Bond laakt klachtenafhandeling APR's
12 november 2009 - 22:48    reactie #25
geplaatst door: werner

Citaat
MacDokter om 20:30, 12-11-2009

Citaat
Ziegler om 17:41, 12-11-2009
@Esquare
Je lijkt dat 'aantonen' verkeerd op te vatten. Met aantonen wordt min of meer bedoeld dat er niet overduidelijk sprake moet zijn van onoordeelkundig gebruik.


Helaas is dat onjuist. Het systeem waarvoor de Nederlandse wetgever heeft gekozen gaat uit van een zeer goede bescherming gedurende de eerst 6 maanden (non-conformiteit), maar een zwakke bescherming daarna. Een fabrikant hoeft daarom slechts 6 maanden garantie te leveren (meer is bonus). Daarna is het aan de dealer (en in het geval van Apple een dealer met marges tussen 3 en 8%)...

Nog vervelender is dat de bewijslast na 6 maanden wordt omgedraaid. Je moet als consument dus zelf aantonen dat het product niet in orde is. Onoordeelkundig gebruik is iets wat juist de andere partij (dealer, fabrikant) moet aantonen en dat geldt dus alleen voor die éérste 6 maanden. :cheesy:

Zoals iemand al schreef, als men kan zien dat het product er netjes en onbeschadigd uitziet zou het geloofwaardig moeten zijn.
Hoe kan bijvoorbeeld een moederbord kapot gaan in een iMac die nooit verplaatst wordt. Door intensief gebruik van Photoshop zeker :-)))

Verder heeft ieder product een bepaalde levensduur en kan een dealer zich niet verschuilen achter 1 jaar garantie. Overigens heb je bij de
garantieafwikkeling officieel alleen met de verkoper te maken. Toch wil het weleens helpen om contact op te nemen met de importeur of fabrikant zelf.
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
12 november 2009 - 22:49    reactie #26
geplaatst door: werner

Citaat
PeterCornelis om 22:47, 12-11-2009
O jezus, nou krijgen we díe stokouwe koei weer....

Dit is te makkelijk Peter. Jij weet ook dat ze weleens knoeiwerk afleveren.
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
13 november 2009 - 06:36    reactie #27
geplaatst door: Franky2002
Feit is natuurlijk nog steeds dat 1 jaar garantie op een premium product (wat alles eigenlijk is van Apple) veel te weinig is. Dat moet tenminste opgetrokken worden naar twee jaar. Dat is meer van deze tijd. Ik lees net dat ze de backup er voor hebben. Misschien hebben ze heel weinig vertrouwen in hun fabricage in China.
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
13 november 2009 - 08:40    reactie #28
geplaatst door: JH

Citaat
werner om 22:49, 12-11-2009

Citaat
PeterCornelis om 22:47, 12-11-2009
O jezus, nou krijgen we díe stokouwe koei weer....

Dit is te makkelijk Peter. Jij weet ook dat ze weleens knoeiwerk afleveren.


Zo werd Apple in het verleden wel eens als 'slecht' of 'matig' beoordeeld omdat er geen Windows op draaide. :wacko:
Na enkele van dat soort grappen heb ik mijn abonnement maar opgezegd... :boring:

Neemt niet weg : twee jaar garantie verplicht stellen, ook voor Apple !
Mac-musician
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
13 november 2009 - 10:05    reactie #29
geplaatst door: Neuroteck

Citaat
Ger Nijkamp om 17:17, 12-11-2009

Citaat
Neuroteck om 16:32, 12-11-2009
Dat Apple zelf niet thuis geeft zegt alweer genoeg over het bedrijf Apple...

Dat is weer zo'n typische 'heppie-de-peppie' zinsnede van De Consumentenbond (en omdat soort dom populisme vervloek ik ze dan ook). Even doorlezend kwam naar boven dat 'er bij Apple niemand beschikbaar was om te reageren'. Wat op zich best kan, want er wordt vaak maar heel weinig tijd gegeven om intern een formele reactie op te stellen. Da's toch nog nét iets anders dan dat ze geen antwoord willen geven.

[ Ger ]


Wat ik ermee bedoel is dat Apple qua communicatie naar de buitenwereld vooral met issues die niet in hun voordeel zijn standaard geen reactie geeft.
Of wou je beweren dat Apple een soepel bedrijf is die hun fouten snel toegeeft en snel een oplossing geeft ? Als er bijvoorbeeld een productiefout in een bepaald model is moet bij wijze van spreke de halve wereld gaan klagen  voordat Apple eens actie gaat ondernemen.

Heb bij het bedrijf Apple altijd een beetje een Noord-Korea gevoel


(Bewerkt door Neuroteck om 10:10, 13-11-2009)
The power of the Darkside !!!!
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
13 november 2009 - 12:35    reactie #30
geplaatst door: Ger Nijkamp
Apple heeft in het verleden wel degelijk op issues gereageerd. Apple reageert standaard niet op speculaties (hun goed recht), maar het is niet zo dat Apple helemaal nooit reageert. Ze gaan doorgaans inderdaad niet in discussie, maar problemen worden regelmatig wel degelijk erkend. Iedereen kent de vervangingsprogramma's voor specifieke modellen en/of serienummers.

Dat dit voor de buitenwereld soms adequater en sneller mag gebeuren, ben ik met je eens. Anderzijds begrijp ik ook dat het toegeven van een probleem wereldwijd juridisch verregaande gevolgen heeft. 't Is -helaas- niet een kwestie van 'even' melden op individueel niveau dat er inderdaad een probleem is, want zo'n erkenning heeft verregaande gevolgen (zeker in de Amerikaanse 'claim'-cultuur). Die 'erkenning' staat binnen drie minuten op internet, en vervolgens duikt iedereen er bovenop en is de organisatie maanden bezig om het wereldwijde geharrewar hierover in goede banen te leiden. Da's niet erg effectief en efficiënt.

Apple kiest er voor eerst het probleem 100% vast te stellen, een oplossing te bedenken en dit daarna wereldwijd gelijkwaardig uit te rollen. In de tussentijd gaan ze niet op individueel niveau discussies aan: er wordt een programma ingericht. Stel je voor dat wereldwijd één miljoen batterijen vervangen moeten worden. Dat moet vooraf georganiseerd en ingericht worden. Dat kost uiteraard tijd. Het is -vanuit Apple bekeken- een begrijpelijke strategie voor generieke problemen waar zowel voor- als nadelen aan kleven. Die zullen vooraf best gewogen zijn, waarmee ik niet zeg dat ik er persoonlijk altijd blij mee ben. Ik probeer slechts het totaalplaatje uit te leggen, zodat wellicht ook een béétje de problematiek van een bedrijf als Apple op dit punt wat beter begrepen wordt.

In Nederland lopen wij echter tegen een heel ander probleem aan, dat niets te maken heeft met die generieke, wereldwijde issues. De Apple verkooppunten blijken garantieclaims vaak niet of onvoldoende te accepteren en/of te honoreren. Da's onacceptabel, omdat die (zelfstandige) verkooppunten juridisch wel aansprakelijk zijn. Daarom is de melding van De Consumentenbond -denk ik- heel goed: het brengt een discussie op gang over verantwoordelijkheden. Het verkooppunt laat z'n oordeel afhangen van een (door Apple aangewezen) reparatiecentrum en formeel heeft Apple Nederland zélf met de hele transactie niets van doen (tenzij het product in de online Apple Store is gekocht).

Het is allemaal prachtig dat 't zo is ingericht, maar die 'keten'-constructie veroorzaakt ook dat iedereen naar elkaar gaat wijzen en je als consument 't bos in wordt gestuurd. Dat, terwijl er juridisch maar één aanspreekpunt bestaat: de verkopende partij. Je moet echter héél ver gaan wil je een verkopende partij juridisch dwingen jouw probleem te accepteren. De meesten haken dan af.

