geplaatst door: de Redactie
http://www.macfreak.nl/modules/news/images/Weegschaal-Mooier.jpg
Google's Android is waarschijnlijk toch de klos
Een paar jaar geleden diende er een zaak waar Oracle probeerde Google veroordeeld te krijgen voor het jatwerk in Android. Want de basis van Android lag in Sun's Java, en omdat Oracle Sun had overgenomen probeerde dit bedrijf een stevige schadevergoeding te krijgen.

Het bewijs was overweldigend, zo werden er interne memo's van Google gepresenteerd waar het duidelijk in was dat ze binnen dat bedrijf zelf wisten dat ze hier aan het stelen waren, of dat ze voor een licentie zouden moeten betalen. Bijvoorbeeld deze van Andy Rubin:
Citaat


If Sun doesn't want to work with us, we have two options: 1) Abandon our work and adopt MSFT CLR VM and C# language - or - 2) Do Java anyway and defend our decision, perhaps making enemies along the way.


Of deze:
Citaat


What we've actually been asked to do (by Larry and Sergey) is to investigate what technical alternatives exist to Java for Android and Chrome. We've been over a bunch of these, and think they all suck. We conclude that we need to negotiate a license for Java under the terms we need.


Larry en Sergey zijn trouwens Larry Page and Sergey Brin, twee van de oprichters van Google, dus dit speelde op het hoogste niveau.

Er was een overvloed aan bewijs, het leek er op dat Oracle ging winnen, maar de jury besliste uiteindelijk dat Google niet schuldig was, wat op zijn beurt weer eens voor een stevige discussie zorgde over de vraag of dit soort technische disputen wel geschikt zijn voor jury-rechtspraak.

Maar Oracle is een groot bedrijf met genoeg geld in kas, en dus ging het bedrijf in beroep. En met succes, want in dat hoger beroep heeft Oracle wel gelijk gekregen, want de drie rechters vonden dat de code in de Java API's wel degelijk onder het copyright valt.
Citaat


We conclude that a set of commands to instruct a computer to carry out desired operations may contain expression that is eligible for copyright protection.


Het argument van Google was dat je alleen patenten op software kan hebben, geen copyright, en dat codes dus veel makkelijker 'hergebruikt' kan worden. Nu dat niet het geval blijkt zit Google waarschijnlijk in een lastig parket, want de code die gebruikt is herschrijven doe je niet even op een namiddag.

Daarbij gaat dit ze waarschijnlijk een aardige duit kosten, want Oracle eist 1 miljard dollar alleen al aan schadevergoeding, dus Android zou wel eens een stuk duurder kunnen worden voor Google. We vragen ons dan ook af of ze inmiddels spijt hebben bij Google van deze beslissing, want Android zou op deze manier wel eens meer kunnen gaan kosten dan het opbrengt.

Als je meer over de achtergronden van deze zaak wilt lezen, dan raden wij deze pagina van Foss Patents aan. Niet alleen wordt de zaak daar in detail verlagen, dat was ook de site die al vroeg argumenteerde dat de eerste uitspraak in hoger beroep waarschijnlijk niet overeind zou blijven, en de eerste die zag welke kant dit hoger beroep uiteindelijk op ging.


Google's Android is waarschijnlijk toch de klos
12 mei 2014 - 10:23    reactie #1
geplaatst door: Kapotlood
Persoonlijk vind ik 't nogal kwalijk en schofterig dat ze besloten hebben om zonder licentie bewust gebruik hebben gemaakt van andermans code/copyright/patent. Google's slogan "Don't be evil" gaat al een aantal jaar niet meer op, maar dit soort uitstapjes mogen van mij ook heel simpel en duidelijk bestraft worden. Net zo goed als dat (in mijn ogen ten minste) Samsung van jatwerk mag worden/is bestraft.
Google's Android is waarschijnlijk toch de klos
12 mei 2014 - 10:42    reactie #2
geplaatst door: kiopoula
Het hele patentrecht is ooit eens bedacht om te proberen te voorkomen dat innovatie helemaal tot stilstand zou komen omdat de prikkel om iets nieuws proberen te vinden niet meer gegeven zou worden.

Op gebieden waar geld verdienen van ondergeschikt belang is zoals b.v. in de verschillende wetenschappen is het juist een hele eer wanneer anderen verder gaan met jouw ideeën. Daardoor worden dagelijks nieuwe dingen uitgevonden, bedacht en ontdekt.

Ook Google heeft laten zien met het voorbereidende werk van Sun een nieuw terrein van toepassingen te kunnen openen.

Ik denk niet dat wanneer het patentrecht strikt zou zijn toegepast en Google zich hier niet mee zou hebben beziggehouden Sun of Oracle nu als ontwikkelaars van deze technologie bekend zouden staan.

