De ultieme gids voor leeglopende iDevices
23 april 2014 - 12:50   
geplaatst door: de Redactie
http://www.macfreak.nl/modules/news/images/Batterij-iPhone-iOS7.jpg
De ultieme gids voor leeglopende iDevices
Een vraag die vaak op dit forum voorbij komt, in allerlei variaties, gaat over de batterijtijd van de iPhone, iPod touch of iPad en dan natuurlijk vooral als daar een probleem mee is. Wat we daarbij vooral vaak zien is dat mensen klagen dat ze minder lang met hun iDevice kunnen werken na een update van iOS.

Nu kwamen we op deze pagina een uitstekende handleiding tegen - inclusief stappenplan! - hoe je zelf er achter kunt komen wat het probleem is en hoe je het op kan lossen. Normaal gesproken zouden we alleen een link geven naar zo'n pagina, maar omdat het een uitgebreid verhaal is hebben we het in zijn geheel vertaald, die vertaling vind je hieronder.

We hebben deze vertaling trouwens al aan Scott Loveless, de schrijver van het originele artikel, gestuurd. We hebben nog geen antwoord gekregen, maar nemen aan dat het daar binnenkort ook zal verschijnen, want er staan al versies in het Koreaans, Frans, Chinees, Spaans, Russisch en Vietnamees.

Hieronder het hele verhaal van Scott Loveless in onze vertaling, we hopen dat jullie er wat aan zullen hebben. De getallen tussen haakjes verwijzen trouwens naar de voetnoten, en die staan natuurlijk onderaan.

Citaat


Ik heb bijna twee jaar bij de Genius Bar gewerkt, en de moeilijkste problemen om op te lossen hadden te maken met batterijen die te snel leegliepen. Het was vaak erg moeilijk om er achter te komen waarom batterij van iemand zo snel leegliep.

Ik heb het mijn missie gemaakt om er achter te komen wat de specifieke redenen zijn voor het leeglopen van een batterij in iOS. Dit artikel is het resultaat van mijn jaren van onderzoek en anekdotisch bewijs dat ik verzameld heb tijdens de honderden Genius Bar afspraken die had toen ik een Genius en iOS technicus was, en ook door testen op mijn eigen devices en die van mijn vrienden.

iOS 7.1 kwam recent uit met een boel aanpassingen voor het design en de prestaties. Sommige mensen melden dat ze last hebben dat hun batterij sindsdien sneller leegloopt en veel blogs melden dit alsof het een feit zou zijn (1).

Dit is niet een van die "zet iedere handige iOS-functie uit" bijdrages waar ik me aan kan ergeren. Mijn doel is om praktische stappen te geven die je batterij-problemen in iOS echt oplossen.

Eén ding voordat we starten - 99,9% van de tijd is het niet iOS dat ervoor zorgt dat je batterij te snel leegloopt. Ik garandeer je dat als je jouw telefoon zou wissen en er geen apps of e-mail op zou staan, dat je batterij het heel erg lang vol zou houden. Maar niemand gebruikt zijn device op die manier, en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Ik hoop dat je met de volgende stappen weer van je iOS device en de batterij kunt genieten, terwijl je nog steeds de apps en de mogelijkheden gebruikt waar je van houdt.

Maar eerst moeten we testen of je eigenlijk wel een probleem hebt.

Hoe test je jouw iOS batterij-gebruik

Er is een snelle en makkelijke manier om de batterij te testen in je device ingebouwd, als je zelf een beetje wilt rekenen - de Gebruik en Stand-by tijden. (2) Ga naar Instelling > Algemeen > Gebruik en kijk naar je tijden.

