Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
29 juni 2011 - 12:11    reactie #50
geplaatst door: Evocatus
@Mart49

Bedankt voor een aantal bijzonder goed onderbouwde reacties. Daar hebben we echt iets aan! Het was trouwens een eerste-klas misser van Apple om te proberen via David Poque de professionele community gerust te stellen c.q. te informeren. Alle reacties aldaar van echte pro's maken heel goed duidelijk wat er voor hen aan de hand is. Het was ook een eersteklas-misser van de heer Pogue om zich op dit terrein te wagen.

Ik hoop, Mart49, dat je na de vacantie nog terug komt en n.a.v. van je overdenkingen ons op de hoogte brengt/houdt. Ik vind het buitengemeen interessante materie! :worship: !
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
29 juni 2011 - 13:12    reactie #51
geplaatst door: Mart49

Citaat
Jules om 21:20, 28-06-2011
Ik heb vandaag voor het eerst twee projectjes met FCPX gedaan. Was veel minder tijd kwijt dan ik in FCP-7 gewend was, dus ja, Apple heeft niet helemaal ongelijk. Maar ik ben dan ook geen echte video-pro.


Zoals ik al in mijn eerste reactie in dit draadje zei denk ik dat FCPX een heel goed programma gaat worden en dat voor bepaalde doelgroepen nu al is. Ik heb er nog maar heel even mee zitten spelen, dus durf nog geen echt oordeel te geven. Heb bijna vakantie en ga dan er veel uitgebreider naar kijken.

Wat me nu al opvalt is dat het een volledig singel-user programma is. Een soort all in one oplossing. Ideaal voor de amateur en de semi prof, maar ook bruikbaar in situaties waarin je het allemaal in je eentje moet doen. Veel web-content en low-budget corporate producties worden zo gemaakt. Dan is alles onder handbereik hebben erg handig. Ik kan me voorstellen dat het nieuwe paradigma van FCPX kan helpen om het werk aanzienlijk sneller te verrichten.

Bij grotere producties gebruik je het edit programma veel meer als een soort hub. De spin in het web. Dan zend je continu content naar andere programma's en/of andere afdelingen waar specialisten dat ene onderdeel voor hun rekening nemen. Daar is FCPX in de huidige vorm volstrekt ongeschikt voor. Daar heb je o.a. XML en OMF voor nodig. En over dat gemis is nu al die herrie over.

Ik kan me heel goed voorstellen dat ik na de zomervakantie mijn studenten ga aanraden om over te stappen op FCPX. Deels omdat dit wel de toekomst vertegenwoordigt, maar ook omdat dit programma nu al in heel veel opzichten voor hun uitermate nuttig zal zijn. Al was het maar de prijs.

Maar hoe enthousiast ik nog over het programma zal gaan worden, ik blijf verbijsterd hoe Apple een zeer trouwe doelgroep nu in de steek laat.
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
29 juni 2011 - 13:15    reactie #52
geplaatst door: Mart49
@Evocatus:

Dank voor het compliment. Grappig dat ik in dit ene draadje meer heb gepost dan in al die jaren hiervoor. Als jullie het willen blijven lezen, wil ik het blijven posten. Eens docent......

Martijn
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
29 juni 2011 - 14:23    reactie #53
geplaatst door: gPod
Blijf vooral posten, zeer interessant, met name omdat je het heel objectief bekijkt en verwoord. Dat mis ik nogal in de vele negatieve reacties van de "pro's" die je overal leest (dus niet specifiek hier, juist niet zou ik bijna willen zeggen).
g i d e on
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
29 juni 2011 - 22:30    reactie #54
geplaatst door: matsoft

Citaat
Mart49 om 13:15, 29-06-2011
@Evocatus:

Dank voor het compliment. Grappig dat ik in dit ene draadje meer heb gepost dan in al die jaren hiervoor. Als jullie het willen blijven lezen, wil ik het blijven posten. Eens docent......

Martijn


Blijf posten! ;) Ook ik vind het ook zeer interessant. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat je van FCPX vindt op het moment je er wat meer ervaring mee hebt.

(Bewerkt door matsoft om 22:30, 29-06-2011)
Ik ben gelijk jarig met Steve Jobs :-)
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
29 juni 2011 - 23:12    reactie #55
geplaatst door: Evocatus

Citaat
Mart49 om 13:15, 29-06-2011
@Evocatus:

Dank voor het compliment. Grappig dat ik in dit ene draadje meer heb gepost dan in al die jaren hiervoor. Als jullie het willen blijven lezen, wil ik het blijven posten. Eens docent......

