Waarom we Flash kunnen missen
10 augustus 2010 - 22:44    reactie #50
geplaatst door: KN
Na wat intensiever (zelfs boeken besteld en) gelezen te hebben over de 'toekomstige' mogelijkheden omtrent HTML5, CSS3 en JavaScript ben ik nu helemaal om. Het is volgens mij echt het begin van het einde voor Flash, ook al gaan daar nog jaren overheen. En net zoals ActionScript, voldoet ook JavaScript aan ECMA (standaardisatie) en is eveneens een object georiënteerde programmeertaal. Een nadeel voor ontwikkelaars kan zijn, dat de broncode niet is afgeschermd voor al hun werk (een kenmerk natuurlijk van open source en tenslotte is internet er voor iedereen).

Want naast wat Apple laat zien op http://developer.apple.com/safaridemos/, zeggen de reeks volgende voorbeelden mij genoeg: http://www.chromeexperiments.com/.

Met name de roterende 3D objecten van Zynaps incl. textures ( http://www.zynaps.com/jslab.xml?id=envmap ), of http://www.craftymind.com/factory/html5video/CanvasVideo.html of bijvoorbeeld Canvas Cycle ( http://www.effectgames.com/demos/canvascycle/ ) en het grappig gemaakte: http://www.chromeexperiments.com/detail/browser-ball/.

Natuurlijk is de capaciteit van mobiele apparaten nog beperkt t.o.v. desk- en laptops, maar technisch kan het overal op draaien mits het (volledig) HTML5, CSS3 en JavaScript ondersteund. Dus zonder een specifieke plug-in of andere extra benodigde software/drivers. En men is dan eveneens systeem onafhankelijk. Zelfs Microsoft heeft toegezegd om het volledig te ondersteunen en daarvoor de beste browser te gaan ontwikkelen (zoals de overige webbrowsermakers dat eveneens van plan zijn om te doen).

Wederom een sterk vooruitziende blik van Steve Jobs!
Waarom we Flash kunnen missen
10 augustus 2010 - 23:25    reactie #51
geplaatst door: Peter Villevoye
Frappant dat je na deze nauwkeurige overweging dat oordeel velt. Op 'kunstzinnig' gebied zal Flash nog altijd mooiere, gekkere, fraaie dingen kunnen blijven flikken - wat CSS3 nog lang niet kan. Maar Flash wordt/werd ook ingezet voor heel veel zaken die nu zeker prima met HTML 5, CSS 3 en ECMA-script kunnen.

Je schrijft overigens dat mobiele apparatuur nog heel erg beperkt is, maar het is juist zo dat de mobiele browsers in nieuwe functionaliteit eigenlijk voorop lopen.

Zie hier een uiterst heldere visualisatie van HTML 5 en CSS 3 features.
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !