Een Amerikaanse rechtbank heeft een uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door de muziekindustrie tegen de verschillende uitwisseldiensten op internet zoals Grokster, Morpheus en KaZaA, zo is te lezen in het Vlaamse beursblad
'De Tijd'.
Volgens de rechter zijn bovengenoemde diensten legaal, en ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker, niet bij de aanbieder van de dienst. Deze uitspraak is een grote klap voor de muziekindustrie, die al jaren strijd voert tegen (naar hun mening) de illegale uitwisseling van muziekbestanden. De muziekindustrie ziet veel liever een dienst zoals de iTunes Music Store, die (legaal) voor een klein bedrag muziek verkoopt.
Een andere rechter in de VS heeft in een uitspraak bepaald dat Verizon (een grote ISP in de VS) de identiteit moet onthullen van een gebruiker die een groot aantal muziekbestanden heeft gedownload. Volgens de rechter heeft het recht op privacy hier niks mee te maken, en moet Verizon binnen 14 dagen de identiteit vrijgegeven. Ook in deze uitspraak wordt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker neergelegd.
In hoeverre deze uitspraken invloed hebben op het succes van de iTunes Music Store is onbekend. Met dank aan Jazzaddict voor de tip!