De tijd voor Gebruik is hoe lang jij je device gebruikt hebt, de Stand-by tijd is hoe lang jouw device in de slaapstand heeft gestaan tussen de momenten dat je het gebruikte plus je de tijd die je onder Gebruik ziet staan. Een betere naam voor Stand-by zou zijn "Totale tijd sinds van de lader af". Het belangrijkste hier is dat de tijd onder Gebruik een stuk lager zou moeten zijn dan de Stand-by tijd, of je moet je device iedere seconde hebben gebruikt sinds je die van de lader haalde. Als dat niet het geval is en je Gebruik is hetzelfde als de Stand-by dan heb je een serieus probleem. Ook is het belangrijk dat de tijd onder Gebruik exact moet weergeven hoe lang jij je device hebt gebruikt sinds je het van de lader afhaalde.

Dus hier de test: schrijf je Gebruik en Stand-by tijd op, druk op de Aan/Uit knop (sommige mensen noemen dit de vergrendelknop) om je device in de slaapstand te zetten en laat je device vijf minuten met rust. Daarna kijk je weer naar de tijden. Als je device slaapt zoals het hoort, dan moet de Stand-by tijd vijf minuten hoger zijn en je Gebruik met <1 minuut (dus niet meer dan 1 minuut er bij) (3). Als je Gebruik met meer dan 1 minuut is toegenomen dan heb je last van iets dat toch gebruik maakt van je device en het leeg trekt. Dus iets zorgt ervoor dat je device niet goed in de slaapstand komt, wat de tijd die een batterijlading je geeft behoorlijk zal verkorten.

Als niets je batterijlading leeg trekt, dan prima! Dan hoef je de stappen uit dit artikel niet te doen. Maar als jij, of iemand die je kent, de hele tijd klaagt hoe kort er met één lading gewerkt kan worden, lees dan door en stuur dit artikel naar ze door.

Hier zijn de belangrijkste oorzaken van een leeglopende batterij onder iOS die ik gevonden heb, en hoe ze op te lossen.

Stap 1: Zet Locatievoorzieningen en Ververs apps op achtergrond uit voor Facebook

De eerste stap lijkt misschien erg specifiek, maar dat is omdat deze extreem vaak voorkomt en ontzettend effectief is. Hij is goed getest en bevestigd op veel devices.

Twee weken geleden kreeg is een iPhone 5s, ik vond dat mijn batterij nogal snel leegliep. De nerd die ik ben besloot ik natuurlijk meteen om de app Instruments van Xcode, Apple's app voor ontwikkelaars, te gebruiken om te kijken wat het probleem was. Instruments werkt als een Activiteitenoverzicht in OS X, maar dan voor je iPhone, waardoor ontwikkelaars (of nerds zoals ik) kunnen zien welke processen op dat moment draaien en hoeveel geheugen of processor-kracht iedere app op dat moment gebruikt.

Tijdens deze testen kwam Facebook de hele tijd naar voren, terwijl ik het helemaal niet gebruikte op dat moment. Dus probeerde ik om Locatievoorzieningen (4) en Ververs apps op achtergrond (5) voor Facebook uit zetten en je raadt nooit wat er toen gebeurde: het percentage voor mijn batterij ging omhoog. Het sprong van 12% naar 17%. Maf. Ik heb dat nog nooit eerder op een iPhone gezien. De iPod touch laat hetzelfde gedrag zien, voor zover ik me kan herinneren, maar het is een tijdje gelezen dat ik dat getest heb. Voor de iPhone is het percentage meestal behoorlijk consistent. (6)

Ik heb dit gedrag op meerdere iPhones gezien met hetzelfde resultaat: het percentage gaat omhoog nadat je deze achtergrond functies voor Facebook hebt uitgezet.

Slecht Facebook, slecht.

Stap 2: Zet Ververs apps op achtergrond uit voor apps die voor jou niet belangrijk zijn

Mijn recente post legt de voordelen van Ververs apps op achtergrond uit. Ververs apps op achtergrond is een fantastische toevoeging aan iOS 7, maar je hebt het niet nodig voor iedere app dat het ondersteunt. Zet Ververs apps op achtergrond uit voor Facebook of andere apps waarvan je niet persé de hele tijd 'verse' data nodig hebt.