Uiteindelijk kent dit proces alleen verliezers: verkooppunten worden niet blij van Apple want zij zijn uiteindelijk (letterlijk) het kind van de rekening; consumenten worden niet blij van de verkooppunten én Apple; Apple zit -uiteindelijk- tegen een geschaad imago en een berg teleurgestelde klanten aan te kijken. Daarom denk ik dat 't héél goed is dat deze discussie in Nederland 'ns wordt gevoerd. Consumentenbond: dank je wel..!

P.S: Het is mij opgevallen dat er erg eenzijdig wordt gelezen wat ik schrijf. Ik ben niet vóór Apple of tegen De Consumentenbond, c.q. andersom. Ik probeer slechts de haken en ogen van het totale speelveld te beschrijven. Da's dus niet mijn persoonlijke mening, maar een beschrijving van een situatie. Ik hoop dat die twee dingen uit elkaar gehouden kunnen worden.

[ Ger ]
Website: gernijkamp  
Linkedin: gernijkamp
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
13 november 2009 - 12:59    reactie #31
geplaatst door: Neuroteck
Duidelijke reactie, ben het in grote lijnen ook met je eens.

Apple heeft inderdaad een bepaalde bedrijfscultuur die voor hun goed zal werken m.b.t communicatie
Of het de meest ideale manier is voor de buitenwereld valt te betwijfelen.

Ben benieuwd of Apple bakzeil gaat halen, veel zal afhangen van de rechten van de consument in Amerika, ben hier niet mee bekend.
Als Apple in Amerika hier geen druk heeft, zullen ze niet snel de garantietermijnen gaan veranderen.

Wat Ger zegt, de huidige situatie kent alleen maar verliezers

The power of the Darkside !!!!
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
13 november 2009 - 13:00    reactie #32
geplaatst door: Deephouse

Citaat
MacDokter om 20:30, 12-11-2009


Nog vervelender is dat de bewijslast na 6 maanden wordt omgedraaid. Je moet als consument dus zelf aantonen dat het product niet in orde is.


Een voordeel voor de koper is wel dat de aard van bijna alle klachten over een Apple-product met zich mee brengt dat de koper als bewijsvoering alleen maar kàn stellen dat hij het product op normale wijze heeft gebruikt en dat toen gebleken is dat het product een gebrek vertoont, en daarmee heeft hij dan voldoende bewijs geleverd. Er geldt hier niet een bijzondere bewijslast, en al helemaal niet in geval van consumentenkoop.

Als een verkoper dan desondanks blijft weigeren mee te werken, helpt een conceptdagvaarding meestal wel en die hoeft niet veel te kosten (maar vervelend blijft het wel natuurlijk).

MacBook Pro 15" (mid 2014) & Mac Mini (late 2012)
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
13 november 2009 - 13:15    reactie #33
geplaatst door: PSYCHOMAC
Goed beschreven  Ger!

Als consument kun je hier last van krijgen: of het nou het moederbedrijf, de wetgeving, de resellers zijn die hier verantwoordelijk voor zijn dat is een tweede.

