
Italianen onderzoeken Apple's belastingen
In Italië is een onderzoek gestart naar vermeende belastingontduiking door Apple, waarbij het niet om kinderachtige bedragen gaat. Aanklagers in Milaan zeggen dat het om 206 miljoen euro in 2010, en 853 in 2011 zou gaan, en dus om een totaal van maar liefst ruim een miljard euro.
De Italiaanse tak zou een gedeelte van de winst naar de vestiging in Ierland hebben overgeboekt, waar Apple minder belasting over die winst hoeft te betalen.
Apple zelf lijkt er op dit moment niet wakker van te liggen, het bedrijf zei er het volgende over:
Apple pays every dollar and euro it owes in taxes and we are continuously audited by governments around the world. The Italian tax authorities already audited Apple Italy in 2007, 2008 and 2009 and confirmed that we were in full compliance with the OECD documentation and transparency requirements. We are confident the current review will reach the same conclusion.
Het is trouwens niet alleen Apple dat onder vuur ligt, sinds de crisis in Italië in alle hevigheid losbarstte wordt er veel intensiever gekeken naar bedrijven die mogelijk nog geld aan de Italiaanse overheid schuldig zouden zijn. Zo kregen Domenico Dolce en Stefano Gabbana, van het modehuis met dezelfde naam, afgelopen juni een voorwaardelijke gevangenisstraf van 20 maanden elk en een stevige boete omdat ze honderden miljoenen in belastinggeld zouden hebben verstopt, maar beiden ontkennen nog steeds dat ze iets verkeerd zouden hebben gedaan.
Aan de bron van dit probleem lijkt het systeem te liggen dat sommige landen binnen de EU, zoals Ierland en Nederland, de deur wijd open zetten voor grote bedrijven om hun belastingen zoveel mogelijk via die landen te laten lopen en op die manier zo min mogelijk belasting te betalen. Apple is daarbij beslist niet de enige, bijna alle multinationals maken er gebruik van. De vraag lijkt vooral waarom dit wordt toegestaan, terwijl sommige landen hier kennelijk last van hebben.