Als er apps zijn die je vaak gebruikt, en je hebt vertrouwen in de app en de ontwikkelaar ervan, dan kan je Ververs apps op achtergrond met vertrouwen aanzetten en genieten van het feit dat je apps op een intelligente manier nieuwe data binnenkrijgen, zodat ze klaar zijn voor jou als je ze wilt gebruiken. Ververs apps op achtergrond is fantastisch als je het nodig hebt, maar je hebt het echt niet nodig voor iedere app op je iOS device.

Stap 3: stop met apps uitzetten via Multitasking

iOS 7 heeft het erg leuk gemaakt om je apps helemaal uit te zetten: alles wat je hoeft te doen is dubbelklikken op de Home-knop en de voorvertoning van de app naar boven 'swipen' zodat het in een digitaal zwart gat verdwijnt.

Wat de meeste je vertellen is dat apps zo afsluiten je een langere batterijduur zal geven, want het zorgt ervoor dat apps niet meer in de achtergrond draaien.

Fout.

Ja, het sluit de app af, maar wat je niet weet is dat je de batterijduur juist verkort als je dit regelmatig doet. Laat me je vertellen waarom.

Als je een app afsluit, dan haal je die app uit de RAM van het device (7). Hoewel je misschien denkt dat je dat wilt doen, is dat niet zo. Als je dezelfde app de volgende keer dat je die nodig hebt opent moet je device het weer in het geheugen laden. Al dat laden en het weer verwijderen zorgt dat je device meer moet doen dan als je het het met rust laat. Plus, iOS sluit apps automatisch als het meer geheugen nodig heeft, dus doe je iets dat je device al voor je doet. Het is de bedoeling dat jij de gebruik bent van je device, niet de schoonmaker.

De waarheid is, die apps in het multitasking menu draaien helemaal niet in de achtergrond: iOS onthoudt waar jij het laatst was in de app, zodat het daar weer door kan gaan als jij die app weer gebruikt. Alleen als je Ververs apps op achtergrond aan hebt staan kunnen apps in de achtergrond draaien, en dan nog alleen als het apps zijn die muziek spelen, Locatievoorzieningen gebruiken, audio opnemen, of de meest verborgen van allemaal: kijken of er VoIP oproepen (8) binnenkomen, zoals Skype. Al deze uitzonderingen, behalve de laatste, zullen een icoontje naast het batterij-icoon laten zien om je te laten weten dat er een app in de achtergrond draait (9).

Stap 4: Zet push e-mail tijdelijk uit

Als stap 1 tot en met 3 je probleem niet oplossen, probeer dan om push e-mail tijdelijk uit te zetten om te kijken of dat helpt (10). Push e-mail laat je device de hele tijd instant notificaties ontvangen, iedere keer dat je een e-mail ontvangt. Dat is fantastisch als je moet weten wanneer iedere unieke e-mail binnenkomt, maar het heeft een impact op je batterijduur als het niet goed staat ingesteld.

Ik heb veel devices gezien waar push de belangrijkste oorzaak is van het leeglopen van de batterij, maar ik heb ook veel devices gezien met prima batterijduur met push aan. Het is afhankelijk van jouw e-mail en de instelling van de server. Probeer Fetch op elk uur, dertig minuten of vijftien minuten te zetten om te kijken of het leeglopen dan stopt. Als dat niet helpt, zet het dan weer aan. Je kan ook proberen om push voor individuele accounts uit te zetten als je er meerdere hebt. Blijf teruggaan naar de test aan het begin van dit artikel om te zien of dat je probleem heeft verholpen.

Ongelofelijk vaak, vooral met Exchange push e-mail, is het alsof het device in een vicieuze cirkel terecht komt en constant kijkt of er e-mail is. Als dit gebeurt, dan zal het device meestal binnen zes uur helemaal leeg zijn als het niet opgeladen wordt, en de Stand-by en Gebruik tijden in Instellingen > Algemeen > Gebruik zullen precies gelijk zijn. Deze tijden zijn niet gelijk omdat de "firmware (11) slecht of corrupt is", het is omdat push e-mail ervoor zorgt dat het device niet goed in de slaapstand komt.

