
Waarom het aandeel Apple recent gedaald is
De afgelopen tijd is het aandeel van Apple behoorlijk gedaald, na een tijd van bijna onafgebroken groei. Dat leidt natuurlijk tot allemaal speculaties naar de reden hiervoor, natuurlijk ook bij ons op het forum van MacFreak, zoals bijvoorbeeld
in dit draadje.
En al snel wordt er dan van alles bij gezocht, want 'kennelijk' zijn investeerders niet tevreden. Maar is dat wel zo? Om het antwoord hierop te geven hieronder een kleine speurtocht die laat zien hoe dit soort dingen werken en waarom het verstandig lijkt niet al te snel conclusies aan zulke koersdalingen te verbinden.
Als voorbeeld nemen we Doug Kass, de president van hedge fonds
Seabreeze Partners en een regelmatige gast op
CNBC. Deze Doug Kass schreef op 3 oktober op het web een stuk met
tien redenen waarom Apple's aandeel zou moeten dalen.
Dit kreeg veel aandacht en er verschenen natuurlijk ook prima stukken met tegenargumenten, bijvoorbeeld
dit stuk van Tiernan Ray bij Barron's, die met redelijke argumenten duidelijk lieten zien waarom veel van wat Doug Kass opgeschreven had gewoon flauwekul is.
En Doug Kass nam het kennelijk allemaal erg serieus, want hij nam ook de moeite om te op dat stuk te reageren en die reactie is ook bij Barron's
te lezen.
Nu kan je de moeite nemen om bovenstaande links allemaal door te ploeteren, maar dat is helemaal niet nodig. Want het einde van deze 'soap' maakt duidelijk dat het voor Doug Kass allemaal een toneelstukje was dat er voor zorgt dat zijn hedge fonds lekker veel geld kan verdienen met een aandeel dat veel meer waard is, maar dat hij zelf heeft helpen naar beneden te kletsen.
Want inmiddels raadt hij ons weer aan
om aandelen Apple te kopen. Dat hij 9 van de 10 argumenten die hij eerst gebruikte fundamenteel en onomkeerbaar zijn (zoals de dood van Steve Jobs) maakt helemaal niets uit, hij komt nu gewoon met nieuwe argumenten om wèl te kopen en negeert gewoon zijn eigen argumenten die hij ruim een maand geleden zogenaamd allemaal nog de moeite waard vond.
De reden waarom dit allemaal gebeurt lijkt dan ook zo klaar als een klontje, Doug Kass wilde wat meer verdienen op de Apple aandelen in het portfolio van Seabreeze Partners. Dus hij verkocht terwijl hij zorgde dat Apple negatief in het nieuws kwam, wachtte tot het aandeel genoeg gedaald was, kocht weer en kwam daarna met het verhaal waarin hij ons vertelt dat we nu allemaal natuurlijk weer datzelfde aandeel moeten kopen.
Een leuke strategie, vooral voor dit soort fondsen omdat het lekker makkelijk geld verdienen is, alleen jammer dat er kennelijk altijd mensen zijn die dit serieus nemen. En eigenlijk verbazend dat je zo openlijk de boel (legaal) kan belazeren, er toch makkelijk mee weg kan komen en dat een kanaal als CNBC Doug Kass niet op de zwarte lijst zet.