
Android, de iPhone en wat er echt gebeurde
Eric Schmidt is executive chairman bij Google. Maar vaak lijkt het alsof hij daar de
spin doctor is, die keer op keer probeert om de waarheid de kant van Google op te draaien, ook als dat helemaal niet zo is. Het lijkt daarbij dat hij echt gelooft wat hij zegt, zoals recent toen hij tijdens een vraaggesprek op toneel zei dat Android
veiliger is dan de iPhone.
De beste man was echt verbaasd dat mensen in de zaal hard begonnen te lachen en probeerde nog uit te leggen waarom dit zo was. Kennelijk leeft hij in een andere realiteit dan de meesten van ons.
Een ander grappig voorbeeld daarvan is dat hij in 2011 probeerde te claimen dat Android helemaal geen imitatie van iOS was, want het bestond volgens hem
al eerder. Dat zou waar kunnen zijn, hoewel niemand weet wanneer Apple precies aan iOS begon, maar zoals een goed spin doctor betaamt roept hij iets wat veel suggereert, terwijl het daar helemaal niet om gaat.
Want wie er het eerste was is helemaal niet de essentie in dit verhaal, het gaat er om wie van de twee de visie had en wie degene was die zo snel mogelijk probeerde die visie van de ander te kopiëren.
Als je daar meer over wilt weten dan is
dit artikel een aanrader. Daar komen we te weten dat Google hard bezig was met het ontwikkelen van een antwoord op Windows Mobile en dacht dat ze daar een heel eind mee waren toen Steve Jobs de iPhone aan de wereld toonde.

Chris DeSalvo was één van de mensen die aan Android werkte toen dit gebeurde, en wat hij vertelt over wat er toen gebeurde spreekt boekdelen:
As a consumer I was blown away. I wanted one immediately. But as a Google engineer, I thought "Were going to have to start over".
What we had suddenly looked just so ... nineties. Its just one of those things that are obvious when you see it.
Het stuk is een aanrader wat ons betreft. Ook het verhaal van Eric Schmidt dat Google wel met Android moest komen omdat er een antwoord op Apple moest komen kunnen we nu volgens ons ook naar de schroothoop verwijzen. Want dit verhaal laat tussen neus en lippen door zien dat Google simpelweg er op uit was om een grote speler in deze markt te worden, en dat al van plan was voordat Apple op het toneel verscheen.
Wie weet, misschien dat de discussie iets eerlijker gevoerd kan worden nu er wat meer feiten op tafel komen. Hoewel wij het gevoel hebben dat we ook in de komende jaren Eric Schmidt nog wel vaker dingen uit zijn eigen universum naar buiten zullen zien brengen. Helemaal niet erg, zo missen we Steve Ballmer waarschijnlijk wat minder.