Ziegler om 11:02, 8-09-2008
Dit verbaast me enigszins. Was de techniek om dit überhaupt mogelijk te maken al aanwezig? Volgens mij waren ze toen nog niet in de buurt. Ik kan me vergissen . . . .
Je zou eens moeten weten...
In 1943 is er voor het eerst gedigitaliseerde spraak over de ether gezonden. Natuurlijk niet in de kwaliteit zoals wij dat kennen, maar toch. In essentie was het een digitale uitzending.
In de jaren vijftig, zestig maar vooral de jaren zeventig werd er druk ge-experimenteerd met Pulse Code Modulatie. Zo was er een bedrijf genaamd SoundStream. Dit bedrijf maakte ergens mid jaren zeventig (1976 of 1977 weet het niet meer) een prototype waarmee voor het eerst een volledig concert werd geregistreerd. Wat ik me wel kan herinneren dat SoundStream AD-converters 16bit breed waren met een Sample-frequentie van 50.000hz en een Signaal/Ruis-verhouding ergens rond de waarden van 92dB. Let wel, we spreken hier over 1977!
Sony en Philips begonnen aan de CD-standaard te werken omstreeks 1979. Beide ondernemingen hadden al prototypes, maar van een standaard was nog geen sprake. Omstreeks 1981 was er een productieprototype en ergens in 1982 was de CD gewoon te koop.
Opmerkelijk genoeg werd er in de jaren zeventig al volop gebruik gemaakt van digitale transmissie. Zo gebruikte de BBC een digitaal PCM-transmissie-systeem. Ergens begin jaren zeventig, meer weet ik me er niet van te herinneren.
De eerste Sampler/Synthesizer, de Synclavier, is zelfs iets ouder dan de Apple II: 33 jaar (1975).
Merkwaardig te zien hoe snel het menselijke geheugen faalt. Ik moet bekennen dat ik ook even in de boeken moest duiken

om het een en ander op te zoeken omdat ik na het lezen van de reply's ook begon te twijfelen of het nu de jaren zeventig of tachtig waren dat die technieken beschikbaar waren. Het lijkt erop dat veel in de jaren zeventig is ontwikkeld maar pas jaren tachtig gemeengoed werd. Sun implementeerde het AU-formaat op zijn werkstations, Apple ontwikkelde ergens in de jaren tachtig het AIF-formaat en Fraunhofer werkte hard aan MPEG Audio en Video compressie en transport-formaten waaruit uiteindelijk ergens begin jaren negentig MPEG1 layer II- en MPEG1 layer III audio uit ontstond (later beter bekend als 'em pee drie').
Het zou me niets verbazen als er al heldere geesten waren die een visie voor een draagbare muziekspeler hadden. Anderzijds: vergeet niet dat er genoeg Walkmans waren en de bediening net zo goed voor een combinatie Radio/Cassette-speler had kunnen zijn