geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/2020MacMini-M1-icoon.jpg
Is de ‘Mac Studio’ een Pro Mac mini of een mini Mac Pro?
Op Mac-gebied kunnen we van Apple dit jaar veel verwachten, het is tenslotte het jaar dat de transitie naar eigen chips voltooid zou moeten zijn. Daarbij werd al een nog snellere Mac mini en Mac Pro op Apple Silicon verwacht, daar komt nu nog een derde optie bij: de Mac Studio.

Hierbij gaat het volgens de nieuwe geruchten om een Mac die tussen de Mac mini en de Mac Pro gepositioneerd zal worden. Daarbij is het niet duidelijk of het gaat om een nog krachtiger Mac mini of een uitgeklede Mac Pro. Met andere woorden, gaat het om extra rekenkracht in een kleine behuizing zonder interne uitbreidingsmogelijkheden, of wordt het een behuizing met wat mogelijkheden om uit te breiden, maar beperkter dan de huidige Mac Pro.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacMiniXLMacStudioConcept.jpg
Is de ‘Mac Studio’ een Pro Mac mini of een mini Mac Pro?


De ‘Mac Studio’ zou gebaseerd zijn op de Mac mini, met op dit moment twee versies in ontwikkeling. De ene zou de M1 Max chip krijgen die we kennen van de 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro. De andere zou een chip krijgen die nog krachtiger is dan de M1 Max chip. De interne codenaam voor dit model zou “J375” zijn.

De naam ‘Mac Studio’ zou op dit moment ook nog niet vast staan, het gaat in ieder geval om een Mac voor de doelgroep die aan een Mac mini niet voldoende heeft, maar waarvoor een Mac Pro niet nodig is, of simpelweg te duur is.

Mark Gurman meldde eerder in zijn nieuwsbrief dat er bij Apple gewerkt zou worden aan een kleinere Mac Pro, die een chip met 40 CPU cores en 128 GPU cores zou krijgen. Als deze geruchten over de ‘Mac Studio’ kloppen dan ligt het voor de hand dat het hier over hetzelfde project gaat.



 #MacStudio #Gerucht
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Jeroendv
Dat lijkt mij erg interessant. De GPU van mini’s is voor mij altijd ondermaats geweest in vergelijking met de (i)Mac (book) Pro.
geplaatst door: Timotheus
Het gat tussen MacMini en MacPro is duidelijk erg groot. Kennelijk wil men dat gat opvullen.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
geplaatst door: Alvinus
De GPU van mini’s is voor mij altijd ondermaats geweest in vergelijking met de (i)Mac (book) Pro.

Volgens mij verdient dit wel enige nuancering.
geplaatst door: Bestek88
Nee hoor, enige nuancering is altijd goed maar in dit geval niet helemaal. Werk je met 3d software waarbij de render-engine puur op GPU kracht draait (Redshift) dan is de sky de limiet. Zeg maar...
Pluk de dag en kus het gazon. http://www.BestOntwerp.nl
geplaatst door: GeorgeM
En bij veel games is een GPU met meer vermogen ook geen overbodige luxe...
geplaatst door: Jeroendv
Wellicht wat cryptisch omschreven :blush: maar ik bedoelde dat de GPU van de mini ondermaats was in vergelijking tot de iMac Pro/ MacBook Pro/ Mac Pro en hooguit vergelijkbaar met de instap iMac. Met uitzondering van de M1 kan ik mij niet heugen wanneer deze gelijkwaardige prestaties gaf als een Pro model.
@Alvinus heb jij een duidelijk geval waarbij de mini een sterke videokaart had? Ben benieuwd wat je in gedachten had. 💭
@GeorgeM Het zou inderdaad voor diverse games heel fijn zijn om een betere GPU te hebben. Ik heb helemaal geen laptop nodig en een iMac Pro is echt weer een stap te ver voor de portemonnee 👛

Ik zie dan ook echt wel een markt voor iMac Pro specificaties in een Mac mini behuizing. Met name voor gamers, datacenters/rendering farms en wellicht een computer als krachtige aanvulling op hun iPad/MacBook die men buitenshuis gebruikt. Op dit moment ben ik afhankelijk van een eGPU (naar tevredenheid overigens). Maar op dit moment is de mini met de M1 nog minder krachtig op video gebied. Zoals eerder genoemd in een ander draadje kijk ik uit naar een mini waarvoor ik kan gaan sparen als upgrade.
geplaatst door: Appelflap
Mac Pro.png Is de ‘Mac Studio’ een Pro Mac mini of een mini Mac Pro?
geplaatst door: Feek
volgens Luke Miani komt hij er zo uit te zien, meer 2005 model....