Voor zo'n kikkerlandje als Nederland zullen ze echt de garantietermijnen niet opschroeven. Dan zouden een paar grotere Naties de trom moeten roeren. Vooral inderdaad in de States zelf...
Een andere troef die Apple uitspeelt is natuurlijk ook de grote fanpopulatie. Allemaal gek op Apple en de producten die de firma uitbrengt. Affiniteit met, kicken op, de grote Apple=Hot factor maken de nieuwe bezitter nu eenmaal een beetje blind. Dan denk je niet meer zo redelijk als consument...
Als de omzetcijfers zouden lijden onder de consumentendruk om de zo geroemde superioriteit van de Mac's en haar besturingssysteem ook te vertalen in een langere garantietermijn, ja dan.... dan was het wat anders.
Maar die cijfers laten een andere beeld zien... Ze groeien in de crisis...
iMac 2007 20", iMac 27", iMac 21", 10x iMac G3 , 2x iMac G4, 1x iMac G5 ,2xPM dual 1.8 en dual 2.0 G5; 2x MacPro ;15/17/23inch Display(alu en model ervoor), powerbook 12/15/27inch,  Apple TV, 2xApple Cube/17 "ADC Scherm, PM G4 QuickSilver, en verder nog veel te veel om op te noemen. Een verzamelaar dus!
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
13 november 2009 - 13:41    reactie #34
geplaatst door: Ger Nijkamp
Er speelt nog een ander fenomeen mee. Stel: je verkoopt 4.000.000 Mac's en van dit totaal valt 0,5% (héél weinig, dus) om de één of andere reden uit dan genereert dat -schrik niet- 20.000 klagers. Als je 20.000 klagers op internet in 't algemeen of de Apple fora in 't bijzonder loslaat, lijkt het net alsof de helft van alle Mac's problemen hebben. Wat dus zeker niet het geval is.

Precies hetzelfde zetten belangenorganisaties maar zelden in perspectief. 'Er zijn honderden klachten binnengekomen', zónder er bij te melden hoeveel procent van het totaal dit is. 'Honderden klachten': dat klinkt wel héél serieus. Nou, dan is er dus ook héél véél mis met dat product of die fabrikant. Terwijl iedere electronicafabrikant zó tekent voor slechts 0,5% uitval. Het is echter niet in het belang van zo'n organisatie om dit in perspectief te brengen: zij willen het probleem op de agenda zetten en laten nivellerende totalen doorgaans wijselijk achterwege.

Elk probleem op individueel niveau is er één te veel, zeker voor de betrokkene. Maar het is ook zo dat problemen vaak groter worden voorgesteld of ervaren als dat ze werkelijk zijn. Dat is niet bagatelliserend bedoeld, maar als overdenking om e.e.a. in 't juiste perspectief te zien.

[ Ger ]
Website: gernijkamp  
Linkedin: gernijkamp
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
13 november 2009 - 15:24    reactie #35
geplaatst door: werner
Klopt, maar als de garantie op een redelijke manier wordt afgewikkeld,
hoeven de klagers niet te klagen.
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
15 november 2009 - 09:48    reactie #36
geplaatst door: pisseblom
Gisteren bij Tros Online:


http://radio.tros.nl/?page=detail&p=38823&type=broadcast&col=left&userPage=radio-online


Als we allemaal eens een briefje sturen naar Apple Nederland....
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
16 november 2009 - 08:23    reactie #37
geplaatst door: PeterCornelis
"Apple geeft op de kwestie geen commentaar."
Nu moet Ger de TROS ook al vervloeken...   :sneaky2:
14" MBP; iPhone 15Plus; iPad air; TV4; Watch6; Time Capsule; EarPods Pro; AirTags.
www.appleclubeindhoven.nl
Bond laakt klachtenafhandeling APR's
6 december 2009 - 16:20    reactie #38
geplaatst door: macbokkie
Bij Kassa is dit onderwerp besproken en al zegt apple dat je geen recht hebt op vervanging/reparatie betekend niet dat ze gelijk hebben. Je hebt als consument recht op een deugtelijk product. De enige manier om je recht te krijgen is de verkoper te confronteren en de discussie aan te aan dat het recht aan jou kant staat.
Helaas is Apple niet aangesloten bij een geschillen commisie, wat opzich al discutabel is voor zo'n groot bedrijf. Het lijkt er op dat apple alle verantwoordelijkheid voor het leveren van een deugdelijk product verre van zich wil houden.
Zet mij wel aan het denken en zal in de toekomst bij een eventuele aanschaf van een computer de overweging moeten maken: pc met gerantie of een mac zonder.

(Bewerkt door macbokkie om 16:21, 6-12-2009)
PPC g5,Protools 8, roland td20