Stap 5: zet push notificaties uit voor apps die je ergeren

Erger je aan de push notificaties van dat irritante spel dat je kind heeft gedownload en je blijft herinneren dat je meer digitale schapen moet kopen voor de virtuele boerderij? Als dat zo is, iedere keer dat je deze notificaties krijg wordt je device weer uit de slaapstand en een paar seconden zal je scherm weer oplichten en wachten op een potentiële actie na iedere notificatie.

Push notificaties zorgen standaard niet voor veel belasting van de batterij, dus je zal me niet horen zeggen dat je ze allemaal uit zal moeten zetten. Maar iedere notificatie maakt je device tussen de 5 en de 10 seconden wakker, dus het kan bij elkaar toch heel wat zijn. Als je 50 notificaties tijdens de dag ontvangt en je er nooit op reageert dan zal dat tussen de 4 en 8 minuten aan je Gebruik-tijd toevoegen, wat betekent dat je nu veel minder tijd hebt om de dingen die je wilt doen op je device te doen (12).

Zet die irritante push notificaties uit voor apps waar je geen notificaties van wilt ontvangen. Het is misschien maar een klein verschil, maar bij elkaar opgeteld maakt het toch een verschil.

Stap 6: Zet Batterijpercentage uit

Ja, je begrijpt me goed.

Zet het batterij-percentage uit en stop met je zorgen maken over het feit dat die leegloopt. Je kan dit doen in Instellingen > Algemeen > Gebruik, daar vind je onder Batterijgebruik een knopje waarmee je Batterijpercentage uit kan zetten.

Eén van de dingen die ik uit geleerd heb door het werken bij de Genius Bar is dat mensen die zich zorgen maken over de batterijtijd de hele tijd kijken naar het percentage en hoeveel dat naar beneden gegaan is sinds de laatste keer dat ze keken. Dus als je twee keer zo vaak naar de iDevice kijkt, simpelweg om te kijken naar hoe lang de batterij meegaat, ben je in essentie de tijd die het nog mee zal gaan aan het halveren.

Stop met je zorgen maken en geniet van je leven. Er zijn belangrijkere dingen om je zorgen over te maken dan je batterijtijd. De control-freak in jou zal misschien de eerste dagen zich roeren, maar je went er uiteindelijk echt aan (13).

Stap 7: ga naar een Apple Store

Update: er is mij verteld nadat ik dit online zette dat de Apple batterij test alleen werkt op de iPhone 5 en later.

Ik weet het, je hebt een hekel aan het maken van een afspraak met de Genius Bar, want het is daar lawaaiig en druk, maar ik heb een goede reden waarom ik het er bij zet.

Volgens mijn bronnen heeft Apple een nieuwe 'Extended Battery Life Test' voor alle iOS technici waarmee ze een gedetailleerd rapport van het batterijgebruik van jouw iDevice kunnen zien. Het duurt maar een paar minuten om te maken en, van wat ik gehoord heb, is het erg uitgebreid. Ik heb dit nog niet zelf kunnen zien, maar mijn vrienden vertellen me dat het fantastisch is.

De andere, zeldzame, mogelijkheid is er ook dat je batterij zelf kapot is, en de technici kunnen die dan gratis vervangen als je iDevice nog in de garantieperiode zit, en als dat niet zo is kost het niet veel.

Stap 8: Zet Vliegtuigmodus aan in gebieden met slecht GSM-ontvangst

Eén van de belangrijkste redenen waardoor je batterij snel leeg kan lopen is slechte GSM-ontvangst. Als een iPhone merkt dat je op een plek bent waar er weinig of geen signaal is, zal het meer vermogen aan de antenne leveren om toch verbonden te blijven en oproepen binnen te kunnen krijgen en, in mindere mate, om nog data binnen te kunnen krijgen.

