
Google's Android is waarschijnlijk toch de klos
Een paar jaar geleden diende er een zaak waar Oracle probeerde Google veroordeeld te krijgen voor het jatwerk in Android. Want de basis van Android lag in Sun's Java, en omdat Oracle Sun had overgenomen probeerde dit bedrijf een stevige schadevergoeding te krijgen.
Het bewijs was overweldigend, zo werden er interne memo's van Google gepresenteerd waar het duidelijk in was dat ze binnen dat bedrijf zelf wisten dat ze hier aan het stelen waren, of dat ze voor een licentie zouden moeten betalen. Bijvoorbeeld deze van Andy Rubin:
If Sun doesn't want to work with us, we have two options: 1) Abandon our work and adopt MSFT CLR VM and C# language - or - 2) Do Java anyway and defend our decision, perhaps making enemies along the way.
Of deze:
What we've actually been asked to do (by Larry and Sergey) is to investigate what technical alternatives exist to Java for Android and Chrome. We've been over a bunch of these, and think they all suck. We conclude that we need to negotiate a license for Java under the terms we need.
Larry en Sergey zijn trouwens Larry Page and Sergey Brin, twee van de oprichters van Google, dus dit speelde op het hoogste niveau.
Er was een overvloed aan bewijs, het
leek er op dat Oracle ging winnen, maar de jury besliste uiteindelijk dat Google
niet schuldig was, wat op zijn beurt weer eens voor een stevige discussie zorgde over de vraag of dit soort technische disputen wel geschikt zijn voor jury-rechtspraak.
Maar Oracle is een groot bedrijf met genoeg geld in kas, en dus ging het bedrijf in beroep. En met succes, want in dat hoger beroep heeft Oracle wel
gelijk gekregen, want de drie rechters vonden dat de code in de Java API's wel degelijk onder het copyright valt.
We conclude that a set of commands to instruct a computer to carry out desired operations may contain expression that is eligible for copyright protection.
Het argument van Google was dat je alleen patenten op software kan hebben, geen copyright, en dat codes dus veel makkelijker 'hergebruikt' kan worden. Nu dat niet het geval blijkt zit Google waarschijnlijk in een lastig parket, want de code die gebruikt is herschrijven doe je niet even op een namiddag.
Daarbij gaat dit ze waarschijnlijk een aardige duit kosten, want Oracle eist 1 miljard dollar alleen al aan schadevergoeding, dus Android zou wel eens een stuk duurder kunnen worden voor Google. We vragen ons dan ook af of ze inmiddels spijt hebben bij Google van deze beslissing, want Android zou op deze manier wel eens meer kunnen gaan kosten dan het opbrengt.
Als je meer over de achtergronden van deze zaak wilt lezen, dan raden wij
deze pagina van Foss Patents aan. Niet alleen wordt de zaak daar in detail verlagen, dat was ook de site die al vroeg argumenteerde dat de eerste uitspraak in hoger beroep waarschijnlijk niet overeind zou blijven, en de eerste die zag welke kant dit hoger beroep uiteindelijk op ging.