[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/ausmuglogo.gif[/img]Even naar de andere kant van de aardkloot, naar de Aussies.
Daar woedt namelijk een felle brand in de educatieve Mac-bossen. Het "Department of Education & Training" (hun Ministerie van Onderwijs) heeft namelijk in al haar wijsheid besloten om alle Macs langzaam aan uit het onderwijs te bannen. Dat kan natuurlijk niet als een razzia worden gedaan, maar op allerlei wijzen voorkomt men dat Mac-gebruikers nog de mogelijkheid hebben om een Mac voor hun onderwijsdoeleinden te kiezen, kopen en gebruiken. En dat terwijl vorig jaar Apple nog de grootste educatieve leverancier (van laptops) was. Maar het tij keert.
Alsof het om een populatie bedreigde luipaarden gaat, beschrijft de
Australian Mac Users Group hoe stelselmatig de ondersteuning voor Apple en Mac verdwijnt, maar ook hoe tegenstanders van dit beleid de argumenten van de DET onderuit proberen te halen.
De slappe argumenten kunnen we hardop mee dreinen:
- Windows PC's (desktop en laptops) zijn goedkoper;
- Alles wat afwijkt van Windows is voor IT lastiger;
- Macs zijn niet compatibel met eigen applicaties;
- servers en netwerken zijn er niet op berekend;
- etc. etc. en kangoeroes houden niet van appels.
(Die laatste is verzonnen, maar net zo onzinnig...)
Maar de tegenstand kan het nieuwe beleid niet breken. En mede door het niet continueren van contracten met Apple Australië, zullen de aantallen alleen maar nog sneller dalen. Apple weigert namelijk om op een prijsniveau te gaan zitten van merken zoals Acer. Dat de "Return on Investment" (m.a.w. het totale rendement) van een Mac hoger ligt en zo op diverse latere kosten bespaart, wordt genegeerd. Inkoop- en IT-afdelingen willen meer Windows-computers voor een lagere prijs. De Mac is op die manier weer aangewezen op een schaars gedoogbeleid bij enkele grafische opleidingen.
[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/stanford.gif[/img]Het is een terugkerend fenomeen: overheidsinmenging die het aanschafbeleid voor IT bepaalt voor onderwijsinstellingen - anders krijgen ze er geen geld voor. Vele jaren geleden kende Nederland ook zo'n tijdperk; bij het horen van de naam "Comenius" krijgen veel (oudere) Mac-gebruikers nog steeds de koude rillingen over de rug en de cartoons (
1,
2 en
3) over de Amerikaanse Stanford University staan niet eens zo ver van de Australische realiteit.
Tijd voor spandoeken en harde actie:
Apple-stickers plakken !