zivojan om 22:52, 25-06-2010
Jules om 8:32, 25-06-2010
En is Google - wat nog erger is - gedwongen om te laten zien dat ze van afstand kunnen bepalen wat er op jouw telefoon staat. Als dat geen grove privacyschending is, weet ik het ook niet.
(Bewerkt door Jules om 16:34, 25-06-2010)
Apple kan van afstand jouw positie bepalen en doorsturen naar Apple:
http://tweakers.net/nieuws/68127/apple-gaat-locatiegegevens-iphone-en-ipad-verzamelen.html
Lijkt me ook een grove schending van privacy...
Inderdaad, dat vind ik evenzo. Maar dit draadje was er om een keertje Android te bashen en een keertje niet Apple, toch?
Gelukkig staan mijn location services uit, trouwens

Overigens staan dit soort zaken wel in de gebruiksvoorwaarden, zoals Robert terecht opmerkt, maar ze blijven m.i. inderdaad dubieus.
Laten we echter terugkeren naar het belangrijkste punt uit de oorspronkelijke discussie: de gevolgen voor gebruikers van Android van Google's keuze om apps niet aan de poort te keuren maar te reageren op incidentbasis.
In mijn bescheiden mening heeft Apple - met zijn keuze voor een strenge controle op welke apps wel en niet in de appstore worden toegelaten - nadrukkelijk lering getrokken uit de ellende met malware op het PC-platform en op het internet. App niet goed -> je komt er niet op. Google kiest een andere aanpak en laat de gebruikers een zeker risico nemen. Wanneer het misloopt komen ze alsnog in actie, vergelijkbaar met security updates zoals bijvoorbeeld Microsoft en Apple die ook uitbrengen voor Windows en Mac OS, maar vooralsnog lijkt Google sneller in actie te komen en meer middelen voorhanden te hebben om dat ook te kunnen.
Wat zijn de resterende risico's voor de Android-gebruiker?
1. Je telefoon geeft ongewenst een tijdje persoonlijke en/of kwetsbare informatie door aan een derde partij die wellicht kwaadwillend is;
2. Je telefoon doet het ineens niet meer of niet meer goed;
3. Je telefoon verminkt data of je bent gedwongen het apparaat zelf te wissen en te resetten.
Aangezien Google ervan uitgaat dat al je relevante data ergens op het internet 'in the cloud' - op een goed beveiligde Google server - staat, zijn de laatste twee problemen hinderlijk, maar niet onoverkomelijk. Bovendien kunnen ze zich ook voordoen als er iets niet lekker zit aan 'normale' software en - omdat Apple ook niet alles kan testen of weten - ook op een iPhone. Ze vormen dus niet echt een onderscheidend verschil tussen iOS en Android (alhoewel ik er door gebruikservaring inmiddels wel van overtuigd ben dan de gemiddelde Android-telefoon qua stabiliteit niet kan tippen aan de gemiddelde iPhone, maar we weten inmiddels wat gebruikers op dat vlak bereid zijn te doorstaan.)
Wat overblijft is punt 1: je loopt op de Android marketplace een aanzienlijk groter risico dan op de appstore om software te downloaden die persoonlijke of anderszins kwetsbare informatie in ongewenste handen brengt. Persoonlijk vind ik dat een nogal belangrijke constatering en weldegelijk een argument dat je als gebruiker zou moeten meewegen wanneer je overweegt om een Android-toestel aan te schaffen.