Robert om 13:41, 15-12-2008
Wat kostte die 'oude PC' je en wat is de doorvoersnelheid je daarop haalt? En waarom voor een PC gekozen en niet voor bijvoorbeeld een G4? Die zijn inmiddels ook voor een paar tientjes te krijgen...
De redenen van het inzetten van een 'oude PC' zijn voornamelijk economisch. De keuze is echter niet van de één op de andere dag gemaakt.
Ik had een oude PC staan (gooi niet zo gauw iets weg thuis) die ik al sinds 2000 zo af en toe gebruikte voor "archief" netwerkopslag. Maar met Windows 98 als OS was het niet echt geweldig. Een paar jaar geleden zag ik ineens ergens op een website een artikeltje over het
FreeNAS project. En omdat ik al experimentjes deed met Linux was dit een heel leuk project om eens te gaan volgen. Met de maanden kwamen er steeds meer functies bij (zoals AFP), waarmee het steeds interessanter werd om het ook echt te gaan gebruiken. Na een tijdje verschenen er 'live-CD' versies, waarmee het niet meer nodig was om FreeNAS te installeren op een interne harddisk of flashdisk. De interne harddisk kon nu 100% voor opslag gebruikt gaan worden. Tegelijk werd up-/downgraden een kwestie van de CD-RW wissen, de nieuwe versie branden, reboot en klaar (instellingen worden op een klein USB-stickje of floppy opgeslagen).
Gauw ging de 'oude PC' NAS 24u/7d draaien, en dat kostte dus ook merkbaar energie en dus geld. M'n 'oude PC' bleek zo'n 70Watt te verstoken (Pentium 2!). Dat vond ik dus teveel voor die extra luxe. In diezelfde periode kreeg ik een
HP Vectra desktop terug - ooit op de HCC-dagen voor een paar tientjes gekocht voor een familielid. Deze werd echter overbodig door de koop van een Macbook Pro. Die HP bak bleek na meting minder dan de helft aan stroom te zuipen vergeleken met m'n eigen PC. En tegelijk ook nog eens (Pentium 3) en dus werd dit direct m'n "nieuwe" NAS.
Momenteel zit er in de 'PC' NAS maar 1 harddisk, en haalt in combinatie met de 100Mbps ethernet aansluiting dan ook niet meer dan 8,5Mbyte/sec. Als er een gigabit netwerkkaart in gaat, zou het kunnen stijgen naar 25Mbyte/sec in een gunstige situatie.
Ik heb eerder nog overwogen om een Mac mini aan te schaffen om als NAS in te zetten. De Intel Mac mini zijn kwa
verbruik relatief zuinig. Extra voordeel is ook dat de Mac mini OS-X Server zou kunnen draaien. Doe er nog virtualisatie software bij en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Een toch wel essentiëel nadeel is echter dat er maar 1x 2,5inch harddisk in zit; meer opslag moet dus extern worden toegevoegd. Dat zijn dus ook meer kosten, en meer kabels, meer stroom. Een oudere G4 zou hetzelfde ook kunnen doen, maar die zijn een stuk minder energiezuinig. Ter vergelijking: Mijn QuickSilver 2002 G4 neemt al ongeveer 12 Watt op, als deze uit staat.
Dan is er nog het punt van redundantie: Met 1 harddisk is er dus altijd een risico dat de opgeslagen data een keer kwijt raakt door het falen van de schijf. Ik heb dat al een paar keer meegemaakt en zoiets komt altijd op het meest ongunstige moment. En hoewel ik regelmatig backups maak van belangrijk werk, loop je daarmee toch steeds achter de feiten aan. Nu past er niet makkelijk een RAID kaart en extra harddisken in de HP desktop of een Mac min - dat wordt letterlijk proppen. Dit bracht mij een ruim jaar geleden nog de aanleiding om eens te kijken naar een commerciële NAS. Zo heb ik o.a. gekeken naar de
Netgear ReadyNAS Pro,
ReadyNAS NV+ of een
TheCUS NAS. Beide zijn zeker lekker snel (volgens diverse reviews) maar daar staat dus weer een hoog verbruik tegenover. De meeste "power" NAS apparaten zijn in feite "PC's", alleen zonder beeldkaart.
Bijna elke commerciële RAID NAS lijkt in mijn ogen toch een kostbare aanschaf op de langere termijn. Ook al zie je dat niet direct aan het eerste prijskaartje. Hoewel harddisken steeds goedkoper worden, heb je voor RAID nog steeds 2 of meer nodig. En wat als die na een tijdje ook weer vol zitten? Veel NAS apparaten, met name de goedkopere, hebben weinig of zelfs geen "groei" mogelijkheden, tenzij je er een nieuwe naast gaat zetten. Kassa!
Uiteindelijk heb ik een paar maanden geleden de knoop doorgehakt, en heb het toch maar gehouden bij FreeNAS op de bestaande PC. Maar omdat deze dus (op dit moment) niet redundant is, gebruik ik 'm nu enkel als "doorgeefluik" (FTP/AFP/HTTP), Mediaserver (Firefly, iTunes, Dreambox) en download-machine (torrent/NZB). Voor m'n archief waar ik wel redundantie op wilde hebben, heb ik toch voor een
DAS gekozen, in de vorm van een
DROBO - een externe firewire harddisk unit die kan meegroeien met de opslagbehoefte. Hoewel Netgear's ReadyNAS erg in de buurt komt, vond ik dit toch beter passen in m'n budget (aanschaf + energiekosten). En in de toekomst kan de DROBO altijd nog direct aan de FreeNAS PC gekoppeld worden, of NSLU2 of die USB interface van Addonics natuurlijk (als ik niet kies voor DROBO's eigen netwerk oplossing)