Bijna iedere harddisk een NAS
12 december 2008 - 00:20   
geplaatst door: Robert
[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/USB_Logo.gif[/img]Met steeds meer mensen die thuis een netwerk met meerdere computers hebben draaien is het niet verwonderlijk dat er steeds meer mensen zoeken naar schijven die je in je netwerk kan opnemen en van meerdere computers benaderd kunnen worden. Zo'n schijf heeft in het jargon een Network Attached Storage, meestal aangeduid met de afkorting NAS.

Nu zijn de meeste NAS oplossingen niet echt goedkoop, en degene die wel goedkoop zijn heeft niet iedereen zulke beste ervaringen mee.

Daarom lijkt deze USB-to-NAS adapter van Addonics een interessante optie. Want veel van ons hebben waarschijnlijk wel een USB 2.0 harddisk en anders kan je die kopen voor relatief weinig. Combineer zo'n harddisk met deze USB-to-NAS adapter en je kunt hem in je netwerk hangen en benaderen via SMB of FTP en kan benaderd worden door 8 gebruikers tegelijkertijd.

De adapter is op dit moment te koop in Addonics's eigen winkel, de prijs van de adapter is US $ 55,- en de verzendkosten naar Nederland zijn $ 38,17. Mocht je zo'n adapter willen hebben dan is het misschien een goed idee om er meerdere tegelijkertijd samen met andere mensen samen te bestellen, dan zijn de verzendkosten waarschijnlijk lager.

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Bijna iedere harddisk een NAS
12 december 2008 - 00:45    reactie #1
geplaatst door: mkuiter
Citaat

Support Fast Ethernet 10/100Mbps.


http://www.addonics.com/products/nas/nasu2.asp

Da's wat minder vandaag de dag  :confused:
Windows 10 Mobile - Mac OS X El Capitan - Windows 7 Ultimate
Bijna iedere harddisk een NAS
12 december 2008 - 01:02    reactie #2
geplaatst door: Robert
@ mkuiter: USB 2.0 is in de praktijk volgens mij niet zo heel veel sneller dan 100Mbps en veel 1000Mbps apparaten halen in de praktijk de beloofde snelheid niet. Neemt niet weg dat minimaal 480Mbps dit apparaatje nog aantrekkelijk had gemaakt.

Maar ik ben ook erg benieuwd naar de eerste reviews van dit ding om te zien wat de snelheid er van in een reële situatie is...
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Bijna iedere harddisk een NAS
12 december 2008 - 11:17    reactie #3
geplaatst door: Powerbooky
Hopelijk is de firmware van het apparaat aan te passen, zoals bij de NSLU2 van LinkSys. Het ontbreken van NFS, HTTP en vooral AFP toegang is een flink gemis, vind ik. Zelf heb ik een oude desktop PC omgetoverd tot NAS met FreeNAS. En in "rust" verbruikt deze ca 15Watt, waarmee deze vrijwel net zo zuinig draait als de goedkope, complete NAS dozen wat momenteel verkocht wordt.

Smart people usually do their things on a Mac!  | Mac mini 2009 | Mac mini 2014 ProxMox | Mac Pro 2008 | MacBook Pro 2019 | Mac mini M4 pro
Bijna iedere harddisk een NAS
12 december 2008 - 14:16    reactie #4
geplaatst door: ermo
kun je niet"ook gewoon je disken aan een airport extreme hangen?
If you don't change you're direction...you might end up where you're heading...
Bijna iedere harddisk een NAS
12 december 2008 - 15:12    reactie #5
geplaatst door: MacFrankie
Ja, dat kan ook: snelle wifi (n) en snel bedraad (1 Gbps) als bonus!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Bijna iedere harddisk een NAS
12 december 2008 - 23:38    reactie #6
geplaatst door: MrRAID
Is ook in Nederland tekoop zag ik...

http://www.webconnexxion.com/raid/product_info.php?cPath=82_144&products_id=904

(Bewerkt door MrRAID om 23:37, 14-12-2008)
Bijna iedere harddisk een NAS
13 december 2008 - 12:36    reactie #7
geplaatst door: Quint
Ik zeg wifi ?

voor wie snel niet hoeft en draadjes niet wil

2 cents van mij

Quint
Bijna iedere harddisk een NAS
14 december 2008 - 00:13    reactie #8
geplaatst door: MacFrankie
Maak er maar een stuiver van! Wifi (802.11n) kan tegenwoordig best snel zijn! En de g-standaard is voor velen al snel genoeg.

