
Is er nu bij iCloud ingebroken of niet? (Upd.)
Waarschijnlijk heeft bijna niemand het gemist, gisteren kwamen naaktfoto's van een aantal sterren plotseling in de openbaarheid terwijl die sterren daar niets mee te maken hadden. Het ging daarbij om onder andere Jennifer Lawrence, Avril Lavigne, Victoria Justice, Mary Elizabeth Winstead, Mary Kate Olsen, Rihanna, Scarlet Johansson, Selena Gomez en Hillary Duff.
Sommige mensen, zoals Victoria Justice, lieten meteen weten dat het om foto's ging die met Photoshop bewerkt waren, en dat het dus allemaal nep was. Maar de reactie van andere bekende mensen, zoals Mary Winstead, maakte juist duidelijk dat het waarschijnlijk wel op foto's van haar gaat.


De grote vraag lijkt nu of deze foto's uit Apple's iCloud gestolen zijn,
volgens The Next Web was er in de afgelopen tijd een script in omloop waarmee je eindeloos in Find My iPhone wachtwoorden kon uitproberen, een probleem dat Apple inmiddels opgelost zou hebben.
Als dit inderdaad zo is dan heeft Apple een groot probleem, maar omdat er tegelijk nepfoto's in omloop werden gebracht is het maar de vraag of het inderdaad om een lek in iCloud gaat. Het zou ook mogelijk kunnen zijn dat het om
social engineering gaat, het zo manipuleren van mensen dat ze jou hun wachtwoord toevertrouwen. Recent was er in Australië van zoiets sprake, daar werd er in eerste instantie ook meteen naar Apple gewezen.
Apple zelf heeft nog geen commentaar gegeven, behalve dat dit in onderzoek is. Ondertussen wordt ook nog eens geïllustreerd hoeveel aandacht alles wat Apple doet genereert, want zo'n beetje ieder nieuwsmedium heeft er nu al melding van gemaakt. Daarbij wordt opvallend vaak meteen al naar Apple gewezen, wij doen dat liever als we ook zeker weten dat de fout daar zit.
Eén ding blijft huizenhoog boven water staan, als je iets zeer gevoeligs maakt in digitaal formaat, zoals bijvoorbeeld naaktfoto's, dan is het een erg goed idee om dit niet via het web met elkaar te delen. Want hoe goed een systeem ook in elkaar zit, het is altijd mogelijk dat het een keer misgaat, al is het maar door een menselijke fout.
Of Apple in deze fout is komen we waarschijnlijk pas later achter, in de tussentijd dit nieuwsbericht als herinnering voor iedereen die zich hier misschien nog niet genoeg van bewust was.
Update: Apple heeft inmiddels een verklaring
op de website gezet. Daarin zegt het bedrijf dat iCloud of Find my iPhone niet gehackt zijn. Dat leek ook onwaarschijnlijk, omdat inmiddels al duidelijk was geworden dat het niet alleen om foto's die gemaakt zijn met iPhones ging, maar ook om foto's die met Android of Blackberry telefoons gemaakt zijn.
Het zou gaan om andere methodes waarmee hier de gebruikersnamen en wachtwoord 'gevonden' zijn. Apple adviseert iedereen dan ook om te kiezen voor 'sterke' wachtwoorden en twee-staps verificatie te gebruiken.
Mocht je willen weten hoe mensen achter dit soort wachtwoorden komen, dan is het
dit artikel de moeite waard om te lezen. De conclusie lijkt dat dit je vooral risico loopt als je bekend bent, maar tegelijkertijd lijkt het een waarschuwing dat gevoelige dingen op een computer aan het internet opslaan altijd risico's met zich meebrengt, hoewel dat voor de meesten van ons waarschijnlijk maar heel klein risico is.
met dank aan forumlid 'Spooter', die dit nieuws als eerste meldde op ons forum