[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/tip.gif[/img]Safari is waarschijnlijk voor de meesten van ons nog steeds de eerste keus als browser,
de cijfers van Net Aplications suggereren in ieder geval dat dat nog steeds zo is (ongeveer 7,5% marktaandeel voor de Mac en 5,5% voor Safari).
Daarom, en omdat ondergetekende een liefhebber is van Safari, hierbij een aantal tips om het dagelijkse leven met deze snelle browser nog aangenamer en sneller te maken.
Zoeken via het toetsenbordIedereen weet waarschijnlijk wel dat je in Safari kunt zoeken door Command-F te toetsen, maar waarschijnlijk is minder bekend dat je daarna kan springen tussen de zoekresultaten met de Enter- of de Return-toets. En als je per ongeluk te vaak op die toets hebt gedrukt dan kan je ook weer teruggaan (dus van beneden naar boven) door de Shift- en de Enter- of Return-toets tegelijk in te drukken. En als je klaar bent met zoeken is even op Esc. drukken genoeg om weer 'normaal' door te kunnen surfen.
Terug gaan door Shift in te drukken werkt trouwens ook als je de Tab-toets gebruikt om van veld naar veld springen, Shift-Tab zorgt dan dat je in naar een voorgaand veld gaat.
Printen van tekstSinds Safari 3 kan je een veld waar je tekst in hebt getypt vergroten door te klikken op en te slepen met het gearceerde hoekje rechtsonder in het tekstveld. Prettige bijkomstigheid is dat Safari dat ook meeneemt als je de pagina print. Dus in plaats van een print met scoll-bars kan je nu alle tekst in de print ook lezen.
Nieuwe functies in de menu'sDit misschien iets wat iedereen al was opgevallen, maar omdat Apple er niet echt veel aandacht aan heeft besteed misschien toch de moeite van het vermelden waard. Want sinds Leopard heeft Safari, gewoon zichtbaar in de menu's, er een paar prettige functies bij gekregen. Ten eerste krijg je bij het opstarten de optie 'Open alle vensters van de laatste sessie opnieuw' in het Geschiedenis-menu. Handig als je niet eerst door de geschiedenis wilt spitten waar je ook alweer gebleven was. Ten tweede is het waarschijnlijk al bekend dat je tabs tussen verschillende Safari-vensters kan slepen, maar de optie in het Venster-menu 'Voeg alle vensters samen' ontdekte ik pas later. En als laatste is de optie in het Bladwijzers-menu 'Voeg bladwijzers toe voor alle (x aantal) tabbladen, misschien niet één van de meest gebruikte functies, maar kan wel handig zijn.
Drag and drop nu ook met knoppen in SafariSinds ik Gmail gebruik merk ik dat ik vaker gebruik maak van de optie om mail elders even af te handelen via Safari. Dat werkt heel behoorlijk, maar het toevoegen van bestanden is niet echt een pretje. Daarom was ik ook erg blij om er achter te komen dat je nu in Safari bij knoppen om bestanden toe te voegen er ook die bestanden direct op kan slepen, dat scheelt alvast weer een heleboel navigatie-gedoe, vooral op Macs waar
Default Folder X niet op staat.
Webkit 'in plaats van' SafariAls je Safari gebruikt dan gebruik je
Webkit al, want dat is het gedeelte onder de gebruikers-interface die alle pagina's netjes voor je klaarzet. Als je niet wilt wachten tot Apple weer met een update voor Safari en het laatste en snelste in huis wilt hebben, dan kan je ook de zogenaamde 'nightly builds' van Webkit
hier downloaden. Als je Webkit opstart zie je dat het enige zichtbare verschil is dat het Safari-icoon nu een gouden randje heeft gekregen. Maar als je bijvoorbeeld de
The Acid 3 test doet zie je dat Safari op 74/100 blijft steken waar Webkit 98/100 of soms zelfs 100/100 haalt. Met andere woorden, Webkit is nu al in staat om alle webstandaarden te laten zien en het is dan ook mogelijk dat Webkit een site wel correct kan laten zien waar Safari misschien net wat steekjes zal laten vallen.
Als Webkit je goed bevalt moet je natuurlijk nog wel even in de voorkeuren aangeven dat je Webkit.app als standaardbrowser wilt hebben. Anders wordt Safari nog geopend als je bijvoorbeeld een link in Mail aanklikt en dan zou je twee Safari's tegelijkertijd aan hebben staan, een beetje zonde van het nodeloze geheugenverbruik.
Safari op een iPhone of iPod touchEn dan als afsluiting een tip voor gebruikers die de 'kleine' versie van Safari in gebruik hebben. Als daar naar beneden 'scrollt' dan zal je merken dat de adresbalk verdwijnt om het scherm zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Nu kan je de adresbalk terugkrijgen door weer naar boven te 'scrollen', maar veel sneller is het om even de witte menubalk bovenaan aan te raken. Scheelt vooral bij lange webpagina's een hoop tijd, zeker als je eerst de pagina vergroot hebt.
Bronnen van diverse pagina's op het web die ik heb gelezen in de afgelopen tijd, maar vooral
Mac OS X Hints.com en
MacWorld.