
Antwoord op vijf vragen over USB-C
Apple heeft eergisteren tijdens het Special Event
de nieuwe MacBook uitgebracht, en daarmee de eerste Mac met een USB-C poort. Daarom hier antwoord op vijf belangrijke vragen over USB-C, zodat je niet zelf het internet af moet struinen om daar antwoorden op te vinden.
Gaat USB-C Thunderbolt vervangen?Dit is de eerste computer waar Apple de Thunderbolt connector weglaat, maar de reden is dat deze laptop zo licht en dun mogelijk moest zijn. Daarbij heeft Apple voor USB-C gekozen, want dat zal meer voorhanden zijn dan Thunderbolt.
Met name de
MacBook Pro en de
Mac Pro zullen voorlopig nog zeker een Thunderbolt poort blijven houden, dat Pro in de naam staat er niet voor niets. En ook de nieuwe
MacBook Air heeft nog steeds een Thunderbolt-poort.
Wat zijn de voordelen van USB-C boven Thunderbolt?Het voordeel van USB is altijd geweest dat het goedkoper was dan de concurrerende standaarden. Eerst was dat bij FireWire het geval, en nu ook met Thunderbolt. Die laatste twee presteren beter, maar tegen een hogere prijs.
Een extra voordeel is dat USB-C ook meteen de voeding voor zijn rekening kan nemen, Apple heeft daar niet voor niets voor gezorgd dat dit in deze standaard meegenomen werd. Ook daarvoor zullen we USB-C niet op een Mac Pro zien, er kan maximaal 100 Watt doorheen.
Extra voordeel is dat het niet meer uitmaakt hoe je de kabel aansluit, er is geen onder of boven en welke kant je er insteekt maakt ook niet uit. Ook hier zien we de invloed van Apple terug, gebruiksgemak staat voorop.
Wat blijft er dan over voor Thunderbolt?Thunderbolt heeft een directe verbinding met de processor. Op dit moment zorgt dat al voor een theoretische datadoorvoer die twee keer zo hoog is als die van USB 3.1 (USB3.1 Gen 2: 10 Gbps, Thunderbolt: 20 Gbps). Thunderbolt komt ook nog eens dichter bij de theoretische snelheid, USB kan trager zijn dan beloofd omdat de snelheid meer wordt beïnvloed door de andere processen in de computer.
Eind dit jaar komen de Intel Skylake 7 processors uit, en wordt Thunderbolt 3 verwacht. De doorvoersnelheid daarvan zou 40 Gbps moeten gaan worden. Daarbij is het mogelijk om een 5K scherm aan te sluiten. Daarbij zal het dan ook mogelijk zijn Thunderbolt voor voeding te gebruiken, maar ook daar zal de limiet bij 100 Watt liggen.
Daarbij gebruikt Thunderbolt glasvezel, waardoor je veel langere kabels kan gebruiken zonder snelheids- en dataverlies. Voor de meesten van ons waarschijnlijk niet belangrijk, maar mogelijk wel in een professionele omgeving.
Hoe snel is deze USB-C poortUSB-C ondersteunt USB 3.1 en zou dus een theoretische doorvoersnelheid van 10 Gbps kunnen halen. Maar deze MacBook is gebaseerd op de eerdere specificaties van USB 3, en haalt dan ook 'maar' 5 Gbps. Lekker snel, maar de volgende generatie zal die doorvoersnelheid dus waarschijnlijk verdubbelen.
Waarom Apple hiervoor heeft gekozen is niet bekend, misschien had Apple niet op tijd beschikking over USB 3.1
controllers of vonden ze het voordeel dat passieve kabels van twee meter alleen met USB 3.0 gebruikt kunnen belangrijker dan de snelheid van de overdracht.
Welke resolutie kan USB-C aan?Het DisplayPort 2.1 signaal kan over USB-C gaan, en dat heeft een maximale resolutie van 3840 x 2160 pixels. Met andere woorden, twee schermen met een Full HD resolutie. Maar Apple heeft het alleen over "HDMI-video-uitvoer met USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter", dus of dat ook echt werkt weten we pas als we een nieuwe MacBook in handen hebben. Een SB-C naar DisplayPort adapter is op dit moment ook nog niet beschikbaar, maar we nemen aan dat we die binnenkort zullen zien.
Wil je meer weten over deze nieuwe MacBook, dan kan je
op deze pagina de eerste review lezen.