Martijn


:biggrin:  Graag gedaan door ex-docent!
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
22 juli 2011 - 11:23    reactie #56
geplaatst door: Kdewi
En Mart49, al ervaringen met FCPX? Zul je je studenten hiermee laten werken?

Hier nog enkele bedenken over FCPX: http://digitalfilms.wordpress.com/2011/07/21/more-fcp-x-thoughts/
Mac Pro Nehalem Quad-core - 8 GB Ram - 10.6
Mac Mini 1,66 GHz Core Duo - 1 GB Ram - 10.5
http://wix.com/phovid/watou
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
9 augustus 2011 - 02:35    reactie #57
geplaatst door: Mart49
Pro en contra FCPX:

De afgelopen weken heb ik me intensief met FCPX bezig gehouden. Ik heb met de software zelf gespeeld en ik heb een aantal uitgebreide tutorials doorgenomen. Zeer tijdrovend allemaal, maar ook erg leuk om te doen. Een probleem daarbij was wel dat de meeste tutorials uitgaan dat je nog niet veel van editing weet en dan is een zich steeds herhalende verhandeling over het belang van trimming wel een beetje geeuwverwekkend.

FCPX bezit genoeg professionele tools om zich een pro programma te mogen noemen. Dit is zeker geen programma dat bedoeld is om vakantiefilmpjes mee te maken. Het knappe van het programma is dat een wat betere amateur er wel uitstekend mee uit de voeten kan. Wat dat betreft is het echt een multifunctioneel programma. Er kan veel worden geautomatiseerd en er lijkt veel werk uit handen genomen te worden. Het nadeel is dat een professionele gebruiker afgeschrikt kan worden door dat simplisme, die wil zelf de controle hebben. Echter het meeste van dat geautomatiseer kan worden uitgeschakeld. Gelukkig maar want veel daarvan vind ik niet goed werken. Bij bv het herkennen van 2 shots en mediumshots zit het programma er meer naast dan goed. Ook een functie als colormatch werkt vaak niet optimaal. Veel andere zaken (zoals audio-analyse) zijn wel handig omdat het hier alleen maar om voorstellen gaan die je daarna zelf nog kunt aanpassen.  

Het programma werkt ongelofelijk snel. Dat komt ook omdat de backround processen ook echt op de achtergrond gebeuren. Wanneer je een clip importeert, kun je die onmiddellijk gebruiken ook al heb je opdracht gegeven om de media om te zetten naar Pro res en word hij ondertussen ook nog gekopieerd vanaf een andere schijf. Wachten op renderen is echt verleden tijd (behalve bij exporteren). Ook de andere manier van werken heeft beslist voordelen. Goed trimmen is zo ongeveer het verschil tussen een vakantiefilm en een bioscoopfilm. Iedereen die met NLE software heeft gewerkt weet dat door trimmen heel vaak clips onbedoeld worden verschoven. Dat is vaak een ramp, want probeer dat maar weer eens te herstellen. Vaak moet je voor een simpele trim eindeloos zoeken of je niet ergens iets vergeten bent aan te klikken, waardoor er toch iets verschuift. Dat is met FCPX echt verleden tijd. Daardoor is trimmen een handeling geworden die je bijna gedachteloos kunt uitvoeren en je volledig op de inhoud kunt richten. Die nieuwe manier van werken bevalt mij bovenmatig.

Om die nieuwe manier van werken/denken mogelijk te maken is men wel tegen veel nieuwe problemen opgelopen, die nieuwe oplossingen vergen. Veel van die oplossingen zijn in deze versie van FCPX nog niet echt goed gevonden en daardoor voelt het programma regelmatig geforceerd aan. Een simpele crossfade maken tussen twee geluidsclips bv vergt in veel gevallen 5 handelingen (tegen 1 in FCP7) Veel van mijn minpunten gaan ook over vergelijkbare zaken. Je moet daardoor ook vaak werken met workarounds om toch makkelijk datgene voor elkaar te krijgen wat jij wil. Het oplossen van die problemen door programmeurs kost tijd, er zullen nog heel wat wielen opnieuw uitgevonden moeten worden. Daarom is het onbegrijpelijk dat Apple wat marketingstrategie betreft deze koers volgt. Doordat de ondersteuning van FCP-classic gelijk is gestopt, zullen veel trouwe gebruikers van dit programma zich gedwongen voelen om over te stappen naar de concurrentie. Adobe première pro CS5.5 lijkt daarbij de 1e voorkeur te krijgen. Omdat met het stoppen van FCP-classic ook de filmtools zijn verdwenen, schijnt die doelgroep (film) massaal weer terug te gaan bij AVID (die na het uitbrengen van FCPX ook een forse omzetgroei weet te melden). Dit kan toch nooit de bedoeling van Apple zijn geweest.

