Het is natuurlijk een geweldige prestatie van Apple, dat vooropgesteld. Maar, ter staving van de bescheidenheid:
1) De gegevens zijn over het Noord Amerikaanse continent waar, omwille de 'dubieuze standaarden' en de protectionistische insteek van de Amerikaanse overheid, aanbieders van niet Amerikaanse origine nooit succesvol zijn geweest. Pas sinds 1997 wordt GSM op de 850- en 1900-band aangeboden. Een frequentie die niet overeenstemt met de standaard van 900- en 1800-mhz die door de meeste landen wordt gebruikt. Hetzelfde geld voor UMTS. UMTS wordt in Europa en Azie vaak op de 2100-band aangeboden, in Amerika op de 1700-band.
Om prijstechnische-, maar vooral om verkooptechnische redenen hebben verschillende makers ervoor gekozen om een US en een EMEA of 'the rest of the world' versie uit te brengen. Behalve (aanvankelijk) de duurdere techniek, was het ook lastig om toestellen goedgekeurd te krijgen door overheden. Telefoons worden aan strenge keuringen onderworpen en moeten aan strenge regels voldoen. Gevolg: introductie van modellen 'loopt in in sync' met de rest van de wereld of modellen zijn niet wereldwijd te gebruiken.
2)
"Our mobile share methodology measures share for browser capable mobile devices. This means the mobile device must be able to render HTML pages and javascript. Visits to WAP pages are not included.". Providers als Vodafone en KPN bieden in Nederland mobiel internet aan in de vorm van 'WAP'. Natuurlijk kun je ook het WWW-surfen op de 'PC manier', maar er bestaat nog steeds een WAP-dienst.
Cingular en anderen bieden eveneens dergelijke diensten aan in de VS. Dus ... als ik het onderzoek begrijp, gaat het hier om HTML-capable devices. En laat nou de nieuwste generatie telefoons HTML-capable zijn. Vooral die van Apple. Tja, dan is het beeld wel erg vertekend. Immers, er zijn wel heel veel mobiele telefoons, maar niet allemaal FULL HTML-capable of ... die worden daar gewoon niet voor gebruikt.
Dus: ja, apple heeft
uitstekend gepresteerd door mobiel internet naar de telefoon te brengen. iPhone-gebruikers surfen wat af. Maar, dat zegt niets over het totaal aanbod DATA-diensten of het marktaandeel van de iPhone.
Heel veel Motorola, Blackberry, Nokia, Samsung en andere telefoons die evenwel voor DATA aangewend worden, maar dan voor email over POP/IMAP of Exchange of mobiel internet als WAP.
3) Wereldwijd gezien is nog steeds Nokia marktleider met 40% wereldwijd marktaandeel. Apple, zo is mij opgevallen, is vooral gericht op de Amerikaanse markt. Hun goed recht, maar een groot gemis. En wel hierom:
[list ]In China zijn er naar schatting
700,000,000 mobiele telefoongebruikers
In de EU zijn er
480,000,000 mobiele telefoon gebruikers
In India zijn er
310,000,000 mobiele telefoon gebruikers[/list]
Zelfs in 2e wereldlanden die richting 1e wereldlanden gaan zijn er heel veel gebruikers:
172,000,000 mobiele telefoon gebruikers
In Polen zijn er
41,100,000 mobiele telefoon gebruikers
In Ukraïne zijn er
57,000,000 mobiele telefoon gebruikers
In Turkije zijn er
64,000,000 mobiele telefoon gebruikers[/list]
In 3e wereldlanden:
122,000,000 mobiele telefoon gebruikers
Bangladesh
35,000,000 mobiele telefoon gebruikers
Nigeria
40,000,000 mobiele telefoon gebruikers
[/list]
Als je bovenstaande getallen afzet tegen de US:
260,000,000 mobiele telefoongebruikers
[/list]
Alleen al de genoemde naties bij elkaar vormen een totaal van:
2240,000,000 mobiele telefoongebruikers. De Verenigde Staten vormen dus niet meer een krappe 12% van de genoemde naties.
Als je bedenkt dat Nokia WERELDWIJD genomen een marktaandeel heeft van 40% dan is Apple een dwerg.
Dat zou betekenen dat van de
2,24 miljard telefoons er krap
896 miljoen van Nokia afkomstig zijn. Apple
zou 24.64 miljoen telefoons verkocht kunnen hebben als het in alle landen de iPhone aanbood. Aangezien Apple dat niet doet, heeft Apple slechts
10 miljoen telefoons in 2008 verkocht.
Ik durf te voorspelling te maken dat Apple het komende maanden erg zwaar gaat krijgen. Nokia, Palm, RIM, Samsung, HTC. Geen van allen heeft stilgezeten afgelopen maanden. En de komende maanden zullen we heel veel nieuwe ontwikkelingen zien juist op het gebied van content + mobile internet. Nagenoeg allemaal komen met een 'nieuwe' touch-interface.
Het is een heel erg knappe prestatie van Apple. Maar ik zie heel veel gemist (markt)potentieel: Als ik kijk hoelang we al buiten de VS moeten wachten op TV en Video-content in de iTunes Store, wat voor beperkingen er gelden voor het gebruik van de Lessen in GarageBand in iLife '09 (buiten de VS kun je niet de lessen die gegeven worden door artiesten volgen) en meer.
Apple is een US-georiënteerd bedrijf. Aartsrivaal Microsoft is dat evenwel, maar toch kun je veel meer diensten van de ondernemingen buiten de US afnemen dan van Apple.
De Koppeling van de telefoon aan een carrier zal het Apple niet gemakkelijker maken. In 2008 was de introductie in Polen wel heel erg tekenend. Er werden acteurs ingehuurd die de rij voor de winkel vormden. Er waren bij de introductie helemaal geen rijen. Het probleem in Polen is de prijs van het abonnement dat eraan gekoppeld is. Bij een abonnement van 20,- kost het apparaat in Polen net zoveel als een Pool met lagere opleiding per maand buiten de stad verdient (ongeveer 350,-).
In India is het al helemaal krankzinnig: de iPhone kost daar - ongeacht het abonnement - 560,- en dan mag je 25,- per maand betalen voor het abonnement (telefoon + data). We spreken hier over een Land met een Bruto Nationaal Product, drie keer kleiner dan Duitsland met wel 12x meer inwoners en waar een inkomen van 1200,- per JAAR als goed wordt geschouwd.
Samsung, Nokia en HTC zijn wat dat betreft aanmerkelijk duidelijk meer 'Werelds' ingesteld. Houdt je bij de leest en verkoop je telefoon en laat de consument zelf kiezen bij wie hij zijn abonnement afsluit.
Dus strekking: mooie prestatie, maar wel binnen de context blijven zien! Er is nog veel werk aan de winkel en dit jaar zou best eens niet het jaar van de iPhone maar van Samsung, Palm en Blackberry kunnen worden.
Nokia komt met de N97 met Touchinterface en - hoewel er veel providers al een afkeer tegen hebben - met Skype aan boord. En Palm komt met de Pré. Hoewel laatstgenoemde ook last heeft van 'angsten' om wereldwijd uit te rollen. Aanvankelijk zal de Palm Pré alleen in de VS aangeboden worden in combinatie met één (of twee) selecte providers: het Apple iPhone-model dus.
Groet,
Doctor Apple