geplaatst door: karel apple
[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/USPTO_logo.jpg[/img]De patenttrollen hebben een nieuwe cashcow gevonden: de kleine onafhankelijke ontwikkelaars van iOS en Android applicaties.

Het voeren van rechtszaken om patenten is in Amerika een dure business. Je moet er een gespecialiseerde advocaat voor in de arm nemen en dat kost je, als het tegen zit, ettelijke tonnen aan dollars. Bedragen die voor kleine ondernemers in ieder geval niet op te hoesten zijn.

Wat doe je dus als patenttrol? Je gaat van deze kleine ontwikkelaars een bescheiden bedrag vorderen per verkochte applicatie in de wetenschap dat de tegenpartij geen geld heeft om zich juridisch te verweren en jij wel genoeg geld hebt om betaling af te dwingen.

Ziehier de strategie van trollen als Lodsys en MacroSolve, maar ook een nieuwe ster aan het firmament: het Indiase Kootol Software

Reden voor en aantal kleine ontwikkelaars om per direct de applicaties uit de Amerikaanse App Store te halen. Het risico wordt te groot.
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 10:09    reactie #1
geplaatst door: mick de ruiter
Maar hoe zit het dan met de betreffende patenten? Worden deze geschonden of is dat niet eens aan de orde? Is dit dat men dreigt met rechtszaken, maar omdat de aangeklaagde partij zich niet kan verweren, deze maar toegeeft? Of hoe moet ik dit zien?

Wat is het antwoord van Apple? Het lijkt mij dat wanneer dit een tijdje voortwoekert het een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van een App store is. Anderszijds is het terugtrekken van die software natuurlijk ook slechts een tijdelijke oplossing: Die trollen zullen ze heus wel weten te vinden. Of gaat het hier om patenten over de wijze van verkoop? Heel veel vragen. Ik weet het. Ik begrijp namelijk niet goed welke invloed deze patenttrollen kunnen hebben en op grond waarvan.
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 10:24    reactie #2
geplaatst door: karel apple
Klik eens op een paar links in het nieuwsbericht (en lees nog eens wat vorige nieuwsberichten over deze kwestie) en al je vragen zijn beantwoord.
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 10:56    reactie #3
geplaatst door: mick de ruiter
Moet een nieuwsberichtje niet self-containing zijn?
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 12:04    reactie #4
geplaatst door: marksch
Hoi,

Het gaat om een patent op In-App purchases. Daarnaast zou een willekeurig Amerikaans bedrijf een willekeurige kleine zelfstandige in Europa aan kunnen klagen en automatisch het proces winnen wegens niet verschijnen van de tegenpartij, maar ik denk dat dat weinig zin heeft, omdat de tegenpartij weinig belang zal hechten aan het meewerken aan uitvoering van het Amerikaanse vonnis. Bovendien hebben Amerikaanse bedrijven patenten op allerlei software-elementen waarvoor in Europa alleen een copyright en geen patent kan gelden. De allerkleinste Europese ontwikkelaars hoeven dus m.i. nergens bang voor te zijn. (Maar ik ben geen jurist en kan het mis hebben).

Vriendelijke groet,

Mark
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 12:08    reactie #5
geplaatst door: Ruud Ravenhorst
En de actie van Apple tegen Lodsys (zie de link in het artikel zelf) dan? Ik lees hieruit dat er extra gieren op de ontwikkelaartjes afkomen, maar niks meer over de tegenzet van Apple...
Never gone back since I went to the Mac (which was in March 1984).
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 13:08    reactie #6
geplaatst door: mick de ruiter
Wanneer je een patent schendt is het niet meer dan logisch dat je daar op wordt aangesproken. Dat deze bedrijven de mogelijkheden uitbuiten die door de (Amerikaanse) patentwetten worden gegeven is misschien niet netjes, maar het is wel een zeer lucratieve manier om snel en makkelijk veel geld te verdienen.

