geplaatst door: Robert
[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/Weegschaal-Mooier.jpg[/img]Het Amerikaanse Department of Justice is een rechtszaak begonnen tegen de uitgevers Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin, Simon & Schuster en Apple. Grappig genoeg staat Apple in de meeste berichtgeving hierover, en in de aanklacht zelf als eerste vermeld. Maar dat is omdat het alfabetisch is opgesteld, niet omdat ze harder achter Apple aan zitten.

En die aanklacht leest als een jongensboek, want het gaat volgens het DoJ om een samenzwering (conspiracy) met plannetjes (schemes) en samenkomsten in privé eetkamers van luxe restaurants in Manhattan (private dining rooms of upscale Manhattan restaurants).

De situatie daarvoor was dat Amazon e-books met verlies verkocht voor 9,99 en dat Apple daar verandering in wilde brengen met de iBooks Store. Er staat dan ook een letterlijke quote van Steve Jobs in de aanklacht:

Citaat


We'll go to [an] agency model, where you set the price, and we get our 30%, and yes, the customer pays a little more, but that's what you want anyway.

De zaak lijkt vooral gericht op dat laatste: het feit dat in Apple's opzet de klant meer ging betalen en het feit dat er daarbij geen sprake zou zijn van eerlijke concurrentie.

En paar van de uitgevers hebben trouwens vooraf een deal met het DoJ getroffen om buiten deze zaak te blijven, het lijkt de moeite om even te lezen wat John Sargent, de CEO van Macmillan’s, schrijft over de reden dat hij dat niet gedaan heeft.

Citaat


It is also hard to settle a lawsuit when you know you have done no wrong. The government’s charge is that Macmillan’s CEO colluded with other CEO’s in changing to the agency model. I am Macmillan’s CEO and I made the decision to move Macmillan to the agency model. After days of thought and worry, I made the decision on January 22nd, 2010 a little after 4:00 AM, on an exercise bike in my basement. It remains the loneliest decision I have ever made, and I see no reason to go back on it now.

We zijn benieuwd hoe dit af gaat lopen, maar het lijkt in ieder geval om een zaak te gaan die heel wat genuanceerder ligt dan de aanklacht in eerste instantie doet vermoeden.

Mocht je er meer over willen lezen, op deze pagina vind je een duidelijk overzicht met links naar verschillende bronnen.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
DoJ klaagt uitgevers en Apple aan over boekenprijzen
12 juli 2013 - 17:37    reactie #1
geplaatst door: ouwemac
Citaat
De situatie daarvoor was dat Amazon e-books met verlies verkocht voor 9,99 en dat Apple daar verandering in wilde brengen met de iBooks Store.


Gisteren stond er een artikel in de Volkskrant over deze zaak, maar zonder de vermelding die hierboven staat.
Dat werpt een raar licht op de verslaglegging door die krant. :dozingoff:

Tenminste als je er vanuit gaat dat de quote correct is, wat ik doe
…….
DoJ klaagt uitgevers en Apple aan over boekenprijzen
12 juli 2013 - 22:45    reactie #2
geplaatst door: Robert
De situatie rondom Amazon is al jaren een buitengewoon bizarre. Effectief subsidiëren beleggers een bedrijf dat helemaal niet veel winst maakt enorm, in de hoop dat het werelddominantie gaat behalen.

Door deze 'subsidie' kan Amazon de vreemdste dingen doen, zoals marktaandeel krijgen door eBooks en Kindles langdurig onder de prijs aan te bieden.

De grote vraag die zich daarbij aandient is of dat voor een gezonde markt zorgt, Steve Jobs dacht duidelijk van niet...
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
DoJ klaagt uitgevers en Apple aan over boekenprijzen
12 juli 2013 - 22:46    reactie #3
geplaatst door: drBennet
Zoals ik het begrijp waren het juist heel wat van die 'reguliere' uitgeverijen die stevig baalden van die lage prijzen die Amazon rekende. Het zou immers kunnen betekenen dat Amazon daarmee verreweg het grootste marktaandeel zou vergaren en zo die reguliere uitgeverijen buiten spel zetten. Die wilden/konden immers niet tegen zo een lage prijs leveren. Ze waren pas laat wakker en dreigden de boot te missen.

Toen was daar de verlosser in de persoon van Steve Jobs met zijn iBooks Store. Het verdienmodel was al klaar en had in de iTunes store zijn succes al bewezen. Samen zijn ze tot afspraken gekomen met als voornaamste doel om marktaandeel van Amazon weg te halen. Niet door rechtstreeks met Amazon te concurreren, want dat konden/wilden ze niet, maar door gebruik te maken van het vehicel iBooks dat tegen een zekere prijs beschikbaar werd/is gesteld.

Het is het op deze wijze afspraken maken om marktaandeel te krijgen dat door het DoJ wordt aangeklaagd. Het is namelijk bij wet verboden.