Hieronder staan een aantal plus en min punten die ik aldoende ben tegen gekomen. Het is vast niet compleet.



plus:
1.   Trimming is heel erg verbeterd. Ik weet dat niet iedereen dat met me eens is, maar ik vind dit    uitstekend werken.
2.   Metadata is erg goed te organiseren. Ken geen ander programma die dit zo goed doet.
3.   1e echt filebased editprogramma. Dit merk je aan de hele structuur.
4.   flashkaarten als volumes herkend en bv gesplitste files bij XDcam EX worden binnen FCPX gezien als 1 file.
5.   Databasestruktuur zorgt voor grote stabiliteit en werksnelheid. Daardoor wordt FCPX bij grote projecten niet langzamer.
6.   media organisatie: De organisatie van clips binnen FCP wordt direct gevolgd door de diskorganisatie. Dus terugvinden van files is heel makkelijk.
7.   preferences zijn veel simpeler en daardoor overzichtelijker
8.   multi format en codec. Alles wat gelezen wordt door QT is bruikbaar binnen FCPX
9.   automatische omzetting naar pro res voor soepelere verwerking.
10.   goede manier om met proxy’s te werken. Daardoor kun je ook op langzamere machines werken (laptop)
11.   shortcuts (command) editing (inc import en export) Is heel belangrijk wanneer je veel wisselt van machines
12.   backround proces: Tijdens vrijwel alle rendering kan je gewoon verder werken. Dit geldt ook bij import.
13.   re-import (mooi bij werken met proxy)
14.   Heel erg snel.
15.   Het programma “denkt” als een editor. Dit zorgt voor een snel werkproces. Het wordt irritant als jij op een andere manier wil werken.
16.   Is wel degelijk ook bedoeld voor pro gebruikers. Kijk bv naar shortcuts import/export, de manier waarop metadata wordt gebruikt (welke amateur gaat zoveel informatiedata voor
       z’n vakantiefilm gebruiken?) en de manier waarop mediafiles ook op netschijven kan staan.
17.   To-do markers zijn handig: als alle markers groen zijn, is je project klaar.
18.   Timeline index: handig om snel gebruikte clips, keywords en markers terug te kunnen vinden in een complex project
19.   Compound clips gemaakt in de event browser zijn als workaround te gebruiken als losse sequences  
20.   Favorites is een superieure manier van sub-clips maken. Dit ga je heel veel gebruiken.
21.   Audition kan handig zijn, vooral als je het gebruikt op een manier die Apple zo  niet heeft bedoeld
22.   Sub-frames: erg goed voor professionele audiomontage
23.   Auto analyze werkt omdat het mogelijke problemen aangeeft, maar het aan jou overlaat of je de suggesties gebruikt of eventueel aanpast.
24.   De manier van bedienen is consistenter dan in vorige versies zoals het gebruik van CTRL + D (duration) Dit gebruik je zowel voor de lengte van clips als de duur van overgangen.
25.   Werken met keyframes gaat beter dan in FCP7
26.   Dezelfde trimcotrols die voor clips gelden, werken ook voor transisions. Ook kan je de clips trimmen onder een transision. Dat is geweldig!
27.   Er is wel een relink funktie, maar die moet je weten.
28.   Maakt volledig gebruik van alle beschikbare computerkracht
29.   De files voor FCPX moeten op zeer strikte plekken staan. Dit lijkt een nadeel en vereist een andere benadering, maar eigenlijk is dit positief. Materiaal is veel makkelijker terug te
       vinden en kan minder makkelijk offline raken.
30.   Is een nieuwe manier van werken die aansluit met de toekomst. FCPX is voor meerdere doelgroepen geschikt. Heel geschikt voor nieuw opkomende pro’s die door gebruik van
       nieuwe media een andere workflow hebben.


