Android raakt steeds meer versplinterd
3 februari 2014 - 19:31   
geplaatst door: de Redactie
http://www.macfreak.nl/modules/news/images/AndroidRobotAlleen.jpg
Android raakt steeds meer versplinterd
Terwijl de markt voor mobiele telefoons steeds meer gedomineerd wordt door Android, zou je denken dat die markt vooral bestaat uit Android en iOS. Maar de waarheid blijkt een stuk genuanceerder te liggen, want in dit onderzoek van ABI Research blijkt dat er inmiddels zoveel variaties van Android zijn dat Google er steeds minder aan heeft en er ook steeds minder grip op heeft:
Citaat


Android’s dominance is not quite as rosy as it seems though, with most of the growth coming from forked Android operating systems (137% year-on-year), mainly in China, India, and adjacent markets. Forked Android or AOSP accounted for 25% market share with 71 million unit shipments, as opposed to certified Android’s share of 52%, of a total of 77% market share.

“The growth of AOSP is significant for Android’s owner Google, because AOSP does not offer Google’s services (due to their unavailability in China), impacting Google’s ability to monetize the Android ecosystem,” comments Nick Spencer, senior practice director, mobile devices.


Met andere woorden, waar eerst alleen Amazon een eigen variatie op Android maakte (zelfs met een eigen App Store), zijn nu de landen waar Android het hardst groeit eigenlijk voor een groot deel waardeloos aan het worden voor Google.

De vraag lijkt dan ook hoe Google hierop in de toekomst zal gaan reageren, ze hebben in ieder geval al stevige druk op Samsung uitgeoefend om ervoor te zorgen dat die stopt met zijn variaties, en met succes. De enige reden dat Google daar nog macht heeft is trouwens doordat ze kunnen dreigen met het niet geven van Google's Services, zoals Google Maps.

Maar bij Samsung zijn ze ook niet gek, daar zijn ze nog steeds bezig met hun eigen mobiele besturingssysteem Tizen verder te ontwikkelen, en daar is ook weer een belangrijke stap in gezet. En die stap is, vast niet helemaal toevallig, dat ze voortaan hun eigen kaarten-app hebben.

We zijn benieuwd wat dit allemaal voor Android gaat betekenen, want Google zal vast niet werkeloos gaan zitten toekijken hoe hun positie langzaam maar zeker verder uitgehold gaat worden.