Opvallend in de hele discussie zoals Apple die voert, is dat het altijd gaat over video afspelen. Het is duidelijk dat daarvoor alternatieven zijn, die Google en Apple al tijden lang promoten. Met name een open-source codec zoals Google die gisteren heeft geïntroduceerd is daarbij van groot belang.
Maar Flash wordt natuurlijk voor veel meer gebruikt dan video: interactieve content. En hoewel Javascript en CSS grote vorderingen hebben gemaakt (Jquery en anderen), zijn er nog steeds heel veel zaken met Flash te realiseren die niet uit te voeren zijn met het magische HTML5/Javascript/CSS3 combo. Er zijn te veel verschillen tussen browsers, te veel zaken functies niet beschikbaar, er is geen professionele ontwikkelomgeving, enzovoort.
Er is weinig mis met Flash dat niet gerepareerd zou kunnen worden: de players moeten efficiënter, zuiniger en bug-vrij worden. Het is duidelijk dat Adobe hier grote slagen in moet gaan maken.
Het gebruik in een multitouch omgeving is problematischer, maar ook daar zou Adobe iets kunnen doen.
Ik blijf er van overtuigd dat de hele Flash discussie niet gaat over wat het beste voor ons als gebruikers of ontwikkelaars is. Het gaat over marktaandeel op het internet, het gaat over Apple vs Adobe. Apple wil geen concurrentie op zijn eigen platform niet voor gebruikers en niet voor ontwikkelaars.
Want de Apps, hoe goed en succesvol ze ook zijn, kunnen qua bereik en laagdrempeligheid niet in de schaduw staan van Flash applicaties. Reden: je moet een Apple product kopen om er gebruik van te maken! En een ontwikkelaar moet een Apple Macintosh kopen met een Apple ontwikkelomgeving om iets te produceren. Dat zijn belangrijke beperkingen die Adobe niet oplegt aan Flash gebruik.
Apple maakt prachtige producten en instigeert voortdurend nieuwe ontwikkelingen. Maar dit is een koers waar we met zijn allen heel kritisch over moeten zijn.