Min:
1.   Geen layers in photoshopbestanden (gaat komen)
2.   Geen multicam (gaat komen)
3.   Geen tracksortering voor 3e party hardware en export (gaat van 3e party komen)
4.   Geen mogelijkheid om taken over te dragen aan andere software (XML/OMF) (OMF kan al enigszins via een app van Automatic Duck. Is niet ideaal)
5.   Multi monitor gebruik heel beperkt. Ook hier geldt dat je genoegen moet nemen met wat Apple voor je heeft bedacht. (gebruik van extra monitoren schijnt eraan te komen)
6.   I/O blijft niet staan in een clip in de browser (workaround via Favorites)
7.   Geen enkele a-sync indicatie. Dit betekend dat wanneer je audio loskoppelt van het video (Detach audio) en dat is nodig als je audio wil bewerken, video en audio heel makkelijk
       a-sync kunnen raken. De hele opzet van FCPX is nu juist om sync problemen te voorkomen.
8.   Connect clips zijn niet te locken. Het zou mogelijk moeten zijn dat je een connectie op slot kunt zetten, waardoor die clips onderling niet meer te verschuiven zijn. Dit zou veel
       syncproblemen voorkomen
9.   Je bent in veel zaken gebonden aan wat Apple voor je bedacht heeft. De workflow is maar beperkt aan te passen naar je eigen smaak. (dat is mijn mening en smaak)
10.   Veel van de geautomatiseerde functies blijken niet echt goed te werken. Zo ziet de shotstabilisering niet het verschil tussen het sterk bewegen van een camera en het opstaan van
       een persoon in een shot.
11.   Tape-based is zeer beperkt. (workaround beschikbaar door dit via fcp7 te doen)
12.   Backup mogelijkheden zijn beperkt. (maar dat geldt nog meer voor fcp7)
13.   Al de media en alle projecten waar je ooit mee bezig bent geweest blijven altijd in fcpx zichtbaar (is nu een speciaal app voor om dat op te lossen (3e party). Ook door zelf files in de
       finder ergens anders neer te zetten werkt)
14.   Werkwijze FCPX kost heel veel diskruimte.
15.   Bij import van files kan bij de selectie van meerdere clips alleen bij de 1e clip een in en uitpunt meegegeven worden.
16.   Smartcollections kunnen alleen maar bewaard worden als de clips vanaf 1 harddisk komen. De bruikbaarheid hiervan is dus beperkt.
17.   Je kunt geen hele storylines en/disable  maken. Het moet allemaal per clip. Heel onhandig!!
18.   Markers zijn minder uitgebreid: Je kan ze maar beperkt andere kleuren geven. De namen worden niet getoond in de viewer of de tijdlijn. Je kunt ze niet verslepen, wel per tijdcode
       input verplaatsen. Er zijn geen chaptermarkers. (wel to do: zie bij plus)
19.   In de timeline gemaakte compound clips zijn niet over te brengen naar de event libery. Dit is onhandig, omdat je op deze manier gedwongen wordt om vooraf al keuzes te maken.
20.   Bij het maken van auditions kan je alleen maar hele clips gebruiken. i/o punten worden niet onthouden. Nadat de audition gemaakt is kun je elke losse clip wel trimmen
21.   Gemis aan tracks vooral voelbaar bij audio.
22.   Op een aantal plekken kun je tijdsduur niet ingeven door het aantal frames, maar in sec en 1/100 van een sec (bv bij de pref’s). Op andere plekken moet je het juist weer wel in
       frames ingeven. Dit is verwarrend.
23.   Wanneer je audio dat gelink zit aan video tussen twee clips een crossfade wil geven, moet je teveel extra handelingen doen. (fcp7: option+command+t. Fcpx: selecteer de 2 clips,
       control+shift+s, selecteer de 2 audioclips, command + G, command+T) Dit is bizar! Bijkomend nadeel is dat hierna dit audiogedeelte erg makkelijk uit sync kan raken, door bv de
       fade een ripple trim te geven.
24.   Is een onaf programma, er missen nog teveel belangrijke zaken.



