Hoe multitasking in iOS 4 werkt
30 juni 2010 - 21:58   
geplaatst door: Robert
[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/iPhone_OS4.0_Event.png[/img]Sinds iOS 4 kunnen mensen met een iPhone 4, iPhone 3GS of een derde generatie iPod touch genieten van Fast App Switching, standaard door twee keer op de Home-knop te klikken, en het bijbehorende multitasking.

Maar voor iedereen die Mac OS X gewend is met volledige multitasking hierbij een uitleg van hoe dit in het iOS werkt, want dat is niet hetzelfde als in OS X. In OS X krijgt ieder programma dat open staat en wat te doen heeft een gedeelte van de processor toegewezen, in principe het programma dat actief vooraan staat het meest. In het iOS kunnen alleen programma's voor het afspelen van audio, Mail, Safari, locatiebepaling (zoals navigatie) en VoIP in de achtergrond opereren, en dan moeten ze daar speciaal voor herschreven zijn.

In alle andere gevallen, en meegeleverde programma's Instellingen (= Settings) doen dit al, zal een programma zijn de laatste plek waar je was bewaren, en dat weer laten zien bij het dubbelklikken op je Home-knop, maar verder geen enkele aanspraak meer maken op de processor of het geheugen.

Omdat nog niet alle programma's herschreven zijn voor iOS 4 zullen op dit moment een aantal programma's zich al wel zo gedragen, maar programma's zonder een recente update zullen zich nog niet 'herinneren' waar je was de laatste keer dat jij het gebruikte.

Het heeft dan ook weinig zin om programma's te verwijderen die je ziet als je de Home-knop dubbelklikt, het gros belast je processor, en dus de batterij, helemaal niet extra. Want wat je ziet is geen lijst van open staande programma's, maar een lijst van programma's die je recent gebruikt hebt.

Deze slimme oplossing van Apple betekent dat je wel degelijk het gevoel hebt dat een programma is open blijven staan, omdat het precies daar is waar je het verliet, en de batterij lijdt er niet of nauwelijks onder.

Alleen als je een programma in de achtergrond zou willen laten draaien dat daar niet toe in staat is heb je in dit scenario pech, het enige wat dan helpt is een jailbreak met Backgrounder.


Bron: TidBits
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Hoe multitasking in iOS 4 werkt
30 juni 2010 - 22:43    reactie #1
geplaatst door: giahabal
Een vraagje: Is hier dan weer het cooperatieve multitasking waar uiteindelijk OS9 aan stuk is gegaan hier weer van stal gehaald? Uit jouw beschrijving maak ik dat een beetje op (apps moeten herschreven worden)
Hoe multitasking in iOS 4 werkt
30 juni 2010 - 23:34    reactie #2
geplaatst door: Robert
Nee, het 'herschrijven' moet sowieso voor iedere nieuwe versie van het iOS gebeuren en in dit geval wordt er alleen de code voor het bewaren van de 'state' toegevoegd of de code voor het echte multitasking.

Van dat laatste is trouwens al een voorbeeld beschikbaar: TomTom kwam al heel snel met een update waardoor het programma nu door kan blijven draaien in de achtergrond.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Hoe multitasking in iOS 4 werkt
30 juni 2010 - 23:59    reactie #3
geplaatst door: Michal
Ik vraag me af wanneer is het echt nodig om een programma(app) af te sluiten?
En de nadruk op "Nodig".
Groetjes
Michal
Hoe multitasking in iOS 4 werkt
1 juli 2010 - 00:18    reactie #4
geplaatst door: Robert
Eigenlijk alleen maar bij een app die echt in de achtergrond blijft lopen terwijl je zeker weet dat het echt wel even duurt voordat je die weer nodig hebt. In de praktijk kan je het ook nooit doen, door de manier waarop Apple e.e.a. in elkaar heeft gestoken zal je er waarschijnlijk weinig nadeel (qua batterijduur) door ondervinden, terwijl je app wel weer lekker snel voor je neus staat als je 'm weer nodig hebt.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Hoe multitasking in iOS 4 werkt
1 juli 2010 - 14:15    reactie #5
geplaatst door: Macceraar
iPad touch? Doe mij maar een iPad classic. :D

Ik denk dat het handmatig stoppen van apps vooral handig is bij brakke apps. Verder zou het niet nodig moeten zijn; als een app een goede reden heeft om door te gaan moet je dat in de app zelf kunnen stoppen. Als je bijv. een GPS-logger laat loggen zonder dat je het gebruikt is dat helemaal je eigen schuld.