Het File System is een heel wezenlijk onderdeel van het hele operating system. Een van de belangrijkste taken van het File System is het bijhouden waar alle bestanden in "blokken" over een opslag-medium verdeeld staan en welk proces met welk bestand bezig is.
De Mac gebruikte ooit het "Macintosh File System" (MFS). Daarbij waren wel mappen op een schijf te zien, maar de interne structuur was toch heel 'plat'. Een bestandsnaam kon dus maar 1x gebruikt worden, ongeacht of het in de ene of de andere map stond - dat soort zaken, dus. Al vrij snel koos Apple voor een "Hiërarchisch FileSystem", waarbij (o.a.) de directory-structuur ook fysiek werd aangehouden. Later werd het nog eens verbeterd in "HFS+" (kleinere blokken; minder 'restjes' onbenutte ruimte").
Maar met het inhuren van ene
Dominic Giampaolo, heeft Apple een grootmeester op het gebied van "Journaling File Systems" (JFS) in huis gehaald. Dominic stond aan de wieg van het JFS voor het BeOS en het ligt voor de hand dat hij zich bij Apple niet gaat bezighouden met het ontwerpen van iPhone-ikonen of dergelijke.
JFS werkt anders dan een HFS: het schrijft niet zozeer alleen maar de inhoudsopgave van bijv. een harde schijf, maar registreert ook continu wat het aan het doen is. Mocht er iets misgaan, dan weet het OS dankzij het JFS precies waarmee het nog mee bezig was en welke files (blokken) wèl of níet in orde waren, ten tijde van de crash. Dat is (in het kort) een van de voordelen van JFS. Een belangrijke keuze en stap voor Apple, àls de speculaties kloppen.
Overigens is het niet eens zo'n heel verre toekomst voor het MacOSX. De optie staat al "disabled" in het huidige MacOSX maar in 10.2.2 maakt het een goeie kans.
(De codenaam van het project luidt "Elvis".)