Conclusie:
FCPX is een erg interessant stuk software met grote toekomstperspectieven. Apple heeft alleen nu een halve betaversie op de markt gezet met een soort one size fits all strategie. Dat Apple de stap naar een ander paradigma heeft genomen is verstandig, moedig en noodzakelijk. De manier waarop Apple dit innovatieve product op de markt heeft gedonderd is verbazend en van een klungelig amateurisme dat je niet van dit bedrijf verwacht. FCPX sluit (nog) niet aan op een wat meer traditionele manier van werken. Broadcast en film editors zijn doordat FCP7 gelijk EOL is gemaakt in de kou gezet. Misschien probeert Apple met FCPX wel teveel doelgroepen te bedienen en had men dat beter gescheiden kunnen houden door met FCP7 (en hopelijk 8 ) en FCPX verschillende doelgroepen aan te spreken. Ikzelf kan me heel goed indenken dat ik het ene project met FCP7/8 en het andere met FCPX zou willen monteren. De volledige overstap naar FCPX is voor mij persoonlijk nog te vroeg. Als daarentegen je een zelfstandige (aankomend) editor/videomaker bent die met iets kleinere producties bezig is en alle verschillende werkzaamheden vooral zelf doet, of je bent iemand die tussen een goede amateur en pro inzit (een zeer snel opkomende groep gebruikers) Dan is naar mijn mening FCPX het 1e programma waar je naar moet kijken. Alle andere pro videoten raad ik aan om toch eens goed naar dit programma te kijken met een open mind. Als je kans ziet om te vergeten wat je allemaal in FCP classic hebt geleerd, dan zul je verbaast zijn hoe goed de nieuwe opzet kan gaan werken. Ik kijk in spanning uit naar versie 2



Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
9 augustus 2011 - 09:53    reactie #58
geplaatst door: Mart49
Nog een aanvulling op het voorgaande:

FCPX tov andere programma’s uit FCP Studio:

Geluidsmixage:
Heel veel tools die we kennen vanuit soundtrack pro en Logic zijn nu beschikbaar in FCPX. De beschikbare effecten komen meestal ook rechtstreeks uit deze programma’s. Dit is erg mooi en in veel gevallen zal de export naar een apart audiobewerkingsprogramma dan ook niet meer nodig zijn. Een audiospecialist kan zijn werk dan gewoon in FCPX doen. Wat ik als een groot gemis voel is dat de audioclips niet te sorteren zijn naar een soort track-achtige situatie. Belangrijk is daarbij dat clips binnen die “track” wel hun eigen connectie blijven houden met de primaire storyline. Het moet dus geen extra storyline worden, maar meer een sorteermogelijkheid waarbinnen clips een paar eigenschappen delen (zoals effecten die gelden voor de hele “sorteer-line” en gedeelde volume en pan-instellingen). Dit zou het gebruik van externe hardware weer mogelijk maken en veel van de huidige bezwaren oplossen, zonder dat je de nieuwe voordelen kwijtraakt.

Kleurcorrectie:
De kleurcorrectie van FCPX is vele malen beter dan in FCP7, maar veel minder dan wat je kunt in bv Color. Persoonlijk vind ik het jammer dat het kleurenwiel is vervangen door het “colorboard, omdat daardoor een bepaalde logica is verdwenen die het gebruik ervan beter begrijpbaar maakt. Veel (pro) gebruikers zullen de beschikbare mogelijkheden binnen FCPX voldoende vinden voor veel van hun projecten. Wil je meer dan heb je in de huidige versie een probleem, omdat export naar een ander programma nu niet mogelijk is. Zodra XML export/import weer beschikbaar is (toegezegd door Apple), vervalt dit probleem en kun je je werk weer doorsturen naar een echte collorist, aangezien zowat alle echte kleurcorrectieprogramma’s dat kunnen inlezen.

DVD/blu-ray:
Voor mij volstrekt onbegrijpelijk dat Apple dit laat lopen. Het kan dan wel zo zijn dat de toekomst van de distributie helemaal online is, maar ik weet zeker dat ik niet de enige “ouwe (weggefilterd)” ben die het mooi vind om een product echt fysiek in bezit te hebben. Een kast vol met blu-ray schijven maakt echt meer indruk dan een harde schijf met files. Daarnaast is een backup op schijven echt betrouwbaarder. Er zullen altijd situaties blijven waarbij je liever je product op een losse schijf wil hebben staan. Ook bij online-distributie zal de behoefte blijven om producten mooi in te delen en van menu’s en hoofdstukken te voorzien. Er is momenteel nog geen enkel programma die in die behoefte voorziet. Een gemiste kans dus voor Apple.

Filmtools:
Wil Apple de filmmakers als doelgroep willen behouden, moet men razendsnel met een oplossing gaan komen. De woede onder deze groep is groot, omdat Apple zich als een onbetrouwbare partner heeft laten zien.