Dus ik zeg Airport Extreme!

(Bewerkt door MacFrankie om 0:14, 14-12-2008)
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Bijna iedere harddisk een NAS
15 december 2008 - 13:41    reactie #9
geplaatst door: Robert

Citaat
Powerbooky om 11:17, 12-12-2008
Hopelijk is de firmware van het apparaat aan te passen, zoals bij de NSLU2 van LinkSys. Het ontbreken van NFS, HTTP en vooral AFP toegang is een flink gemis, vind ik.


Helemaal mee eens. En het zou mooi zijn als die updates zouden komen, maar van zo'n goedkope oplossing verwacht ik zelf eerlijk gezegd niet al te veel.

Citaat
Zelf heb ik een oude desktop PC omgetoverd tot NAS met FreeNAS. En in "rust" verbruikt deze ca 15Watt, waarmee deze vrijwel net zo zuinig draait als de goedkope, complete NAS dozen wat momenteel verkocht wordt.


Ik zit zelf ook over zulke oplossingen na te denken. Wat kostte die 'oude PC' je en wat is de doorvoersnelheid je daarop haalt? En waarom voor een PC gekozen en niet voor bijvoorbeeld een G4? Die zijn inmiddels ook voor een paar tientjes te krijgen...
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Bijna iedere harddisk een NAS
15 december 2008 - 14:53    reactie #10
geplaatst door: janjaap
Robert,

Het volgende nummer van c't (no. 3, 10 februari) zal een artikel bevatten dat het zelf bouwen van een NAS
uit de doeken zal doen. Ik weet natuurlijk niet hoeveel haast je hebt…

:tounge:

JJ
"All empty souls tend toward extreme opinions."
27" iMac | EyeTV200 | 4 of 5 TB aan externe opslag: 1 backup is geen backup
iPhone 3G 16 GB Black | 80 GB iPod Black
Bijna iedere harddisk een NAS
15 december 2008 - 20:22    reactie #11
geplaatst door: Powerbooky

Citaat
Robert om 13:41, 15-12-2008
Wat kostte die 'oude PC' je en wat is de doorvoersnelheid je daarop haalt? En waarom voor een PC gekozen en niet voor bijvoorbeeld een G4? Die zijn inmiddels ook voor een paar tientjes te krijgen...


De redenen van het inzetten van een 'oude PC' zijn voornamelijk economisch. De keuze is echter niet van de één op de andere dag gemaakt.

Ik had een oude PC staan (gooi niet zo gauw iets weg thuis) die ik al sinds 2000 zo af en toe gebruikte voor "archief" netwerkopslag. Maar met Windows 98 als OS was het niet echt geweldig. Een paar jaar geleden zag ik ineens ergens op een website een artikeltje over het FreeNAS project. En omdat ik al experimentjes deed met Linux was dit een heel leuk project om eens te gaan volgen. Met de maanden kwamen er steeds meer functies bij (zoals AFP), waarmee het steeds interessanter werd om het ook echt te gaan gebruiken. Na een tijdje verschenen er 'live-CD' versies, waarmee het niet meer nodig was om FreeNAS te installeren op een interne harddisk of flashdisk. De interne harddisk kon nu 100% voor opslag gebruikt gaan worden. Tegelijk werd up-/downgraden een kwestie van de CD-RW wissen, de nieuwe versie branden, reboot en klaar (instellingen worden op een klein USB-stickje of floppy opgeslagen).

Gauw ging de 'oude PC' NAS 24u/7d draaien, en dat kostte dus ook merkbaar energie en dus geld. M'n 'oude PC' bleek zo'n 70Watt te verstoken (Pentium 2!). Dat vond ik dus teveel voor die extra luxe. In diezelfde periode kreeg ik een HP Vectra desktop terug - ooit op de HCC-dagen voor een paar tientjes gekocht voor een familielid. Deze werd echter overbodig door de koop van een Macbook Pro. Die HP bak bleek na meting minder dan de helft aan stroom te zuipen vergeleken met m'n eigen PC. En tegelijk ook nog eens (Pentium 3) en dus werd dit direct m'n "nieuwe" NAS.

