Plexyglazz om 22:21, 11-11-2005
Ger, bedoel je niet dat ze juist door onoordeelkundig gebruik veroorzaakt zijn dan?
In een eventuele rechtzaak is het handig als je kunt aantonen dat je er als fabrikant alles aan gedaan het hetgeen je ten laste wordt gelegd te voorkomen. In het geval van Apple is dat niet zo geweest, en da's uitermate onhandig van ze. Komt het tot een rechtzaak, dan kan juist dat punt ze nog wel eens op gaan breken.
Apple koos er voor om die verantwoording bij de eindgebruiker te leggen. Steve Jobs demonstreerde bij de introductie van de iPod nano dat je 'm zó in je spijkerbroek mag steken. Phil Schiller zei zelfs letterlijk dat men maar een hoesje van een derde partij aan moest schaffen. Phil is inmiddels zeker aan z'n jasje getrokken door Apple Legal en Steve heeft vast spijt van de manier waarop hij de nano het daglicht liet zien. De vraag in zo'n rechtzaak gaat worden: "Heeft Apple alles gedaan om krassen en/of beschadigingen te voorkomen." Nee, dus.
Vandaar nu dit knullige hoesje. Want hoe simpel ook, hierdoor kan de eindgebruiker nooit meer claimen dat de krassen de schuld zijn van Apple. Apple zegt: "Gebruik dit hoesje dat gratis meegeleverd is". Doe je dat niet en krijg je krassen, dan is dat jouw probleem. Indirect geeft Apple met dit hoesje zelfs toe dat de iPod zónder zo'n hoesje krast.
Ik geef de eisers van iPod's die zonder hoesje zijn uitgeleverd een goede kans de zaak te winnen. Het enge is dat dit massaclaim-advocaten zijn. Je
filed een
complaint en gaat landelijk adverteren om schadegevallen binnen te halen. D'r worden zelfs televisiespotjes uitgezonden om je aan te melden als je iPod bekrast is..! Als je dat doet, teken je gelijk voor een percentage dat ten gunste komt van het advocatenkantoor als de rechter schadevergoedingen gaat toekennen. Hoe meer gevallen, des te meer centjes. Kassa voor de advocaat..!
Een voorbeeldje van zo'n clubje
lawyers:
een waslijstje massaclaims. De iPod staat er tussen, maar ze doen ook al 'onderzoek' naar 'G5-eigenaren die last hebben van uitval van hun machine'. Opvallend aan het lijstje is dat het eigenlijk alleen hele grote firma's betreft die voor van alles en nog wat worden aangeklaagd. Wil je meedoen aan zo'n aanklacht kun je jezelf snel en simpel online aanmelden. Hoppa; wéér een klant..!
Dat dit niets meer met rechtspraak te maken heeft, maar zuiver gaat om geld verdienen mag duidelijk zijn. Het werkt echter wel zo. Daarom is zo'n zaak als dit betreffende een product dat met miljoenen tegelijk wordt verkocht een regelrecht bedrijfsrisico voor Apple. De wet van de grote getallen gaat werken en je bent als bedrijf enorm kwetsbaar in dit soort situaties...
Even een boeken-tip in dit kader:
'De Claim' van John Grisham. Een geweldig verhaal dat zich rond dit thema afspeelt. Als je het uit hebt, begin je ook te begrijpen waarom dit soort situaties in de US zo werken en waarom grote bedrijven zich aan alle kanten juridisch moeten indekken.
[ Ger ]