Compressor:
Heb ik nog niet bekeken, maar de berichten zijn dat deze update eigenlijk een nieuw versienummer niet waard is.

Motion:
Ook nog niet aan toegekomen, maar de berichten hierover zijn vrijwel unaniem positief.
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
9 augustus 2011 - 10:51    reactie #59
geplaatst door: Appelflap
Wat voor mij vooral dwarszit bij FCPX is de nieuwe iMovie-achtige interface.
Ik heb een paar keer met iMovie 8 proberen te werken om dit systeem uit te testen,
maar dit is echt niets voor mij.
Audio en video-tijdlijn in één ? Hoe kan je ze dan goed afzonderlijk editten ?

Daarom viel me vooral min-punt 21 op:


Citaat
Mart49 om 2:35, 9-08-2011
Pro en contra FCPX:
21.   Gemis aan tracks vooral voelbaar bij audio.


Wil dit zeggen dat je geen nieuwe tracks kan aanmaken zoals in de echte Final Cut Pro?

Ik ben maar een amateur, maar werk met FCP Studio omdat ik die zo goed vind.
Het is vooral de interface van FCPX die me tegenhoud.
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
9 augustus 2011 - 13:12    reactie #60
geplaatst door: Mart49
@ appelflap:

FCPX is GEEN Imovie met spierballen. Het is veel meer dan dat. Ja, de interface is afgeleid van Imovie en ook ik moet daar erg aan wennen. Maar de verschillen met Imovie zijn echt heel groot. Imovie vind ik zelf niet prettig om mee te werken aan FCPX kan ik aan gaan wennen denk ik. Een van de nuttigste functie's van FCPX is dat je de skimmer kunt uitschakelen met een enkele toetsdruk ("S"). In het begin vond ik dat skimmen echt onzin, maar ik merk dat ik het steeds zinvoller begin te vinden. Je moet het alleen heel gericht gebruiken.

FCPX voegt tijdens de import audio samen bij het video waar het bijhoort. Toch kun je audio en video los bewerken. Dat is alleen niet altijd even voor de hand liggend. Normaal gesproken wanneer je een crossfade in het video geeft, krijgt het audio dat ook mee. Je moet extra handelingen verrichten om dat te voorkomen. Dat bedoel ik met dat het programma regelmatig geforceerd aanvoelt. De oplossing die gevonden zijn voelen vaak niet natuurlijk. Ze zijn denk ik vooral ingegeven omdat de developers zo snel geen betere oplossing konden vinden. De simpelste manier om geluid apart te krijgen is 2x op de clip klikken. Dan springt het geluidspoor naar beneden en kun je bv een split-las (J of L) maken. Maar het is zelfs mogelijk om het geluid weer helemaal los te koppelen van het video.

FCPX is een trackles programma. Alles draait om de losse clips. Vergeet alles wat je in FCP7 gewend bent om te doen en dan merk je dat deze aanpak ook veel voordelen heeft. Het is alleen voor de meeste mensen heel erg wennen. Als je al snel merkt dat je niet zo krampachtig alles sync hoeft te houden, zoals je dat altijd gewent bent geweest als je meer dan 2 videosporen gebruikt, ga je de lol er wel van inzien. Nogmaals, deze aanpak heeft heel veel voordelen en waarschijnlijk de toekomst. Het probleem is dat op dit moment de nadelen nog niet voldoende zijn uitgekristalliseerd en daardoor vaak niet adequaat zijn opgelost. Daar is nog heel veel feedback van dagelijkse gebruikers voor nodig.
Apple's antwoorden na kritiek Final Cut Pro X
9 augustus 2011 - 13:37    reactie #61
geplaatst door: gPod
Heel interessant om te lezen allemaal. Mede door dit soort objectieve berichten ben ik ook overstag gegaan en ik denk dat voor het soort video projecten wat ik doe (bedrijfspresentaties, productfilmpjes, interviews etc.) FCP X uiteindelijk een verbetering zal zijn t.o.v. de 'oude' manier van werken. En dat zeg ik na slechts 2 dagen 'experimenteren' en uiteraard de nodige artikelen en tutorials gelezen en gezien te hebben. Wellicht kom ik er dus nog op terug maar vooralsnog heb ik er een goed gevoel bij.

Daarnaast snap ik heel goed dat er een grote groep FCP gebruikers nog helemaal niet te spreken is over de huidige status van FCP X. Hopelijk weet Apple ook deze groep op relatief korte termijn weer tevreden te stellen.
g i d e on