
Parallels zou 90 procent van de markt hebben
Als je een ander besturingssysteem op je Mac wilt draaien zonder te herstarten dan heb je drie opties:
Parallels Desktop,
VMware's Fusion en het gratis
VirtualBox. Daarbij krijgt Parallels vaak het meeste aandacht, dat is waarschijnlijk onder andere omdat het volgens onderzoeksbureau NPD inmiddels maar liefst
90 procent van deze markt in handen zou hebben.
Daarbij wel meteen de kanttekening dat NPD alleen de verkopen in de V.S. heeft onderzocht, het is goed mogelijk dat dat internationaal heel ander ligt. Alleen hebben wij nog nooit internationaal onderzoek hiernaar gezien en denken eigenlijk niet dat dat er is.
De vraag die ons belangrijker lijkt is welke van deze twee opties het beste is, en die is niet makkelijk te beantwoorden. In iedere review, en ook in onze eigen ervaring, komt naar voren dat zowel Parallels als Fusion erg prettig werken en prima functioneren. Het gratis VirtualBox doet natuurlijk ook nog mee, maar is wat minder gepolijst.
In snelheidstesten,
zoals deze, wint Parallels het van Fusion, maar vaak zijn de verschillen niet zo ontzettend groot. Het verschil in snelheid is vooral te merken bij 3D toepassing, zoals games, maar je kan je afvragen of je sowieso zou moeten proberen om games in een virtuele omgeving te spelen. Apple's gratis Boot Camp installeren, en in Windows herstarten zonder enige vertraging, lijkt dan een veel betere optie.
Ter afsluiting nog twee tips: zoals je
hier kunt lezen is het toewijzen van erg veel RAM aan een virtuele machine vaak helemaal niet zo'n goed idee, het resultaat is meestal vooral dat het opstarten en afsluiten er alleen maar trager door gaat. Eén GigaByte aan virtueel geheugen zou voldoende moeten zijn voor Windows 7 en 8.
En als laatste: als je een upgrade naar Fusion 6 hebt gedaan en je hebt problemen met je Boot Camp partitie, dan vind je de oplossing daarvoor
in dit draadje.