Het is juist meer dan waarschijnlijk dat dit gebied nimmer tot ontwikkeling was gekomen.

Daarmee vind ik het gebeurde helemaal niet zo kwalijk en schofterig. Dat Google een schadebedrag zal moeten betalen is evident. Maar het is niet zo dat dit zo'n hoog bedrag moet zijn.

Ook het argument van Google dat je alleen patenten op software kunt hebben en geen copyright vind ik valide. Wanneer je een bepaalde functie wilt verwezelijken zal iedere efficiënte code in welk taaltje dan ook verdacht veel op elkaar lijken. Zo zijn ook alle wielen rond :smile:

 
Google's Android is waarschijnlijk toch de klos
12 mei 2014 - 14:16    reactie #3
geplaatst door: MacFrankie
Hier gaat het niet om de eer, Sun / Oracle krijgt geen erkenning voor hun investeringen in Java, hier gaat het om grof geld verdienen.

Android apps draaien in Dalvik, een JVM (Java Virtual Machine) die geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten ("langzame" processoren en "weinig" geheugen).

Het probleem is dat Google geld verdient met de noeste arbeid van anderen (Java van Oracle, en daarbij is er ook kwistig geleend van Apple's iOS), dat niet duidelijk maakt (Dalvik lijkt niet op Java, zodat Oracle geen credits krijgt), en Google wist dat ze fout zaten:

Citaat

If Sun doesn't want to work with us, we have two options:
1) Abandon our work and adopt MSFT CLR VM and C# language - or -
2) Do Java anyway and defend our decision, perhaps making enemies along the way.


Ze weten dat ze fout zitten, het maken van vijanden is ingecalculeerd, dan moeten ze ook niet piepen als dat verdere gevolgen heeft.

Google moet zich als grote jongen gedragen, en de consequenties accepteren!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Google's Android is waarschijnlijk toch de klos
12 mei 2014 - 20:58    reactie #4
geplaatst door: werner
Kwalijk en schofterig van Google!
Google's Android is waarschijnlijk toch de klos
12 mei 2014 - 21:16    reactie #5
geplaatst door: Doctor Apple
What's new: Business is Business.

Aan de andere kant: Apple is ook niet het braafste jongetje van de klas: in 2009/2010 was er een zaak OPTi vs Apple. OPTi had een aantal patenten gerelateerd aan geheugenbeheer.

Apple beriep zich op 'Prior Art' en een betoog volgde dat het patent ongeldig diende te worden verklaard.

Terwijl Apple gewoon volwassen had kunnen reageren door te betalen zonder ophef of juridische poeha ...

... uiteindelijk moest Apple betalen ...

2006: Creative sleept Apple voor de rechter in verband met de Menu-structuur op mobiele muziekspelers ... Heeft Apple 100 miljoen dollar gekost ...

En .. sinds 2009 betaald Apple Nokia (indirect dus Microsoft) per verkochte iPhone ...

Kortom: patenten zijn de bron van ergernis, maar wel de drijfkracht om dingen 'anders te doen'. Vervelend wordt het als er in het ecosysteem te grote partijen ontstaan die zo vermogend en machtig zijn dat overige ondernemingen geen kans (meer) krijgen.

De grote bedrijven, waaronder Apple, bezitten idioot veel patenten en nee ... lang niet allemaal zelf verzonnen ...

... Apple koopt net zo hard bedrijven op met leuke ideeën als de rest van de industrie ...

Business is business: geen religie, geen sentiment, geen goedpraterij: dollars, euro's en andere valuta.
Durf te denken!
Google's Android is waarschijnlijk toch de klos
13 mei 2014 - 08:28    reactie #6
geplaatst door: Robert
Ik denk dat geen enkel bedrijf voor patenten zal betalen als ze denken dat dat niet nodig is, en de meningsverschillen daarover worden dan in de rechtszaal uitgevochten.

Maar er zijn ook bedrijven die patenten sowieso aan hun laars lappen, het altijd op processen aan laten komen en duidelijk intern er ook zo over communiceren.

De vergelijking tussen Apple en Google gaat dan ook behoorlijk mank, want Apple betaalt een boel licenties zonder morren, terwijl Google dat zelden of nooit doet (zie bijvoorbeeld al het gedoe rond H.264).

Dat zou me op zich nog niet veel kunnen schelen, als Google er eerlijker over was en ons met rust zou laten met het Don't Be Evil gedoe (waar we ze gelukkig niet vaak meer over horen) of op patenten meebieden, maar dan de andere de schuld geven als de veiling niet wint...
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.