eBooks in de lift ? Weet je, ik weet dat zo net nog niet !
Als je de grafiek bekijkt, dan zie je dat in het laatste kwartaal (waarin Apple de iPad uitbrengt) er een daling valt te noteren, i.p.v. enige stijging - wat je toch minstens zou denken, als je voorgaande kwartalen zo ziet. Mijn gedachte is, dat kopers van ereaders massaal de iPad omarmen. De verkoop van eBooks (die vrijwel allemaal met DRM voor allerlei andere merken readers worden uitgebracht) zal voorlopig stagneren, zo lang de uitgeverijen hun DRM niet los laten of op zijn minst geschikt maken voor de iPad. Want dat is namelijk nog lang niet het geval...
Het probleem van DRM-beveiliging is al eerder bij andere media uitgeprobeerd: CD's, MP3's, video's. In al deze gevallen bleek het middel (DRM) erger dan de kwaal (illegale kopieën) en hebben de media-aanbieders er na een rommelige periode toch van afgezien. En zelfs Apple heeft (klem tussen de angst van muziekuitgevers en de publieke opinie) het beveiligen van muzieknummers na enkele jaren afgeschaft. Maar nu, na ca. 5 jaren, floreert de muziekhandel weer. Niet als vanouds, maar wel met nieuwe business-modellen.
Historisch gezien is het natuurlijk een bijzonder akelige stap: kopers kunnen (als ePubs zonder beveiliging worden vrijgegeven) op peer-to-peer websites gaan grasduinen en titels downloaden. In de muziekbranche gebeurt dat ook - volop zelfs. Maar er is ook een ander fenomeen ontstaan: lezers zijn gaan beseffen dat het kopen van media ook een kwestie van 'gunnen' en gemak is. Die kopers zijn de werkelijke doelgroep. Die moeten ze in de watten leggen ! En daar moeten uitgeverijen en (digitale) boekenwinkels nog even aan wennen.
Er zijn bovendien een tweetal verschillen t.o.v. bijv. audio/video: boeken hebben het voordeel dat de lezer zelf niet zo snel een eigen kopie kan en zal aanmaken; wat bij audio (CD) en video (DVD) wel het geval is. Alles moet dus in eerste instantie door de uitgeverijen worden aangeboden, en niet door de lezers zelf. De enorme wildgroei zal dus veel makkelijker in te dammen zijn, dankzij meta-data en direct te herkennen en herleiden inhoud.
Nadeel: een muziekliefhebber kan nummers van albums apart kopen (waardoor de prijs per eenheid heel acceptabel blijft). Bij een boek zal die prijs hoger moeten blijven liggen (om alle partijen hun geld eraan te laten verdienen) dus de acceptatie lager zijn. Of waagt de uitgeverij zich aan het verlagen van die boekprijs ? In principe zou dit kunnen, want de kosten zijn ook veel lager. Hoe sterk is het stigma van lagere prijs ("wellicht flut boek") tegenover de bredere acceptatie van een digitale boekenhandel ? En hoe verhoudt de uiteindelijke digitale winst zich tot de gangbare cijfers van de papieren handel ?
Het vinden van die balans is de kunst...
De "lift" zit nog even vast tussen de ramsj-kelder en de begane grond.
(Bewerkt door Peter Villevoye om 9:42, 19-08-2010)