Apple in Nederland? Nah, mijn US vrienden staan verbaast te kijken als hier om redelijk scherp 1700u of 1800u wordt uitgeklokt.
Als ik begin met een (ietwat chauvinistisch) verhaal over hoe goed het hier geregeld is. Sneuvelen de argumenten binnen 10 minuten ... Want er zijn genoeg punten waar wij het beroerden doen (lees: NL) dan de US ...
Nederland schendt op veel punten het VN-Kinderrechtenverdrag. Vooral op het gebied van het armoedebeleid, de aanpak van kindermishandeling en in migratieprocedures.
Het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) oordeelt dat Nederland handelt in strijd met mensenrechtenhandvest: vreemdelingen zonder verblijfstitel worden uitgesloten van basisvoorzieningen zoals voedsel, kleding en onderdak.
Uit het rapport van de Raad van Europa blijkt dat het recht van burgers op persvrijheid, het recht op een eerlijk proces, godsdienstvrijheid en privacy door Nederland (en andere Europese landen) is geschonden.
Verder blijkt uit rapporten van Amnesty dat de Nederlandse overheid te weinig doet om discriminatie te voorkomen en te bestrijden. Verder is er in Nederland geen structurele aandacht voor mensenrechten in het Nederlandse onderwijs.
Nederland faalt, als het gaat om duurzame energie. Er zijn harde Europese afspraken, maar Nederland komt die niet na. Waar de Denen en ja, zelfs onze grote ooster 'Broer' Duitsland grote Windmolenparken creëeren en hier en daar zelfs een Zonnepark wordt gebouwd (was het niet vlak bij Berlijn?), is Nederland vooral goed om 'groene energie-certificatien' in te kopen ... En dat (met opslag) door te verkopen als ... 'Groene Stroom' ...
De huizenmarkt staat op (nog steeds) op instorten. In Amsterdam is een huizenbubbel 2.0 aan de gang, maar dat zal niet lang stand houden. Landelijk gezien rekenen grote banken erop dat de huizenprijzen VERDER ZULLEN DALEN.
Tot slot is Nederland de laatste jaren gezakt op de wereldranglijst van rijke landen en wel naar de 18de plaats. Twee andere belangrijke trends wat betreft de bbp-ontwikkelingen in de wereld: de eurozone blijft erg achter op de rest van de wereld en huishoudens leggen het (zwaar) af tegenover vooral het bedrijfsleven en in mindere mate ook de overheid, als het om de verdeling van het nationale inkomen gaat.
We moeten Oostenrijk, AMERIKA, Canada, Singapore, Zweden, Noorwegen, Australie, Zwitserland en nog diverse anderen voor ons laten.
Het bedrijfsleven kan tegenwoordig daar produceren waar de werknemers het goedkoopst zijn en het gemakkelijkst zijn te exploiteren. En de belastingen kunnen middels belastingparadijzen daar geïnd worden waar het bedrijfsleven de minste lasten heeft. Vakbonden staan machteloos toe te kijken.
En innovatief? We hebben veel ideen in Nederland. Maar of het ondernemen nog in ons bloed zit?
Neem Kickstarter: wereldwijd slaagt ongeveer 40 procent van alle projecten. In Nederland ligt dat percentage onder de 20 procent.
Dus nee, ik denk niet dat Apple zich in het armere Nederland gaat vestigen

. Want ook al willen we anders doen geloven. Europa staat stil, we hebben te maken met een vergrijzing, we krijgen nauwelijks kinderen, werk wordt meer en meer uitbesteedt en qua inkomen zakken we ook steeds verder weg...
Een lang betoog? Had TOEVALLIG (ik zweer het) een meeting met buitenlandse ondernemers om deze naar Nederland te lokken voor een nieuw project voor een van mijn ondernemingen.
Je voelt het al ... "Well Sir, we MIGHT consider your proposal. However, it is important to reconsider the location of your office and productionfacility."
Dit is dan ook de enige post inzake Apple in Nederland. Want MacFreak is hier niet het geëigende platform voor.
On topic: heel goed stuk van Tim Cook. Ook Amerika heeft behoorlijk wat stappen te maken. En de voorgestelde wet? Praktisch een vrijbrief om onder de noemer 'religieuze belijdenis' alles wat buiten 'jou geloof' valt 'te negeren'. Dat laatste in de meest brede zin des woords.
Samengevat: nee, Nederland is niet beter; sterker nog: onze rijkdom is tanende, zo ook de toekomstverwachting en Tim Cook heeft een prima stuk geschreven!
Zo, en nu koffie! Want de hoop heb ik nog lang niet verloren (ook al doet het bovenstaande stuk anders geloven)

.