
Tip: hoe het nieuwe time-lapse in iOS 8 werkt
Voor iOS zijn er al een aantal prima
time-lapse apps, bijvoorbeeld [ituneslink=https://itunes.apple.com/app/id740146917]Hyperlapse van Instagram[/ituneslink] of [ituneslink=https://itunes.apple.com/app/frames-time-lapse-stop-motion/id503347879?ls=1&mt=8]Frameographer[/ituneslink]. Frameographer zorgt vooral voor een aantal extra opties als je Time-Lapse video's wilt maken, Hyperlapse geeft je prachtige videostabilisatie.
Op de pagina van Apple over de camera's van de iPhone 6 wordt een interessante claim gemaakt over de Time-Lapse in iOS 8:
Time-lapse video
Now you can create incredible time-lapse videos. iOS 8 does all the work, snapping photos at dynamically selected intervals. Just set up your iPhone to shoot what you want. Swipe to select Time-lapse mode, tap the Record button, and let Camera record as long as you choose. You'll have an amazing movie, whether you record for 30 minutes or 30 hours.
Maar wat bedoelt Apple daar nu precies mee, wat zijn die "dynamically selected intervals" precies?
Dan Provost is één van de mensen achter Frameographer en hij was natuurlijk extra benieuwd wat er aan de hand was, en heeft het helemaal voor ons uitgezocht. En wat blijkt, Apple heeft (weer eens) iets heel slims bedacht, waardoor ook lange time-lapse filmpjes niet al te veel ruimte op je
iPhone,
iPod touch of
iPad innemen: als je time-lapse video's 10 minuten lang duren dan schiet je iPhone iedere seconde twee frames. Als je filmpje tot 20 minuten duurt dan wordt dat één frame per seconde, en wordt de helft van de frames van die eerste 10 minuten weggegooid. En zo gaat het door.
Hieronder zie je een overzicht van hoeveel frames je krijgt met verschillende lengtes.

Tip: hoe het nieuwe time-lapse in iOS 8 werkt
En hieronder hoe dat er uitziet. Het eerste filmpje is een opname van 5 minuten, en het tweede filmpje is een opname van 40 minuten. Beide filmpjes duren 20 seconden en hebben 30 frames per seconde. Maar het tweede filmpje is 8 keer zo snel als het eerste, simpelweg omdat er veel minder frames overgebleven zijn. Dat zie je vooral aan de snelheid waarmee de auto's en de wolken bewegen, want minder frames is meer snelheid.
Mocht je ook met de nieuwe time-lapse optie in iOS 8 willen experimenteren, die vind je door de Camera-app te openen en dan helemaal naar links te gaan. Als je iOS 8 in het Nederlands gebruikt zal je zien dat het dan geen "time-lapse" heet, maar "tijdsverloop". Wij hadden daar liever geen vertaling gezien, maar dat ligt misschien aan ons.