
Safari zit Firefox op de hielen
Een aantal jaren geleden waren er commentatoren die zeiden dat Apple maar met Safari moest stoppen, het marktaandeel van hun browser was tenslotte niet om over naar huis te schrijven. Het is maar goed dat Apple dat niet gedaan heeft, en juist de visie gehad heeft om te zien in welke richting de toekomst lag.
Want bij Apple werd er besloten om te stoppen met Safari voor Windows, en dat was vast niet alleen omdat het niet zo'n groot succes was, maar ook omdat ze bij Apple steeds duidelijker zagen dat een groot gedeelte van de toekomst in
mobile computing ligt.
Dat dat een goed keuze is geweest wordt duidelijk als we kijken naar alle browsers die op dit moment gebruikt worden, en het aandeel daarvan van Safari. Ook dan is Internet Explorer nog steeds de grootste met 48,37 procent, heeft Chrome 14,86 procent, Firefox 14,1 procent en staat Safari inmiddels op 13,09 procent. De rest, bijvoorbeeld Android browser en Opera, blijven onder de 4 procent. Dus dat zijn de kleine spelers in dit veld.

Safari zit Firefox op de hielen
Gezien de enorme groei van mobiel computing en mobiel Safari ten opzichte de desktop browsers lijkt het voor de hand te liggen dat Safari over niet al te lange tijd zowel Firefox als Chrome voorbij zal gaan.
Voor de volledigheid ook de verdeling voor de desktop en mobiel apart, daar is goed te zien hoe groot mobiel Safari op dit moment al is, en wat een grote speler Apple dus in dit veld is.

Safari zit Firefox op de hielen

Safari zit Firefox op de hielen
Maar het is niet alleen maar goed nieuws voor Apple, dat grote aandeel van Safari in het mobiele segment is dalende, terwijl juist de concurrent Chrome aan het stijgen is. Als Chrome zijn aandeel op de desktop behoudt en de mobiele versie blijft doorstijgen dan gaat Safari waarschijnlijk alleen Firefox voorbij.

Safari zit Firefox op de hielen
Natuurlijk is dit alles koffiedik kijken, want als Apple met een grotere iPhone of grotere iPhones komt later dit jaar, er doen genoeg geruchten de ronde, dan zou Safari de dalende trend wel eens kunnen keren. Maar dat weten we natuurlijk pas als het zover is.
Voor meer gegeven en cijfers verwijzen we jullie naar de bron, en dat is
dit artikel van Ars Technica.