Dit zal de batterijtijd enorm verkorten als je de hele tijd op een plek bent met één bolletje of helemaal geen bereik. Jammer genoeg kan dit op meer plaatsen gebeuren dan je verwacht - ieder gebouw met metalen balken in de muren, aluminium gebouwen, gebouwen met zware betonnen muren, erg dicht bevolkte gebieden in een stad en gebieden in het centrum met veel hoge gebouwen.

Vaak krijg je bovenin een gebouw wel een sterk signaal, maar lager in hetzelfde gebouw, bijvoorbeeld het souterrain, zal je iPhone erg hard moeten werken om een signaal te houden, wat ten koste gaat van de batterijtijd. Let op dat dit leeglopen ook gebeurt als je een sterk Wi-Fi signaal hebt, want je telefoon heeft nog steeds een GSM-verbinding nodig voor telefoneren en SMS berichten (de groene berichten in de Berichten-app).

Als je op een plek bent met slecht GSM-bereik en je moet nog steeds telefoontjes ontvangen dan heb ik slecht nieuws - er is niets wat je kunt doen. Maar als je ontvangst zo slecht is en je kan sowieso geen telefoontjes ontvangen, dan raad ik je aan om Vliegtuigmodus aan te zetten. Dit kan door vanaf de onderkant van je scherm naar boven te 'swipen' zodat je Control Center ziet en daar op het Vliegtuigmodus-icoon te klikken.

Eén ding dat je misschien niet weet over Vliegtuigmodus: je kan Wi-Fi opnieuw aanzetten nadat je de Vliegtuigmodus hebt geactiveerd. Tik gewoon op het Wi-Fi-icoon in Control Center (het icoon net naast dat van Vliegtuigmodus). Dit is perfect voor plaatsen, zoals bijvoorbeeld in een vliegtuig, waar je geen enkel GSM-signaal hebt, maar wel een sterk Wi-Fi-signaal.

Als je Wi-Fi hebt en je wilt het op een chique manier doen, dan kan je ook alleen het data-gedeelte van je signaal uit te zetten, zoals EDGE, 3G, 4G of LTE. DE meeste mensen weten niet dat je iPhone eigenlijk twee signalen tegelijk ontvangt, een voor telefoontjes en SMS en een voor data.

De signaal-aanduidling linksboven op je iPhone laat alleen de sterkte van de non-data verbinding zien, wat in theorie betekent dat je iPhone misschien twee tot drie twee bolletjes (of streepjes voor iOS 7) laat zien voor 1x verbinding, maar in werkelijkheid heb je er misschien maar eentje voor je LTE/4G/3G verbinding, waardoor je telefoon heel hard aan het zoeken is. Om alleen de data-verbinding van je iPhone uit te zetten ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk en zet je 'Mobiele data' uit. Op deze manier kan je nog steeds telefoontjes ontvangen (als je daar nog verbinding voor hebt) terwijl je jouw data-verbinding via Wi-Fi houdt.

Conclusie

Ik garandeer je dat als je deze stappen volgt je de beste batterijtijd mogelijk uit je iPhone, iPad of iPad touch zal halen.

Als je device het geen hele dag uithoudt, en je ziet het niet zitten om naar één van die herrieruimtes van roestvrij staal te gaan die ik liefkozend een Apple Retail Store noem, maak je dan geen zorgen. Er is nog steeds hoop voor jou.

De reden dat jouw device het niet de hele dag volhoudt kan simpelweg zijn omdat je een intensieve gebruiker bent, en je iOS device gedraagt zich helemaal normaal onder de zware eisen die jij stelt. Dat is niet de fout van het device, en ook niet van jou. Je vraagt gewoon meer dan mogelijk is. Mijn advies voor jou is om een auto-lader te kopen, een tweede lader voor reis/werk of een batterij case die je een langere batterijtijd geeft (14).

