[img=right]http://www.euronet.nl/users/studea/macfreak/adobe.gif[/img]Volgens goede tradities mag men een bruid vóór de bruiloft niet in haar trouwjurk aanschouwen, maar Adobe lichtte vorige week toch enkele tipjes van de bruidssluier die de
Creative Suite bij haar innige huwelijk met Macromedia Studio gaat dragen...
Het gebeurt overigens niet vaak dat Adobe in een vroeg stadium functies openbaart die een nieuwe versie zal gaan bieden. Daar zijn ditmaal echter twee goede redenen voor:
1. iedere Adobe- en Macromedia-gebruiker is benieuwd naar vorderingen van de
fusie;
2. Quark XPress 7.0 zal volgende maand eindelijk
verschijnen. Oeps, nee:
vandaag !
Wat uitleg over drie belangrijke onderwerpen die bekend werden gemaakt.
Apollo - the medium for the messageLaten we met twee belangrijke core-technologie beginnen: Adobe heeft grootse plannen met "
Apollo", de 'fusie' van
Flash & PDF. Het wordt beslist méér dan een gecombineerde plug-in - dat zou te simpel zijn. Nee, Adobe streeft met Apollo naar een "
portable application container", waarin niet alleen maar documenten als 'digitaal papier' worden opgeslagen, maar waarmee ontwikkelaars een platform krijgen voor zowel on- als off-line media-rijke toepassingen, die in een browser èn vanaf de desktop kunnen functioneren. Toepassingen variëren van slimme wizards tot complete applicaties, van DTP tot AJAX (en dan bedoelen we niet die club uit Amsterdam).
Daarmee neemt Adobe ook graag afscheid van de uitsluitend pagina-georiënteerde PDF-omgeving. Al eerder probeerde Adobe om "tagged" PDF-inhoud in de geometrie van een niet-vaststaand paginaformaat te laten vloeien, maar daar hebben we uiteindelijk niet veel van teruggezien in Acrobat-applicaties. Apollo zal inhoud, vorm en geometrie kunnen 'kneden'.
Iedereen kan straks dankzij Apollo functionele en media-rijke applicaties ontwikkelen en verspreiden. Van fraaie formuliertjes tot vrolijk ogende maar bloedserieus geautoriseerde vlieg-tickets.
Meer info:
http://www.publish.com/Creative Suite 3 en Intel ?Allereerst keiharde uitspraken over de te verwachten verschijningsvorm: "
Spring 2007", dus een lentebloempje ! Niet eerder, en wellicht ook niet veel later.
Ook
géén eerdere Intel-versies voor de Mac (althans niet van CS3) omdat Adobe haar handen al vol heeft aan de fusie van Adobe- en Macromedia-programmatuur en alle nieuwe ontwikkelingen die daarmee verband houden (zoals Apollo). Alle programmeer-hens aan dek zijn nodig voor een krachtige en goed werkende CS3. Tussentijdse Universal-versies van CS2-pakketten of eerdere Universal versies van CS3-pakketten zijn niet te verwachten. Adobe heeft er wel over nagedacht (en het gaat goed met het 'ombouwen' van alle applicaties), maar
Adobe geeft prioriteit aan de ontwikkeling en introductie van één totale CS3.
CS3 zal bol staan van diverse
workflows. "Ging het vóór 2000 om de features van een paar DTP-programma's, tegenwoordig draait alles om workflow." Aldus Chad Siegel, senior product manager van Adobe. Verder zullen steeds meer
functies worden uitgewisseld en in andere programma's verschijnen. Bijvoorbeeld: bepaalde technieken van PhotoShop of FireWorks (zoals laag-effecten) worden ook toegankelijk in andere applicaties.
Meer info: http://www.digitalmediadesigner.com/InDesign enneh... die andere ?Quark introduceert gedurende de maand juni
XPress 7.0, haar langverwachte en vaak uitgestelde versie, die de vertrouwde XPress-gebruikers een heleboel nieuws zal bieden. Of XPress 7.0 in staat is om de achterstand op InDesign in te halen, is op z'n zachtst gezegd twijfelachtig. InDesign blijft winnen op punten, op prijs, op integratie en distributie. Maar XPress heeft wel wat aardige vernieuwingen, zowaar enkele unieke functies waar Quark dan ook graag mee schermt in alle publiciteit en promotie. Vandaar dat Adobe even wil laten weten waar hun ontwikkel-afdeling inmiddels mee bezig is.
Meervoudig plaatsen van bestanden: niet meer één-voor-één bestanden importeren of zelfs tegelijk slepen vanuit Finder of Bridge, maar een 'geladen cursor' waarmee men d.m.v. een preview-ikoon, een teller en de pijltjestoetsen meerdere bestanden tegelijk naar de juiste kaders of posities kan dirigeren. Combineer dit met de nieuwe instelling die kaders automatisch hun ontvangen inhoud laten inpassen, en je begrijpt dat dit een zeer snelle werkwijze oplevert.
Ook nieuw en een tegenhanger voor de nieuwe transparantie-functies van XPress:
nieuwe transparantie-instellingen voor vulling, lijn en tekst van een kader. Adobe komt daarmee in ieder geval tegemoet aan de klachten over de kort-door-de-bocht mogelijkheid van object-transparantie. Misschien gaan ze zelfs nog wat stappen verder - het is immers nog geen 2007.
Dit, plus de eerder vermelde
integratie van o.a. PhotoShop-effecten en nog véél meer functies zijn in InDesign CS3 te verwachten. Siegel: "Er zitten in de nieuwe versie nog véél meer coole functies, we tonen slechts een kleine greep uit de vele vernieuwingen."
Meer info: http://quarkvsindesign.com/Adobe LiveTot zover de 'update' van Adobe, een zeldzaam kijkje in de Adobe-keuken. En nogmaals: er is véél meer te verwachten in CS3. Misschien dat tijdens "
Adobe Live" op 20 en 21 juni in Nieuwegein bovenstaande en andere functies door de Amerikaanse en Europese Adobe Executives mogen worden vertoond als 'sneak-peek', wie weet...
In ieder geval zullen alle programma's van CS2 en diverse andere toepassingen breed worden uitgemeten tijdens dit groots opgezette Adobe-evenement.