[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/android-logo.jpg[/img]De aanklachten tegen het Android besturingssysteem nemen hand over hand toe.
De meest recente is
van Microsoft, die boekhandel Barns & Noble samen met Foxconn en Inventec aanklaagt omdat het op de
Nook reader gebruikte Android besturingssysteem inbreuk maakt op een aantal Microsoft patenten. Eerder hadden Amazon en HTC als een deal gesloten met Microsoft over deze issues, maar de nu aangeklaagden hebben dat steeds geweigerd.
Met deze laatste actie van Microsoft lopen en nu in totaal
37 zaken tegen Android, die allemaal in nog geen jaar tijd aangespannen zijn.

Android ligt zwaar onder vuur
(klik op het plaatje voor een grote versie)
Het probleem hier voor Google is dat ze zelf een
te beperkte patentportefeuille hebben om succesvol in de tegen aanval te kunnen gaan en uitruil-deals te kunnen sluiten.
Googles nieuwste 'trol patent' doet daar voorlopig niets aan af.
En behalve deze patentzaken spelen er nog een aantal andere kwesties.
Zo is er de
beschuldiging van Oracle dat Google gedeelten van de Java code gestolen heeft, hetgeen mogelijk voor Google met een sisser af gaat lopen. Maar een paar dagen geleden
dook het bericht op dat Google waarschijnlijk onterecht Android niet onder de
GPLv2 licentie heeft uitgebracht, maar onder de
Apache licentie, waardoor Android applicaties beschermd kunnen worden uitgebracht. Google heeft daarvoor een trucje uitgehaald door een paar dingen uit de Linux kernel header files te strippen en vervolgens de code uit de GPL licentie te halen.
Waarschijnlijk is dit laatste niet toegestaan en mocht inderdaad blijken dat de Android kernel toch onder de GPLv2 licentie valt, betekent dat dat alle applicaties voor het Android platform die gebruik maken van code van de kernel (en dat zijn ze allemaal) ook onder de GPLv2 licentie zouden vallen en daarmee open source worden. En dat is uiteraard niet aantrekkelijk voor software ontwikkelaars die grote hoeveelheden geld en energie in applicatie-ontwikkeling stoppen en vervolgens het resultaat vrijelijk ter beschikking zouden moeten stellen.
Voor de liefhebbers: een uitgebreide analyse van dit probleem is te vinden in
dit PDF-document.
Het begint er inmiddels inderdaad op te lijken dat Microsofts' Steve Ballmer gelijk krijgt met
zijn uitspraak van een jaar geleden: dat Android gratis ter beschikking wordt gesteld door Google, wil nog niet zeggen dat het voor makers van Android apparaten ook goedkoop is om te gebruiken.
De paralellen met de
WebM codec beginnen hier danig op te vallen.