Wanneer deze manier van winst maken ongewenst is zal men de wetgeving moeten aanpassen of op zijn minst kritischer moeten zijn bij beoordeling en verlening van vaak al te generieke patenten.
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 16:20    reactie #7
geplaatst door: Robert
@ mick de ruiter: Het is juist de vraag of die patenten echt geschonden worden, in het geval van Lodsys betaald Apple er zelfs al netjes voor en ging er vn uit dat de zak zo geregeld was.

Het gaat dus in veel gevallen om dubieuze patenten of patenten waarvoor al betaald is, maar waarbij een poging wordt gedaan om die verder uit te melken.

Verder vind ik het nogal vreemd dat je er zoveel vragen over hebt, als je MacFreak zo regelmatig bezoekt als jij doet dan heb je hier toch al veel meer over kunnen lezen... :cool:
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 19:52    reactie #8
geplaatst door: marco72
Ik ben patent moe :sleepy:
Apple TV iPhone 12 pro MacBook Pro 13" 2019 AirPort Extreme iPhone 4s MacBook Pro 13" 2010 iMac 27" 2010 iPad 2020 iPhone 6s
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 21:11    reactie #9
geplaatst door: mick de ruiter
Het is zo te zien behoorlijk ingewikkelde materie. Wanneer de juridische afdeling van Apple gemaakte afspraken anders uitlegt dan Lodsys, terwijl deze laatste denkt in haar recht te staan, is het toch niet vreemd dat ik een en ander niet meer helemaal volg en overloop van vragen?

Eerder zijn hier op de site de praktijken van deze Lodsys als 'evil' neergezet. Lees ik de uitleg van mevr. Witteman van de term patenttrol, dan zul je dit moeten nuanceren.

In haar uitleg kun je ook lezen dat 95% van de zaken van Acacia eindigt in een schikking en van de 5 resterende procent ze de helft wonnen. Dus deze trol is slechts in 2,5% van de zaken door een rechter teruggefloten. Het ziet er dus naar uit dat je ongelijk hebt Robert: Die patenten worden echt geschonden!

Zelf denk ik dan dat wanneer je enige waarde hecht aan de rechtsstaat je de patentrollen hun claim moet laten uitbrengen en ze de door hen gewenste rechtszaken moet laten voeren. De rechter beslist uiteindelijk of de claim al dan niet terecht is. Wanneer men bang wordt om tegen een patenttrol in te gaan omdat dit niet te bekostigen is, moet de vraag zijn of het systeem dan nog wel deugt.

De vraag is op dit moment: Wie is het slachtoffer van onwettige praktijken? De patenttrol of de patentschender? Een vervolgvraag kan dan zijn: Hoe voorkom je misbruik van het patentrecht? Ik heb het laatste woord hierover nog niet op deze site gezien :smile:
Developers mijden de USA app store om patenten
18 juli 2011 - 23:45    reactie #10
geplaatst door: karel apple
1. Het is maar de vraag of het betreffende patent van Lodsys geschonden wordt. Daar zijn sterke twijfels over.
2. Het is voor de individuele ontwikkelaar veel te duur om de validiteit van dit patent aan te vechten.
3. Dat weet Lodsys en daarom gaan ze nu achter de 'kleintjes' aan. De kapitaalkrachtige jongens, die financieel wel in staat zijn zich te verweren, laten ze (voorlopig?) ongemoeid.
4. Op deze manier is de praktijk van Lodsys een vorm van afpersing. Je vraagt een relatief gering bedrag aan een heleboel mensen die niet in staat zijn om zich juridisch te verweren.

@Rud Ravenhorst: Apple heeft zich bij de rechtbank als belangenbehartiger namens de ontwikkelaars gesteld. Daartegen is door Lodsys bezwaar aangetekend en Lodsys heeft meteen 3 maanden uitstel gevraagd voor indiening van hun bezwaarschrift om zodoende tijd te rekken om met zoveel mogelijk ontwikkelaars een overeenkomst aan te gaan voordat ze eventueel teruggefloten worden.
Ik begrijp dat ze inmiddels een maand uitstel verkregen hebben, dus ik neem aan dat we binnenkort meer horen over hoe dit zich verder ontspint.

Van de kant van Google blijft het overigens akelig stil op dit front.