Wéér een algemeen maar wel belangrijk onderwerp op de MacFreak-site.
Na de ingevoerde heffing op blanco DVD's en de op handen zijnde heffing op papieren copietjes, heeft de EU nog een leuke verrassing voor ons: per 1 juli moeten bedrijven van buiten de EU (zoals de US) BTW gaan heffen op goederen en diensten die electronisch geleverd worden aan eindgebruikers.
Voorbeeld: je koopt on-line de nog steeds weergaloze screensaver Marine Aquarium. Het Amerikaanse bedrijf Serene Screen moet dan BTW gaan berekenen (en die tarieven verschillen per EU-land) en gaan afdragen aan het betreffende land. Ben je zelf een eindgebruiker, dan betaal je dus 19% BTW bovenop de normale prijs en ben je een bedrijf, dan mag je die 19% later weer op je BTW-aangifte aftrekken.
Dit belooft de nodige problemen op te gaan leveren. Hebben niet-EU bedrijven er wel zin in om al die rekenkunstjes door te voeren voor die EU-klanten ? Hele grote bedrijven hebben een vestiging in de EU en weten al lang hoe 't werkt. Middelgrote bedrijven zullen de EU-klanten niet willen missen en durven geen ruzie te krijgen met Europese belastingcontroleurs. Hopelijk hebben ze dan een paar IT-ers in dienst om zoiets even in de berekeningen door te voeren. Maar de kleinere bedrijven, denk aan al die zelfstandige shareware-ontwikkelaars en "one-trick pony" firma's zoals Serene Screen, die gaan echt niet moeilijk doen over BTW. Het zal dus wel een zootje worden.
Bovendien, de BTW die een natie berekent op een product staat voor de "toegevoegde waarde" die je geniet doordat het bedrijf en product openbare voorzieningen heeft benut om je te bereiken. Maar is dat wel zo ? Hoeveel nationale nuts-voorzieningen zijn eraan te pas gekomen als ik een screensaver in Amerika koop ? Geen enkele ! Alle infrastructurele telecom-techniek is inmiddels geprivatiseerd, ik reken af met een internationale credit-card, nota bene in Amerikaanse dollars, en kon op het moment van handeling fysiek net zo goed in Tokyo hebben gezeten. Wat heeft dit in naam van de Koningin nog met Nederland te maken ?
Landspolitiek heeft nog steeds moeite met het geografisch ongrijpbare Internet en fysiek niet tastbare transacties zoals on-line website-subscriptions betalen. Mijn boekhouder begreep het 5 jaar geleden ook al niet: software kopen, zonder floppy of CD, zonder boekje of doosje, zonder factuur of bonnetje, met alleen een vage aanduiding op een credit-card afrekening. Een geprint mailtje met serienummer kon hem ook niet direct overtuigen. (Inmiddels weet hij wel beter...)
Meer erover is te lezen bij
WebWereld en een redelijk te lezen (engelstalig) formeel verhaal vind je bij
EU Digital Sales.