VPN lukt dus, ik ben al verbonden, maar om daarna die netwerkschijf te "mounten", dat is het lastige - ik weet niet hoe het moet.
Alleen die schijf...
karel apple om 15:53, 13-06-2006Beetje afhankelijk van hoe het op de TU georganisaaerd is (weet ik neit) heb je misschien ook nog de Cisco cliënt software nodig.
Deze gebruik ik ook, VPN werkt perfect, alleen weet ik het voor de rest niet.
Ik heb de relevante string achter smb:// geplakt (gaat ongeveer zo: smb://\\tudelftserver.tudelft.nl\share$\IT&C) maar dat werkt niet. Een "M:" voor de "\\" werkt ook niet. Mac support is echt bagger bij de TU.
Ik gebruik 10.4.6 op mijn Macje.
ofzo?
karel apple om 17:34, 13-06-2006Even een domme tussenopmerking:moet je bij VPN op de Mac niet gewoon de forward slash gebruiken, ipv de backslash, dus kies'Connect to server' en dan:smb://tudelftserver.tudelft.nl/share$/IT&Cofzo?
Hier lees je het stuk over de verandering op de W2K3 server. Daarna kun je met "Verbind met server..." inloggen op het smb of cifs adres wat je opgeeft.
Werkt nu live over mijn (automatisch gecodeerde) vpn connectie die ik zonder een Cisco client heb opgezet.
Paul a la Mac om 21:54, 13-06-2006Jawel hoor. Het is wél mogelijk. Je hebt alleen wat medewerking van de W2K3 admin nodig.Hier lees je het stuk over de verandering op de W2K3 server. Daarna kun je met "Verbind met server..." inloggen op het smb of cifs adres wat je opgeeft.
Het artikeltje is inmiddels wel 3 jaar oud, en heeft het alleen over het helemaal niet kunnen verbinden de server, wat (sinds 10.4.2 en later) niet het probleem is. Het zit 'm in de share aan de Windows kant. Met Windows NT/2000 servers kreeg elke gebruiker een eigen share op de server en die is zonder meer bereikbaar. Maar sinds W2K3 worden de homedirectories van alle gebruikers onder één share (home$) gezet. Eenmaal daarmee verbonden gaat het fout met Finder. In HOME$ kan Finder niet de eigenlijke homedirectory vinden. Sterker nog... de hele HOME$ lijkt leeg te zijn.
"smb://server/home$/user/" resulteert met de finder niet meer dan "smb://server/home$/"
smb://tudelftserver.tudelft.nl/IT&C
Zit ik alleen nog met die ampersand in de naam. Probeer het evt. met " " om IT&C
Probeer anders eens in de terminal:smbclient \\\\tudelftserver.tudelft.nl\\"IT&C" en post daar de uitvoer eens van (hopelijk krijg je een zinnigere foutmelding dan die van de finder)
Wat betreft die M: Dat is iets voor windows. Daar koppel je een netwerk-schijf aan een drive-letter (dus net als een CD-Rom onder windows ook een eigen schrijf-letter krijgt). Dat concept kent de Apple niet en kan je dus gewoon overslaan. De network-share komt links in de finder, zoals je gewend bent.
Mocht je ergens een username in moeten vullen en username paswoord combo werkt niet, zet dan de windows-domeinnaam gevolgd door een '\' voor je username
(Bewerkt door MarcOSX om 11:46, 14-06-2006)
Uitvoer voor smbclient \\\\tudelftserver.tudelft.nl\\"IT&C":timeout connecting to ip-adres:445timeout connecting to ip-adres:139Error connecting to ip-adres (Operation already in progress)Connection to tudelftserver.tudelft.nl failed
Uitvoer voor smbclient \\\\tudelftserver.tudelft.nl\share$\"IT&C":> (dit is alles, gewoon zo'n pijltje)
(Bewerkt door Delftenaar om 14:12, 14-06-2006)
Probeer anders een 'ping tudelftserver.tudelft.nl' of 'telnet tudelftserver.tudelft.nl 445' of 'nslookup tudelftserver.tudelft.nl'
Pingen ging goed, 0% pakket loss, telnet mag blijkbaar niet:Trying ip-adres...telnet: connect to address ip-adres: Operation timed outtelnet: Unable to connect to remote host
nslookup:Note: nslookup is deprecated and may be removed from future releases.Consider using the `dig' or `host' programs instead. Run nslookup withthe `-sil[ent]' option to prevent this message from appearing.Server: ip-adresAddress: ip-adres#53
Name: tudelftserver.tudelft.nlAddress: ip-adres
smbclient \\\\tudelftserver.tudelft.nl\share$\"IT&C" is eigenlijk het enige tot nu toe wat geen foutmelding geeft, maar ik weet niet zo goed wat ik moet met die ">" die ik dan krijg.
(Bewerkt door Delftenaar om 15:06, 14-06-2006)
Maar als telnet een unable to connect geeft (op zowel poort 445 als 139, vergeet dat niet erbij te zetten!) dan staat de server niet open voor smb (of evt. iets op jouw client blokkeert de verbinding, maar die kans lijkt me vrij klein).
Dus heb je bij telnet wel die 445 erachter gezet? En probeer ook eens met 139? Gewoon 'telnet server' zal niet werken, het moet dus 'telnet server 445' zijn.
Er moet een verbinding opgezet worden. Je ziet verder niets en moet afsluiten met ^] (dus control-blokhaak) Maar als je op die 2 poorten weer 'connection time-out' krijgt zit er ergens iets wat je toegang blokkeert of levert de server geen smb.
Die ">" heeft te maken met foutief invoeren op de command-line doordat er dubbele slashes hadden moeten staan op de plaats van de enkele \. Dat is altijd even spelen als ergens vreemde tekens inzitten (wij kiezen daarom ervoor geen & tekens in shares te gebruiken....). Ik had het niet getest omdat wij zo'n share niet hebben.
Zo is het beter:smbclient \\\\tudelftserver.tudelft.nl\\share$\\"IT&C"
Maar goed, als die poorten werkelijk dicht staan heeft dit natuurlijk geen zin...
Als er op de poort niets draait (dus file-sharing niet actief) krijg je (zonder firewalls) connection refused. Er is immers niets dat jouw aanvraag kan beantwoorden. Een time-out onstaat doordat de machine niet reageert. Over het algemeen is dat een firewall die 'ongewenste' pakketten negeert (en dus niets terugstuurt!).
Maar het basis probleem ligt erin dat je niet eens connectie kunt maken. Dus aan de samba/file sharing fase wordt niet eens begonnen. Daarna kan nog genoeg mis gaan, maar dat is voor zover ik met deze informatie kan beoordelen nog niet relevant.
Als ik het goed begrijp hebben zowel de finder als smbclient ook nog nooit om een username of paswoord gevraagd? Als dat wel het geval is heb je dus wel eens verbinding gehad.
Maar goed, wacht eerst maar eens af wat de systeembeheerders te vertellen hebben.
(Bewerkt door MarcOSX om 16:37, 14-06-2006)