Momenteel zit er in de 'PC' NAS maar 1 harddisk, en haalt in combinatie met de 100Mbps ethernet aansluiting dan ook niet meer dan 8,5Mbyte/sec. Als er een gigabit netwerkkaart in gaat, zou het kunnen stijgen naar 25Mbyte/sec in een gunstige situatie.

Ik heb eerder nog overwogen om een Mac mini aan te schaffen om als NAS in te zetten. De Intel Mac mini zijn kwa verbruik relatief zuinig. Extra voordeel is ook dat de Mac mini OS-X Server zou kunnen draaien. Doe er nog virtualisatie software bij en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Een toch wel essentiëel nadeel is echter dat er maar 1x 2,5inch harddisk in zit; meer opslag moet dus extern worden toegevoegd. Dat zijn dus ook meer kosten, en meer kabels, meer stroom. Een oudere G4 zou hetzelfde ook kunnen doen, maar die zijn een stuk minder energiezuinig. Ter vergelijking: Mijn QuickSilver 2002 G4 neemt al ongeveer 12 Watt op, als deze uit staat.

Dan is er nog het punt van redundantie: Met 1 harddisk is er dus altijd een risico dat de opgeslagen data een keer kwijt raakt door het falen van de schijf. Ik heb dat al een paar keer meegemaakt en zoiets komt altijd op het meest ongunstige moment. En hoewel ik regelmatig backups maak van belangrijk werk, loop je daarmee toch steeds achter de feiten aan. Nu past er niet makkelijk een RAID kaart en extra harddisken in de HP desktop of een Mac min - dat wordt letterlijk proppen. Dit bracht mij een ruim jaar geleden nog de aanleiding om eens te kijken naar een  commerciële NAS. Zo heb ik o.a. gekeken naar de Netgear ReadyNAS Pro, ReadyNAS NV+ of een TheCUS NAS. Beide zijn zeker lekker snel (volgens diverse reviews) maar daar staat dus weer een hoog verbruik tegenover. De meeste "power" NAS apparaten zijn in feite "PC's", alleen zonder beeldkaart.

Bijna elke commerciële RAID NAS lijkt in mijn ogen toch een kostbare aanschaf op de langere termijn. Ook al zie je dat niet direct aan het eerste prijskaartje. Hoewel harddisken steeds goedkoper worden, heb je voor RAID nog steeds 2 of meer nodig. En wat als die na een tijdje ook weer vol zitten? Veel NAS apparaten, met name de goedkopere, hebben weinig of zelfs geen "groei" mogelijkheden, tenzij je er een nieuwe naast gaat zetten. Kassa!

Uiteindelijk heb ik een paar maanden geleden de knoop doorgehakt, en heb het toch maar gehouden bij FreeNAS op de bestaande PC. Maar omdat deze dus (op dit moment) niet redundant is, gebruik ik 'm nu enkel als "doorgeefluik" (FTP/AFP/HTTP), Mediaserver (Firefly, iTunes, Dreambox) en download-machine (torrent/NZB). Voor m'n archief waar ik wel redundantie op wilde hebben, heb ik toch voor een DAS gekozen, in de vorm van een DROBO - een externe firewire harddisk unit die kan meegroeien met de opslagbehoefte. Hoewel Netgear's ReadyNAS erg in de buurt komt, vond ik dit toch beter passen in m'n budget (aanschaf + energiekosten). En in de toekomst kan de DROBO altijd nog direct aan de FreeNAS PC gekoppeld worden, of NSLU2 of die USB interface van Addonics natuurlijk (als ik niet kies voor DROBO's eigen netwerk oplossing)
Smart people usually do their things on a Mac!  | Mac mini 2009 | Mac mini 2014 ProxMox | Mac Pro 2008 | MacBook Pro 2019 | Mac mini M4 pro
Bijna iedere harddisk een NAS
15 december 2008 - 21:07    reactie #12
geplaatst door: Robert
Grappig, ik zat net vandaag uitgebreid over de Drobo te lezen, maar vind 'm ook nog wel een beetje aan de prijs. Aangezien jij het energiegebruik van de apparaten die gebruikt uitpluist, weet je dan ook het energiegebruik van de Drobo?
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Bijna iedere harddisk een NAS
15 december 2008 - 23:42    reactie #13
geplaatst door: Powerbooky
Heb de vermogens meter erbij gepakt:

