeeld IP-adres van de DNS-server, of van de gateway) en enige kennis van JavaScript om een .PRC bestandje te kunnen maken.
Dat .PRC-bestandje geeft dan de configuratie door aan de webbrowser. In het geval dat ik beschreef is er op mijn werk een proxy met een bepaald IP-adres en een poortnummer, en bij mij thuis niets. Het .PRC-script zoekt dus uit via dat unieke kenmerk (bij mij het IP-adres) of de computer in het thuisnetwerk danwel het bedrijfsnetwerk zit, en geeft dan 'DIRECT' door respectievelijk '10.0.0.1:8080' als dat de proxy is.
Omdat .PRC-bestanden eigenlijk bedoeld waren voor systeembeheerders om eenvoudig de configuratie van de proxyserver te kunnen wijzigen verwacht de browser het bestandje te kunnen halen van een webserver. Laten wijzen naar een lokale file werkt niet. Om dit te laten werken moet je dus ergens een webserver draaien die het .PRC-bestand kan serven. Op een Apple gaat dat heel makkelijk door het .PRC-bestandje in de juiste folder bij de webserver te zetten en de webserver aan te zetten in File Sharing.
Al iets duidelijker?
Toivo.