Ik hoop dat dit artikel je de kracht geeft om te stoppen met je zorgen maken over je batterijtijd, en je de ruimte geeft om te genieten van dat fantastische device dat je in je handen hebt. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dat meer aandacht verdienen, dus als we de triviale dingen die ons stress bezorgen minimaliseren, zoals een slechte batterijtijd, dan kunnen we meer tijd besteden aan mensen en problemen die er echt toe doen.


Voetnoten

1. Gebruikers zullen altijd klagen over slechte batterijtijd na iedere iOS update. Altijd. Voor in de eeuwigheid. Dit is geen nieuws.

2. Dit werkt alleen op een iPhone en een iPod touch. Sorry iPad-gebruikers, maar om een of andere reden zijn bij jullie die tijden niet te zien. **Update** Lezer Timothy Fultz mailde me dat een iPad onder iOS 7 deze Stand-by en Gebruiks-tijden wel laat zien. Bedankt Timothy!

3. Soms gaat de Gebruikstijd omhoog met een minuut terwijl het alleen maar een laar seconden was. De minuut was dan bijna vol, en die paar seconden zorgen er dan voor dat we een minuut hoger uitkomen.

4. Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen

5. Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond

6. Let op: het percentage bij de batterij is een schatting van hoe lang jouw device het nog vol zal houden terwijl er gekeken wordt naar de lading die nog in de fysieke batterij zit terwijl dat vergeleken wordt met de processen die op dat moment de elektrische lading belasten.

7. Tijdelijk, korte termijn geheugen

8. Internet telefoonverbindingen

9. Apps die telefoonverbindingen kunnen maken, zoals Skype, Viber, Tango, WhatsApp en Facebook, kunnen kijken of er binnenkomende gesprekken zijn zonder dat ze je dat laten weten. Ik geloof dat dit soort apps soms misbruik maken van deze uitzondering en dit is mogelijk de reden dat Apple Ververs apps op achtergrond heeft toegevoegd, zodat wij meer controle hebben over dit gedrag.

Ik denk dat dit de reden is dat Facebook's Ververs op achtergrond uitzetten zoveel invloed heeft op de batterijtijd: ik denk dat ze misbruik maken van het feit dat ze in de achtergrond VoIP mogelijkheden hebben. Dat geeft misschien een betere ervaring voor Facebook-gebruikers, zeker, maar mensen zullen waarschijnlijk nooit weten dat Facebook de reden is dat hun batterij zo snel leegloopt, en zullen waarschijnlijk iOS of het device de schuld geven.

10. Instellingen > E-mail, contacten, agenda's > Nieuwe gegevens > Push

11. De onderliggende software die connectie maakt tussen de hardware en de apps

12. Dat lijkt misschien een klein getal, maar over een heel jaar (x365) is dat getal 1.460 minuten (ongeveer een dag) tot 2.960 minuten (ongeveer twee dagen) minder batterijtijd.

13. Ik zou ontzettend graag zien dat Apple een "Geen batterijpercentage behalve onder 20%" instelling zou maken. Dat zou mijn ideale instelling zijn.

14. Of koop een tweede iPhone als avond en nacht-telefoon ;)




De ultieme gids voor leeglopende iDevices
23 april 2014 - 13:01    reactie #1
geplaatst door: Brinky
Dank, daar hebben we wat aan. Ga het gelijk toepassen.
De ultieme gids voor leeglopende iDevices
23 april 2014 - 13:14    reactie #2
geplaatst door: Roko
Kijk, daar heb je wat aan!
De ultieme gids voor leeglopende iDevices
23 april 2014 - 19:55    reactie #3
geplaatst door: ouwemac
Heel interessant allemaal...Er zit een hoop in zo'n iDevice :biggrin:
Bedankt, het was heel leerzaam. :thumbs-up:
…….
De ultieme gids voor leeglopende iDevices
1 mei 2014 - 16:23    reactie #4
geplaatst door: DirtyMay
Desondanks ik goed onderweg kan met het Engels ...
Welke Nederlandstalige term gebruiken we voor
'Push notifications' ?