HP Vectra VL400 (1x WD HD 320GB + FreeNAS live CD):

OFF + wake-onLAN  = 3,8 W
Boot sequence        = 60 W (top)
downloads running   = 35 W
Idle                      = 18 W


Drobo FW800 model (2x 1TB WD green + 1x 320GB WD):

OFF (adapter loss)        = 0,1 W
ON + no fan + HD spin  = 23 W
ON + fan + HD act       = 32 W (timemachine backup running)
Standby (Mac off)        =  8,5 W


Airport Extreme 802.11N = 10 W
external USB harddisk zonder eigen voeding zal 2 tot 10 W extra vermogen opnemen afhankelijk van model.



Extra vergelijking:


Powerbook G4 Titanium 1GHz (120GB 4200RPM HD - OSX 10.4.11)

Sleep      = 3 W
idle 25% brightness = 17,5 W
idle 50% brightness = 20,0 W
idle 100% brightness = 22,0 W
50% cpu  50% brightness = 22 W
100% cpu 50% brightness = 38 W
100% cpu 50% brightness + accu charging at full throttle = 65 W


PowerMac G4 QuickSilver 2002 dual 1GHz + ACARD RAID + Radeon 9800
OFF= 10 W
running = 190 W


MacPro Early 2008 (2x 500GB, 2GB RAM - OSX 10.5.6)

OFF = 2,6 W
boot = 230 W
idle = 180 W
average cpu use = 250 W

Gebruikelijke meetafwijkingen ca 1 Watt

[EDIT: PowerMac G4 toegevoegd]

(Bewerkt door Powerbooky om 1:46, 16-12-2008)
Smart people usually do their things on a Mac!  | Mac mini 2009 | Mac mini 2014 ProxMox | Mac Pro 2008 | MacBook Pro 2019 | Mac mini M4 pro
Bijna iedere harddisk een NAS
16 december 2008 - 00:24    reactie #14
geplaatst door: Powerbooky
btw... de DROBO doet ongeveer 25 tot 30 Mbyte/sec aan transfer snelheid - lezen of schrijven. Mogelijk dat het sneller wordt zodra alle 4 de harddisk bays gevuld zijn met sneller schijven. Heb er nu "maar" 3 in zitten van ongelijke capaciteit.

Heb nog een LaCie Bigger Disk D2 die ernaast staat gemeten:



LaCie Bigger Disk 2D 1Terabyte:

OFF = 4,2 W
Standby (HD off) = 23 W
Idle = 37 W
Active = 40 W

FW400 speeds: 35Mbyte/sec
FW800 speeds: 70Mbyte/sec

Kwa snelheid min of meer zoals deze geadverteerd werd destijds.

(Bewerkt door Powerbooky om 0:26, 16-12-2008)
Smart people usually do their things on a Mac!  | Mac mini 2009 | Mac mini 2014 ProxMox | Mac Pro 2008 | MacBook Pro 2019 | Mac mini M4 pro
Bijna iedere harddisk een NAS
11 februari 2009 - 19:15    reactie #15
geplaatst door: Robert
Maar die LaCie is dan gestriped neem ik aan? Dat zou die hogere snelheid verklaren.

Verder lees ik sowieso teveel horror-verhalen op het net en hier op het forum over LaCie-schijven, vooral als ze in raid draaien, dus daar blijf ik verre van. Ik denk dat ik ga uitkomen op een QNAP TS-109 Pro II met externe USN schijf er aan.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Bijna iedere harddisk een NAS
15 april 2009 - 15:50    reactie #16
geplaatst door: jbtroost
@ Robert: hoor idd ook spookverhalen over LaCie, maar ook over (1st gen?) Drobo's. Heb je al een keuze gemaakt & waar wil je 'm voor gebruiken, alleen voor foto's / bestanden? Wil je er ook meerdere gebruikers/platforms op aan gaan sluiten?

Groet, JB